Hoe je van reizen slimmer wordt en andere redenen om het zo veel mogelijk te doen

Ontdek je alter ego

De eerste keer dat ik naar India ging, vroeg een veiligheidsagent op de luchthaven me of ik danseres was. Hij vond namelijk dat ik daar het figuur voor had. Ik voelde me uiteraard geweldig gecharmeerd door zijn vraag en flirtte heel even met de optie om ‘ja’ te antwoorden. Maar toen ik stilstond bij de verantwoordelijkheid die hoort bij het aannemen van een nieuwe identiteit als danseres, biechtte ik toch maar braafjes op dat ik gehoorzaamd had aan een heel andere roeping, namelijk die van journalist. Als ballerina zou ik immers andere eetgewoontes moeten aannemen, op tijd mijn bed moeten opzoeken en misschien zelfs tussen het sightseeën door een strakmakende work-out moeten inlassen. Dat had ik er net niet voor over.

Niets hoeft, alles mag

Het eerste wat je op vakantie achterwege mag laten is het werkwoord ‘moeten’. Tenzij je de ambitie hebt om de zon te zien opkomen vanop de top van die ene berg, is er geen enkele reden om de wekker om drie uur ’s nachts te zetten. Je gaat niet op vakantie om te diëten, je vaardigheden als ICT-er aan te scherpen of om je schoolslag te perfectioneren. Ontspannen heeft te maken met jezelf vrijstellen van alle routines die je leven op de rails houden. Gun jezelf dus wat tijd om ook figuurlijk, in je hoofd, op die nieuwe bestemming te landen. Meestal duurt het een dag of drie om het vakantiegevoel echt te omarmen. Dat is nu eenmaal nodig om tot rust te komen en vooral om los te komen van het dagelijks leven.

Creëer je eigen herinneringen

Het is uiteraard belangrijk om uit te kijken naar de fijne tijd die je te wachten staat. Je boekt je vakantie, zoekt dingen op en je droomt alvast weg. Die voorpret draagt bij tot het plezier van reizen, maar hou niet te veel vast aan een script. Stel dat je hotelkamer er niet 100% uitziet zoals gehoopt of dat de kleur van de oceaan niet volledig overeenstemt met wat je voor ogen had, dan zal de wereld heus niet vergaan. Integendeel zelfs, verrassende wendingen dagen je uit om andere emoties op te zoeken. Creëer dus je eigen beelden en ga vooral niet verder op filters die al dan niet door anderen werden aangebracht.

Digital Detox: activeer je zintuigen

Reizen doe je voor jezelf, niet voor je Instagram-volgers. We maken ons er allemaal een beetje schuldig aan, maar geef toe dat het soms wel heel erg ver gaat. Alle Instagram waardige plekjes afstruinen voor die ene perfecte foto, is een beetje overdreven. Gun jezelf naast een mentale, ook een digitale break. Minder posten, meer voelen. Het is juist een uitdaging om onze andere zintuigen in te zetten voor het creëren van herinneringen. Heb je er ooit al eens aan gedacht om een soort van album samen te stellen aan de hand van geluid? Wat ik mij het meest herinner aan mijn vakantie in Sri Lanka is het heerlijke ochtendgetjilp van de vogels. Het geluid van stilte, nog zoiets. Dat klinkt overal ter wereld anders. Wat bij mij ook altijd werkt, is een beroep doen op mijn geurzin om momenten vast te leggen. Zo trakteer ik mezelf steeds op een nieuw parfum wanneer ik ergens voor het eerst kom. Dat hoeft geen dure aankoop te zijn, bij voorkeur gaat het eerder om een product dat met veel liefde door een local gemaakt werd. Zo heb ik naast een nieuwe aanvulling voor mijn parfumcollectie, ook een verhaal om mee naar huis te nemen.

Uit je comfort zone

Nog een manier om de herinneringen aan je vakantie langer vast te houden, is door iets te doen waar je je thuis nooit aan zou wagen. Ga je bijvoorbeeld naar het hippe New York, schrijf je dan in voor een cursus DJ’en. Of leer pottenbakken in Athene. Dan heb je meteen een tastbare herinnering om mee naar huis te nemen. Bovendien verbetert het aanleren van nieuwe vaardigheden de zogenaamde plasticiteit van je hersenen. Concreet betekent het dat je het vermogen van je hersenen kan verbeteren, en dat is goed nieuws. Van reizen word je met andere woorden dus ook een beetje slimmer, op voorwaarde dat de activiteiten zich niet beperken tot zonnebaden en bingedrinking. Want dat laatste heeft eerder een averechts effect op je algehele neuroplasticiteit. Van reizen word je creatiever, ook dat is bewezen. Denk aan die grote auteurs die het buitenland opzochten om zich te laten inspireren door een andere omgeving: Ernest Hemingway baseerde veel van zijn werk op de tijd die hij doorbracht in Spanje en Frankrijk. En Aldous Huxley, de man achter ‘Brave New World’, verhuisde van Oxford naar Hollywood om zich te kunnen toeleggen op het schrijven van scenario’s. Dus wie weet levert je volgend verblijf op Tenerife een bestseller van formaat op.

Maak je mentale post-its

Ik kan nog wel even doorgaan in mijn pleidooi om vaker op vakantie te gaan, maar je moet er natuurlijk in eerste instantie van houden. Je hoeft helemaal geen verre bestemming op te zoeken om te genieten van wat de wereld te bieden heeft. Een tripje naar onze eigen kust doet ook wonderen voor het welzijn van je geest. Het vasthouden van herinneringen heeft ook te maken met de manier waarop je ermee omgaat. Train jezelf om herinneringen levendig te houden en creëer je eigen mentale post-its zodat de rijkdom van de wereld zich voor altijd aan je vezels hecht. Met dank aan een Indiase agent heb ik een dansend alter ego dat me toelaat om lichtvoetigheid op te roepen wanneer het me allemaal even te zwaar wordt. De brave veiligheidsman woont om die reden dan ook voor altijd in mijn hart.

 

 

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen