Italiaanse meren: dit zijn de 5 mooiste meren in Italië

Amore a prima vista… Ga je op vakantie naar de Italiaanse meren, bereid je dan voor op liefde op het eerste gezicht. Want ai ai ai, wat een schoonheid. Doe je ogen dicht en stel je voor: het spiegelgladde wateroppervlak van de kraakheldere meren schittert in de zon en weerspiegelt de groene heuvels en kleurrijke huizen eromheen. De meren van Noord-Italië nodigen je uit om ze te ontdekken, te veroveren en daarna halsoverkop verliefd te worden. Wordt het meer dan een vakantieliefde? Wie weet…

Alles wat je wenst bij Lago Maggiore

Van alle Italiaanse meren is het Lago Maggiore onze favoriet. Waarom? Dit meer biedt het beste van alle Italiaanse meren ineen. Omringd door groene bergen: check. Helderblauw water: check. Pittoreske eilandjes in het meer: check. En dan vergeten we bijna de kleurrijke badplaatsen Stresa, Baveno en Verbania. En dat op nog geen 1000 kilometer vanaf de Nederlandse grens. Dus prima te doen met de auto. Voor een dag cultuur pak je de boot en bezoek je de drie Borromeïsche Eilanden in het meer. Struin rond op Isola Bella en Isola dei Pescatori en bewonder de botanische tuin op Isola Madre. De dag goed afsluiten doe je natuurlijk in een fijn Italiaans restaurant, bijvoorbeeld La Tavernetta in Verbania of Ristorante LaStresa in Stresa. En dan nog ergens slapen… Onze tip: Grand Hotel Dino in Baveno. Een romantisch hotel met een ietwat ouderwetse inrichting. Maar die inrichting wordt ruimschoots goedgemaakt door de persoonlijke service en het prachtige uitzicht op het Lago Maggiore.

Gardameer: groots en geliefd

Het grootste meer van Italië: het Gardameer. Van de Italiaanse meren is het Gardameer het bekendst en het meest populair bij Europese toeristen in het algemeen en Nederlanders in het bijzonder. Velen fronsen hun wenkbrauwen bij het idee van een vakantie aan het Gardameer. En ja, door de populariteit van het Gardameer is het er erg druk, zeker in juli en augustus. Maar hé, dat betekent ook dat je je hier nooit hoeft te vervelen want er is altijd en dan ook echt áltijd wat te doen. Hou je wel van een beetje reuring? Kies dan voor de gezellige camping Gasparina direct aan het meer, vlak bij pretpark Gardaland en het bruisende centrum van Peschiera del Garda. Wil je meer rust? Ook dat vind je aan het Gardameer. Onze tip: plan je vakantie in het voor- of naseizoen en kies bijvoorbeeld voor het karakteristieke landgoed Relais Corte Cavalli. Hier geniet je tussen de wijngaarden en pak je de fiets om de drukte van het Gardameer op te zoeken of fiets je juist de andere kant op, de natuur in.

Comomeer: what else?

Het majestueuze Comomeer is wereldberoemd en dat heeft alles te maken met Hollywood. Huh? Jazeker, de Oscarwinnende acteur en filmproducent George Clooney heeft hier al jaren een huis en dat legt het Comomeer geen windeieren. Het meer is al jaren een van dé plekken in Italië voor de internationale jetset. Hotel Sheraton Lake Como is onze overnachtingstip en doet qua luxe niet onder voor de villa van George. Volg de oevers van het Comomeer noordwaarts en pak de boot vanuit Griante-Cadenabbia naar Bellagio of Varenna aan de overkant van het meer. Strijk in de haven van Bellagio neer op een terras en spot beroemdheden vanachter je zonnebril. Benieuwd naar andere Italiaanse plekken om internationale sterren te spotten? In ons blog over de Italiaanse eilanden vertellen we je alles over celebrity-magneet Capri.

Laat je inpakken door Lago d’Iseo

Mamma mia, nóg zo’n plaatje van een meer: het Lago d’Iseo. Dit Italiaanse meer werd in 2016 in één klap wereldberoemd door een immens project van kunstenaar Christo. Christo is bekend geworden door onder andere het ‘inpakken’ van de Reichstag in Berlijn en de Pont Neuf in Parijs. Tijdens zijn Lago d’Iseo-project verbond de kunstenaar de oevers van het meer met het eiland Monte Isola midden in het meer, door een tijdelijk pad aan te leggen over het water. Dit floating piers project trok in twee weken tijd bijna een miljoen bezoekers. Overnacht in het heerlijke Iseolago hotel met een uitstekende wellness om je in onder te dompelen. Vanaf het terras van het hotel kijk je uit op Monte Isola, het Lago d’Iseo en de groene bergen. Tot slot nog een tip: dat je naast geweldig eten ook geweldig kan shoppen in Italië, dat weten we. En laat het megagrote outletcenter Franciacorte nou vlak bij het Lago d’Iseo liggen. Alle grote Italiaanse en internationale merken zijn er vertegenwoordigd: shop till you drop dus. Een fijne afwisseling tijdens je zonnige vakantie aan Lago d’Iseo.

Lago d’Orta: de onontdekte van de Italiaanse meren

Alsof je nu nog niet genoeg schoonheid voorbij hebt zien komen, sluiten we af met een onbekend maar oh zo betoverend meer: Lago d’Orta. Dit beeldschone meer ligt vlak bij het Lago Maggiore en is in vergelijking met de andere meren uit dit blog klein, maar fijn. Van de smalle, autovrije straten van de stad Orta San Giulio tot het indrukwekkende Benedictijnerklooster op het Isola San Giulio midden in het meer – het is allemaal even sprookjesachtig. Neem de boot vanaf Orta San Giulio naar het eiland of verder, naar de overkant van het meer en ontdek daar het uitzichtpunt Santuario della Madonna del Sasso. Overnacht in het kleinschalige hotel Giardinetto in de plaats Pettenasco op een kleine 5 minuten rijden van Orta San Giulio.

Benieuwd waar al deze mooie Italiaanse meren precies liggen? Bekijk het hieronder. Voor welk meer ga jij?

Wil je meer Italië? Tover Italië op je bord met de tips van Ramon en Dee, lees een goed Italiaans boek en laat je inspireren voor een roadtrip Italië.

Lees meer over: Actie!   Europa   Italië   Samen weg  
Gerelateerde verhalen