Hoe ver ga jij voor de perfecte vakantiefoto?

Waar vakantiefoto’s vroeger vooral bestonden uit standaard plaatjes van een mooie kerk, een gezellig plein of die ene bezienswaardigheid, is de norm rondom vakantiekiekjes enorm gestegen. Met alleen een foto van de toren van Pisa bijvoorbeeld, kom je er echt niet. Je moet echt thuis komen met next level foto’s en wil je er een beetje mee scoren op Instagram dan moet je echt flink uitpakken. Of geluk hebben. Maar helaas hebben we dat (bijna) nooit. Want wanneer klopt nou echt álles op een foto. Niet zo vaak. En als dat wel zo is of lijkt, geloof mij dan maar, dat daar weinig spontaans aan is.

Hoe ver ga jij voor de perfecte vakantiefoto?

Nu is de vraag; hoe ver ga jij voor de perfecte vakantie foto? Als ik eerlijk ben, ik niet zo ver. En dat is best gek want het is mijn werk, maar ondanks dat, heb ik geen zin om van een vakantie een soort van productie of Instashoot te maken. Want wil je écht een perfecte foto dan draait het geheel niet meer om het uitje maar om de foto. Dus je gaat dan naar een tempel voor de foto en wat je daar verder doet of ziet dat doet er niet of nauwelijks toe. Alles moet van te voren uitgezocht worden, je moet verschillende locaties checken, meerdere outfits meenemen, make-up en haar spulletjes, designertassen (die heb ik niet eens daar ga je al…) en dan moet het weer en de mensen er omheen ook nog meewerken. Knap lastig dus. Wist je dat er zelfs influencers zijn die een team van stagiaires meenemen om de mensen weg te houden van hun picture perfect?


Lees ook waar in Venetië je perfecte Instagram foto’s maakt volgens My Travel Boektje.


Tips voor de perfecte vakantiefoto

  • Denk aan de achtergrond. Zorg dat deze óf van de foto af spat óf perfect past bij je outfit. Heb je een stoere look zorg dan ook voor een ruigere achtergrond. Heb je een lief rood bloemetjesjurkje aan kijk dan of er bijvoorbeeld rode bloemen in de buurt zijn of haal iets te drinken (bijvoorbeeld een rode smoothie) of een ijsje in dezelfde kleur.
  • Zorg dat je goed licht hebt. Vooral ’s ochtends en aan het einde van de dag is het licht op z’n mooist. Middenin de felle zon fotograferen is sowieso geen goed idee (denk aan de schaduw die je onder je ogen krijgt als de zon van boven schijnt) en er is geen filter die daar tegenop kan. Mocht het niet anders kunnen zorg dan dat je een coole hoed en een zonnebril bij je hebt, dat zijn echte lifesavers op zulke momenten.
  • Ga je op één dag meerdere plekken bezoeken? Zorg dan dat je een extra outfitje of een ander shirtje of rokje meeneemt. Zo zien niet alle foto’s er hetzelfde uit en kan je een beetje wisselen of combineren en je look aanpassen aan de locatie. Props zoals een haarband, een leuk sjaaltje of een extra tasje zijn ook handig.
  • Foto’s met eten, dieren of op hele bijzondere plekken kunnen ook goed uitpakken. Denk aan de pinguïns in Kaapstad, de flamingo’s op het prachtige strand van Aruba en Curaçao, een fancy ontbijtje in Bali, of een typische New York foto op de Brooklyn Bridge of met een Starbucks koffietje.
  • Last but not least, de ‘rug foto’. Dit is je redder in nood want al zie je er absoluut niet uit maar is het uitzicht echt te mooi om geen foto te maken ga dan met je rug naar de camera zitten. Zorg wel dat je haar een beetje goed zit of neem een hoed of sjaaltje mee.

Vraag om hulp

Ben je alleen of wil je met z’n tweeën op de foto? Zorg dan dat je diegene die de foto maakt een beetje goed instrueert. Zo vroeg ik eens op een uitkijkpunt aan een vrouw of ze even een foto wilde maken en toen ik (so Instagramable) met mijn rug naar haar toe ging staan en nonchalant poseerde bleef het awkward stil en keek die vrouw mij héél gek aan zo van ‘uhmm ga je je nog omdraaien’!? Ben je dit van plan leg dit dan vooral even uit om dit soort situaties te voorkomen. Want behalve dat de foto’s er niet beter van worden sta je ook gewoon enorm voor paal.


Lees ook hoe iedere man moeiteloos een Insta-hubby wordt.


Safety first

En dan de allerlaatste tip: wees voorzichtig. Een toffe foto is natuurlijk heel leuk, maar sommigen gaan hiervoor wel heel ver. In de afgelopen zes jaar zijn er maar liefst 259 mensen omgekomen bij het maken van een selfie… En dat is een gave vakantiefoto toch echt niet waard. Sowieso moet je alles niet te serieus nemen, want écht genieten is natuurlijk veel belangrijker dan een stoere vakantiefoto. Dus hou vooral je camera of telefoon af en toe gewoon in je tas en geef je ogen, oren en neus de kost want écht genieten doe je zonder je camera.

Voor meer reistips check vooral mijn blog Mytravelboektje.

Liefs,
Rebecca

Lees meer over: Actie!   Samen weg  
Gerelateerde verhalen