Je vliegangst overwinnen, hoe doe je dat?

Vliegangst. Meer mensen hebben er last van dan je denkt. En misschien zit je zelf wel met vragen. Hoe gevaarlijk is vliegen en wat is bijvoorbeeld turbulentie? En wat moet ik doen als ik als ik met vliegangst toch in het vliegtuig stap? Wij zochten naar antwoorden en spraken met TUI fly piloot Joost. In dit blog vertellen we je over vliegveiligheid en geven we tips voor het overwinnen van je vliegangst. Want het is echt niet zo erg als je denkt.

Hoeveel mensen hebben vliegangst?

Heb je zelf vliegangst? Dat is niets om je voor te schamen. En je bent zeker niet de enige. Ongeveer 35 procent van de mensen heeft vliegangst. Misschien heb je nog nooit gevlogen en vind je het daarom eng. En zelfs voor de ‘frequent flyers’ kan vliegen spannend zijn.

Waar zijn mensen met vliegangst bang voor?

De grootste angst van mensen met vliegangst is dat het vliegtuig neerstort. En natuurlijk, als er waar ook ter wereld iets met een vliegtuig gebeurt, is dat altijd groot nieuws. Toch hoef je daar niet bang voor te zijn. De kans dat je bijvoorbeeld iets overkomt terwijl je auto rijdt, is wereldwijd zelfs 113 keer groter dan de kans dat je een ongeluk krijgt met het vliegtuig.

Kijk je naar Europa, dan is vliegen nog veiliger. In 2019 kwamen er volgens de cijfers van het EASA Annual Safety Review nul mensen om in de commerciële luchtvaart. Helemaal niemand dus, ten opzichte van 661 verkeersdoden alleen al in Nederland. Terwijl je met een gerust hart in de auto stapt om boodschappen te doen of naar je werk te rijden?

Wat is turbulentie?

Veel mensen die vliegangst hebben zijn bang voor turbulentie. Dat hoeft helemaal niet. We vroegen TUI fly piloot Joost hoe turbulentie in elkaar zit. Eigenlijk is turbulentie niets anders dan luchtstromen waar een vliegtuig doorheen vliegt. Je kunt het vergelijken met golven op zee. Turbulentie komt vaak voor bij instabiele lucht. Bijvoorbeeld rondom bergen, bij een grens van warme en koude lucht of in de buurt van onweerswolken. Natuurlijk is turbulentie vervelend, maar het is net zo normaal als mist of regen.

Is turbulentie gevaarlijk?

Turbulentie is niet gevaarlijk voor het vliegtuig zelf. Net als een schip is gebouwd om over golven te varen is een vliegtuig ontworpen om door turbulentie te vliegen. Ook zijn moderne vliegtuigen uitgerust met een weerradar en houden ze contact met de luchtverkeersleiders op de grond. Is er een storm of onweer op komst? Dan proberen piloten daar omheen te vliegen.

Soms is turbulentie niet te voorkomen. De piloot vraag je dan om je gordel vast te maken. Meestal vertelt hij het zelf over de intercom, waarna het lampje ‘stoelriemen vast’ aangaat. De bemanning stopt dan de service aan boord en doet ook een gordel om. Ook zijn ze streng tegen mensen die toch opstaan uit hun stoel. Waarom? Omdat blijven zitten in je gordel belangrijk is tijdens turbulentie. De horrorverhalen die op internet circuleren over turbulentie hebben vooral te maken met passagiers die zich niet aan de regels houden. Als je met de auto op een hobbelige weg rijdt, ben je ook blij dat je je gordel draagt. En zo gaat het in het vliegtuig ook. Tip van onze piloten: maak je gordel vast over je deken heen. Dan kan de stewardess zien dat je hem om hebt en hoeven ze je ook niet wakker te maken als je net lekker wegdommelt.

Tips tegen vliegangst voor vertrek

Vliegangst is vervelend. Maar gelukkig: een goede voorbereiding helpt. Zet je ingepakte koffer minimaal een dag van tevoren klaar. Zorg dat je je handbagage, reispapieren en paspoort ook klaar hebt liggen. Drink de avond voor vertrek het liefst geen bier, wijn of koffie meer. Alcohol en cafeïne versterken namelijk het angstgevoel. Ga op de dag van vertrek op tijd naar de luchthaven. Zo gun je jezelf tijd voor wat lekkers in een van de restaurants op Schiphol en kun je nog even rondneuzen in een boekwinkel. Dan begint je reis een stuk beter dan met een stressrit op de snelweg.

Wat doe je tegen vliegangst aan boord?

Ben je eenmaal aan boord, bedenk je dan dat je echt niet de enige bent die het spannend vindt. Probeer dat wat je ervaart niet als ‘gevaarlijk’ of ‘abnormaal’ te zien. Een vliegtuig zit vol techniek en ieder geluid, lichtje of omgeroepen boodschap heeft een hele logische verklaring. Zet rustige muziek op je telefoon en vergeet je oordopjes niet. Of neem een fijn boek mee. Dat geeft afleiding. En wordt het even moeilijk? Let dan op je ademhaling en adem rustig in door je neus, en weer uit door je mond.

Vind je vliegen zo spannend dat je op zoek bent naar een vliegangstcursus? TUI werkt samen met stichting Valk, die al meer dan 30 jaar professionele hulp bij vliegangst geeft. Ook digitaal.

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks   Vliegen  
Gerelateerde verhalen