Irritante Nederlanders? Zo ontloop je ze

Ken je dat gevoel? Dat welke vakantie je ook boekt, je altijd Nederlanders tegen lijkt te komen. En dan vooral van die vervelende. Je kent ze wel, van die mensen die steen en been klagen over een twee sterren hotel terwijl ze normaal gesproken een vier sterren villa boeken. Want deze keer moest het goedkoop. Of die na één keer goedemorgen de hele vakantie lang bij je terras staan om te vragen wat jij vandaag gaat doen. Nederlanders? Ik ontloop ze liever… maar hoe doe je dat? Een paar tips om je op weg te helpen.

Ga op vakantie in het voorseizoen

Het Noord-Griekse eiland Lefkas is mijn topper in het voorseizoen. Ja, je hebt kans op een dagje regen en de zee moet, zeker aan de westkust, nog opwarmen. Maar met 25 graden in mei hebben we aan de baai van Nidri prima op het strand kunnen liggen. Een plons in zee was hier in het voorseizoen ook goed te doen.

De volgende dag staat de huurauto klaar om het binnenland in te trekken, weg van het toerisme. Alpenweiden, watervallen, afgelegen kerkjes en wát een uitzicht over de baai van Nidri. En die Nederlanders dan? Afgezien van de geitenhoeder met z’n kudde kwamen we überhaupt niemand tegen. Oh ja, ben je op zoek naar een echte Griekse maaltijd, wandel dan terug in Nidri langs Roots aan de havenboulevard, direct links vooraan. Betaalbaar en lekker… en wat een lol hadden we met eigenaar Chistianos.

Citytrip: op naar het onbekende

Een citytrip zonder Nederlanders, dan reis je natuurlijk naar Palikir of Nuuk. Dat zijn de hoofdsteden van Micronesia en Groenland. Mijn tip? Doe makkelijk en probeer eens de ‘kleine broer’ van een wereldstad. Dat je geen Nederlanders tegenkomt is geen garantie, maar de kans is in ieder geval een stuk kleiner. En zo ben je op de volgende verjaardag nog origineel ook. Denk eens aan Valencia in plaats van Barcelona en Dresden in plaats van Berlijn.

Zelf stond ik met m’n rugzak niet in Londen, maar in de Schotse hoofdstad Edinburgh. Zeg je kasteel, dan is Edinburgh Castle waarschijnlijk wat je bedoelt. Alsof je zo de set van Braveheart op loopt. Die avond kloppen we aan bij Mercat Tours, aan de markt. De beste stadsrondleiding ooit hebben we hier gehad. Gids William neemt ons mee, gehuld in cape en met een olielamp. Toegegeven, ‘tourist trap’ is ook wat ik dacht, maar William bleek net als de andere gidsen, de toneelacademie te volgen. Edinburgh ‘by night’ heeft iets engs, alsof Jack the Ripper ieder moment om de hoek kan komen zetten. De enige ripper die avond is William, die me zeker 4 keer zó heeft laten schrikken dat ik het uitschreeuwde.

Be local: die Wie, Wat, Hoe was zo gek nog niet

Ik ging vroeger, net als half Nederland, met mijn ouders naar de camping in Frankrijk. Herkenbaar? In het holst van de nacht op om ’s ochtends om half vijf in de auto te zitten. En dan 10 uur lang met een vouwwagen kachelen naar Normandië of Bretagne. Terwijl voorin zich het ‘we zijn hier, nee hier’-kaartdrama voltrok las ik achterin de Wie, Wat, Hoe? Om die ‘deux oeufs et une baguette’ accentloos m’n strot uit te krijgen, want het ontbijt liet ik niet over aan die twee voorin. Nee, vroeger was niet alles beter. Maar die Wie, Wat, Hoe was wel oké.

Mijn grootste ergernis op vakantie? Mensen die een Griek in het Nederlands proberen duidelijk te maken wat ze willen. En dan heel langzaam en extra hard praten. Alsof die Griek je dan wél verstaat. Wat is nu de moeite om 20 woorden Grieks te leren? Te beginnen met parakaló en efharistó: alsjeblieft en dankjewel. Oh en wanneer je ‘off the beaten track’ het binnenland intrekt en de Engelstalige bewegwijzering ophoudt: ook het Griekse alfabet. Dan weet je op Samos in ieder geval dat je bij het bord Πυθαγορειο op de goede weg bent naar Pytagorion.

Zoals je zelf bent: small & friendly

Ga je ook graag kleinschalig op vakantie? Het liefst in een hotel gerund door een lokale familie, zonder snackbar of discotheek. Bij TUI noemen ze dat small & friendly. Zo leer je je vakantieland pas echt kennen.

Lees meer over: Europa   Goed voorbereid   Griekenland   Samen weg   Verenigd Koninkrijk  
Gerelateerde verhalen