Het nieuwe vliegen: onze collega Esma deed de test

Yes, we mogen weer op vakantie! Gelukkig laten steeds meer landen weer Nederlandse vakantiegangers toe. Zo ook vakantie-eiland Mallorca. En ik was de gelukkige die op 1 juli mee mocht met de allereerste TUI fly vlucht naar dit Spaanse eiland. Of ik het spannend vond? Jazeker. Want ook al heb ik aardig wat reiskilometers op de teller staan, voor alles is een eerste keer. Dus ook voor vliegen met Coronamaatregelen. In een reeks van drie artikelen -met video’s- neem ik je mee op ontdekkingstocht. In dit eerste deel vertel ik over de vlucht én ik geef je meteen mijn persoonlijke tips voor je eigen vakantievoorbereiding.

Vliegen met Corona maatregelen: zo werkt het

Bij binnenkomst op Schiphol is het meteen duidelijk hoe het hier werkt. Overal staat aangegeven dat een mondkapje verplicht is en met de pijlen en stickers op de grond zijn de looproutes meteen helder. Inchecken doe je thuis al online, dus eenmaal op de luchthaven hoef je alleen je bagage nog af te geven. Dan is het tijd voor de security check. En die is hetzelfde als altijd: even handen omhoog en er wordt een scan gemaakt. Het personeel draagt een mondkapje en handschoenen en daarna ben je verplicht je handen schoon te maken. Dat gaat soepel. En nu op naar de gate.

Ready for take off

Boarden gebeurt per rij. Van achter in het vliegtuig naar voren, zodat er geen lange rijen in het gangpad ontstaan. Eenmaal in de lucht is er één service moment, maar je mag altijd naar achter lopen om iets te eten of te drinken te kopen. Wat minder gezellig is, maar het zorgt wel voor minimaal contact tussen crew en passagiers. Ook wordt er gevraagd om zoveel mogelijk op je plek te blijven zitten tijdens de vlucht. Maar wees gerust: naar de wc gaan kan altijd. De bemanning deelt tijdens de vlucht zakjes met desinfecterende handgel uit en je mondkapje hou je de hele vlucht op. Wat me vooral opvalt is dat iedereen zich goed aan de maatregelen houdt en de vlucht eigenlijk hetzelfde voelt als anders: iedereen kijkt uit naar een welverdiende vakantie. In mijn video zie je hoe het er aan toe gaat. Kijk je mee?

De voorbereiding: handig om te weten

De voorbereiding van je vakantie neemt iets meer tijd in beslag dan je gewend bent. Maar ik verzeker je: als je eenmaal op de luchthaven bent of aan boord stapt van het vliegtuig, voelt het veilig en prettig aan. Dit zijn mijn persoonlijke tips.

1. Check online in

Check 24 uur voor vertrek alvast online in via de TUI app. Dat scheelt op de luchthaven niet alleen fysiek contact bij de check-in balie, maar je wandelt ook meteen door naar de baggage drop off.

2. Vul een gezondheidsverklaring in

Voor je een bezoek brengt aan Mallorca – en veel andere bestemmingen – is het verplicht om een gezondheidsverklaring in te vullen. Dat geldt voor zowel de heen- als de terugreis. Welke gezondheidsverklaring(en) je moet invullen kan afhangen per land. Bekijk daarom altijd voor vertrek onze pagina over de gezondheidsverklaringen.

3. Neem genoeg mondkapjes mee

Net zoals in het openbaar vervoer draag je aan boord van het vliegtuig een mondkapje. Dat geldt ook voor de luchthaven trouwens. Zorg ervoor dat je voldoende mondkapjes meeneemt in je handbagage, want om de vier uur heb je een nieuwe nodig. Tip: zelfgemaakte mondkapjes zijn niet toegestaan aan boord.

4. Travel light

Ik vind het altijd al fijn om met zo min mogelijk handbagage te reizen, maar nu komt dat helemaal goed uit. Want om beweging -en dus contact- aan boord te beperken, plaats je de handbagage onder de stoel voor je, en niet in de bagagebakken boven je, zoals je normaal gesproken gewend bent. Hulp nodig bij het inpakken van zo’n kleine tas? Onze stewardess Marije geeft zeven slimme handbagagetips. Een kleine trolley mag nog steeds mee, gratis ingecheckt in het bagageruim.

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Lees meer over: Achter het nieuws   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen