Kerst in Valencia: feestdagen onder de palmbomen

Pure magie. Dat is Valencia met kerst. Je wandelt er door sfeervol verlichte winkelstraten en overal ruik je geroosterde kastanjes. Als kerst in Valencia een smaak heeft, dan is het wel die van kastanjes. Bewonder de verschillende Beléns – oftewel kerststallen – en kijk je ogen uit bij de levensgrote beelden van Jozef, Maria en het kindeke Jezus. Schuif aan voor een bord paella bij een restaurant op een van de vele pleinen van Valencia, die helemaal in kerstsfeer zijn. Valencia in de kerstperiode is zeker verrassend. Wat je volgens ons niet mag missen? Je leest het in dit blog.

Kerst onder de palmbomen

Het Valenciaanse kerstgevoel komt nergens zo goed tot leven als in het oude centrum. Met vrolijk verlichtte winkelstraten, op ieder plein een kerstboom en zelfs de anders zo tropische palmbomen gaan mee in de kerstsfeer. Het beste logeer je dan ook in hartje centrum. Qua sfeer en gastvrijheid is het SH Inglés hotel in de Carrer del Marquès de Dos Aigües een pareltje.

De mooiste kerstmarkten van Valencia

Haal je hart op, want ook in Valencia wemelt het van de kerstmarkten. Deze drie mag je zeker niet missen.

1. Placa de la Reina

In de kerstperiode is Plaça de la Reina voor de kathedraal van Valencia omgetoverd tot een winterwonderland. In de zoete geur van gepofte kastanjes shop je bij de kraampjes de leukste kerstsouvenirs voor thuis. De typisch Valenciaanse turróns smaken thuis ook lekker bij de koffie.

2. Dé kerstmarkt van Valencia: Plaça del Mercat

Iets verderop, op Plaça del Mercat, staat dé kerstmarkt van Valencia. Hier slenter je langs tientallen kraampjes waar ze de mooiste handgemaakte kerstcadeaus voor je uitstallen. Loop na het shoppen de Carrer Vell de la Palla tegenover de zijdebeurs binnen. Bewonder hier de voorkant van de Mercado Central. Het meerhoekige gebouw met zijn koepel, glas-in-lood en blauw-witte keramiek is echt een plaatje om te zien.

3. Ciutat de les Arts i les Ciències

De derde kerstmarkt op ons lijstje ligt bij het hypermoderne Ciutat de les Arts i les Ciències. Bij de Stad van Kunst en Wetenschap staan ongeveer 35 stalletjes en een aantal foodtrucks. Ideaal om na een wandeling over de kerstmarkt en door tuinen van Turia je honger te stillen.

De kerststallen van Valencia

Zeg je kerst in Valencia, dan zeg je Belén. Het ontwerpen, maken en opstellen van kerststallen is een van Valencia’s belangrijkste kersttradities. Dat gebeurt op kleine schaal bij de mensen thuis, maar ook op grotere schaal in de stad. Ontdek tijdens een romantische wandeling deze Beléns. Ze zijn allemaal verschillend en stuk voor stuk met veel liefde en oog voor detail gemaakt.

Schaatsen op Plaça de l’Ajuntament

Op Plaça de l’Ajuntament vind je, naast de grootste Belén van de stad, maar liefst twee ijsbanen. Bind als het donker is de schaatsen onder en zwier samen hand in hand over het ijs. Een metershoge kerstboom siert het plein en de duizenden kerstlichtjes in de bomen maken het compleet. Romantiek ten top. Schuif na het schaatsen aan bij een restaurant in een van de zijstraten. Met vers gemaakte paella en een glas sangria proost je op een onvergetelijke kerst in Valencia.

De magie van kerst

Niet in een dikke winterjas maar gewoon in een trui en lange broek langs de kerststallen slenteren: de magie van Valencia met kerst is een ervaring op zich. En dat is ook mét kinderen een echte aanrader. Valencia bewijst: sneeuw is niet nodig voor het echte kerstgevoel. Benieuwd in welke steden je nog meer het kerst viert deze winter? Lees dan onze andere blogs over verrassende en klassieke stedentrips met kerst. Of boek alvast je volgende stedentrip naar Valencia.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Spanje   Stedentrips   Valencia  
Gerelateerde verhalen