Zo wordt kamperen met kinderen een fantastische ervaring voor kind en ouder

Iedereen kent wel een gezin, of misschien heb je het zelf al eens meegemaakt, dat dagenlang in een natte tent sliep, omdat het maar niet ophield met regenen. Dat net was neergestreken naast die ene luidruchtige familie met gillende kinderen en fulltime blaffende hond of die de pech had middenin een wespenplaagperiode op de camping te staan…

Kortom, een kampeeravontuur pakt wel eens anders uit dan je van tevoren had bedacht. Kamperen met kinderen is gewoon net even wat anders dan wanneer je alleen rekening hebt te houden met jezelf en je eventuele reispartner. Je hebt gewoon vooraf wat extra dingen van je checklist af te vinken, voordat je die eerste haring in de grond slaat. Want: waar moet een leuke camping aan voldoen? Hoe houd je het gezellig –ook bij regen, vooral bij regen?! Wat is er aan entertainment? En hoe zorg je ervoor dat jullie het er zonder kleerscheuren vanaf brengen worden ineens heel essentiële vragen.

6 redenen waarom kamperen met kinderen zo leuk is

Oké, er zijn vast wel eens momenten dat je denkt ‘OMG, waar ben ik aan begonnen?’, maar over het algemeen is kamperen met kinderen gewoon hartstikke leuk. Mocht je jezelf of je evenknie nog moeten overtuigen, dan hebben we hier wat redenen op een rijtje gezet.

 1. Kamperen met kinderen betekent dat je de hele dag actief in de buitenlucht bezig bent. Een hele verademing ten opzichte van die dagelijkse kantoorbaan waar je veel achter een scherm zit en maar weinig daglicht ziet.
 2. Even geen ‘Mam, mag ik filmpjes kijken op je telefoon?’ Hoera! Deze apparaten zijn voor even verleden tijd.
 3. Zet je een voet buiten de spreekwoordelijke ‘deur’, dan ben je ook echt buiten en kan het buitenleven beginnen. Pas wel op voor de frisbee van je zoontje die ineens voorbij kan zoeven.
 4. Het huishouden doen saai? Tijdens het kamperen met kinderen verandert dit in een gezellige activiteit. Samen lekker spetteren tijdens het afwassen bij de gootsteen.
 5. Iedere dag is barbecue-dag. Een voordeel dat eigenlijk verder geen uitleg nodig heeft, wel?
 6. Tijdens het kamperen heb je letterlijk geen kind aan je kinderen. Nieuwe vriendjes zijn zo gemaakt en vaak zie je ze dan pas bij het avondeten terug. Zo kun jij eindelijk je boek uitlezen of even bijbruinen in het zonnetje.

Kamperen: waar moet je op letten bij het selecteren van de camping?

‘Jongens, we gaan dit jaar naar de leukste camping die er is!’ Dit horen de kids natuurlijk graag. Maar wat maakt een camping nou eigenlijk de leukste camping en waar moet je op letten bij het kiezen van een camping? Om die keuze wat makkelijker te maken hebben we per leeftijdscategorie een checklist gemaakt.

Kamperen met baby/peuter/kleuter

 • Zoek een camping met een zwembad (met peuterbad), een groot grasveld en een (schaduwrijke)speeltuin en je kind vermaakt zich de hele dag.
 • Kijk of er op de camping kindersanitair of een babyroom aanwezig is om je kind te kunnen verschonen. Wasmogelijkheden zijn ook een must, gegarandeerd dat de kleren van de kids vies worden van al dat spelen.
 • Voor wie het fijn vindt, bieden diverse campings ook de mogelijkheid tot het boeken van privésanitair bij je accommodatie. Voor net iets meer comfort en privacy. Word je partner ook blij van…
 • Kijk of de camping zich bevindt vlakbij een dorp/stad, liefst op loopafstand, zodat je tijdens het kamperen met baby gemakkelijk even boodschappen kunt doen of uit eten kunt gaan. Maar een camping met broodjesservice is natuurlijk ook ideaal. Gezellig samen broodjes halen in de ochtend.

Kamperen met oudere kinderen

 • Kinderen vanaf een jaar of 6 maak je meestal niet meer alleen blij met een zwembad, speeltuin en een grasveld. Dit is de leeftijd waarop kinderanimatieprogramma’s hoge ogen gooien. Zo worden de kinderen de hele dag vermaakt met o.a. knutselen, talentenshows en sporttoernooien.
 • Nu de kinderen wat ouder zijn, heb je ook meer tijd voor jezelf tijdens het kamperen. Een camping met een goed zwembad, (water)sportmogelijkheden en activiteiten in de omgeving zijn voor jezelf dus ook heel erg fijn.

Tip: heb je de allerleukste kindercamping gevonden? Houd dan, zeker met het oog op kamperen met kleine kinderen, bij het kiezen van een campingplek rekening met het volgende:

 • de hoeveelheid schaduw (de hele dag in de volle zon is echt too much)
 • Water- en stroomvoorzieningen
 • Hoogteverschillen, zodat je kindje niet naar beneden kan vallen.

Kamperen met tieners

 • Zoek een tienercamping waar je tieners zich kunnen uitleven tijdens het (water)sporten, waar een waterpark bij het zwembad zit en waar ze kunnen feesten tijdens de disco-avonden.
 • Een camping voor oudere jeugd met ontmoetingsplek waar genoeg andere pubers zijn om samen mee te chillen – mét WiFi!, wij herhalen mét WiFi! – is een must.

Hoe houd je het kamperen gezellig?

 • Ondanks het feit dat je de echt de aller, aller, allerleukste camping hebt gevonden om te gaan kamperen met je kinderen, kan het altijd nog wel eens gebeuren dat er een momentje van verveling komt. Met deze tips heb je altijd wat leuks achter de hand als het noodlot toeslaat.
 • Zorg dat je altijd wat zandbakspeelgoed bij je hebt. Met een emmer en een schep weet bijna ieder kind wel raad.
 • Neem wat Playmobil in het thema camping mee.
 • Met water spelen is altijd een hit. En wil je je kind even uit de zon en bij het zwembad vandaan houden, denk dan aan een draagbare waterspeelbak. Vullen met water, een paar autootjes, bootjes en poppetjes erin en spelen maar!
 • Neem een fietsje, loopbuggy of iets anders op wielen mee waar je kind graag mee rondrijdt.
 • Neem een opvouwbaar doeltje mee. Samen voetballen voor de tent wordt zo wel heel gemakkelijk. En leuk!
 • Heb je iets oudere kinderen, stop dan ook Monopoly, Ganzenbord of Catan (junior) in de achterbak. ’s Avonds bij een lampje een spelletje doen is voor kinderen vaak al de bom.

Tip: Creëer voor je kleine een apart speelhoekje in de schaduw. Zo kunnen ze zich af en toe even terugtrekken en verliezen in hun fantasie. Een leeg opblaasbadje werkt tot een maand of 7, 8 prima als box.

Houd het kamperen veilig

Een camping is van nature vaak al veilig ingericht voor ouders en kinderen, maar er zijn ook een aantal dingen die je zult kunt doen om de veiligheid van je kind te waarborgen.

 1. Verken de camping
  Laat de kinderen zien wat er allemaal te doen is op de camping en waar ze bijvoorbeeld de speeltuin en het zwembad kunnen vinden. Maak ook meteen afspraken. Dat ze niet alleen het zwembad in mogen bijvoorbeeld. Safety first!
 2. Dé ontmoetingsplek
  Bespreek op de dag van aankomst met je kind waar hij naartoe loopt als hij verdwaald is. Bijvoorbeeld bij de wipwap in de grote speeltuin, de ijscowagen voor het restaurant of die rode paal bij de receptie. Een herkenbaar ijkpunt zodat hij altijd weet wat hij moet doen en jij weet waar je hem eventueel kunt vinden.
 3. Voor de redder in nood
  Verdwalen in een onbekende omgeving is zeker voor kinderen een reële optie. Zorg dat ze een S.O.S-ketting of armband dragen met daarop hun naam, land van herkomst en een noodnummer.

Op TUI.nl vind je een uitgebreid aanbod aan de allerleukste campings om te kamperen met kinderen van iedere leeftijd. Welke camping kies jij?

Trotse papa, voetbalgek en reisfanaat. Dit is Maikel in een notendop. Klaar om de wereld te ontdekken met de kids aan zijn zijde. Een rondreis door het Westen van Amerika kan alvast van de bucket-list...

Gerelateerde verhalen