Voorkom gejengel op de achterbank: de 18 meest kindvriendelijke parkeerplaatsen in Europa

Bijna elk jaar koersten we toen ik jong was met het gezin richting Italië voor een vakantie aan een van de welbekende meren. Vakanties waar ik zeker goede herinneringen aan over heb gehouden. Toch was het altijd een pokke-eind rijden. Met drie kinderen op de achterbank werd het er halverwege de reis vaak niet veel gezelliger op. En dan te bedenken dat we de eerste jaren geen airco in de auto hadden. Afzien! Nu nog hoor ik wel eens nummers op de radio voorbij komen die mij meteen doen denken aan die vreselijk lange autoritten. Die vooral in de beleveniswereld van een kind misschien wel drie keer zo lang lijken te duren.

Nu denk ik, ach 12 uur naar het Gardameer, ‘piece of cake’. Grote kans dus dat wij over enkele jaren ook bepakt, bezakt en beplakt af en toe richting het zuidoosten van Europa zullen koersen. Maar dan zeker te weten wel met airco en een flinke voorraad aan drank, snacks en entertainment. Want eerlijk is eerlijk, met z’n allen opgevouwen in een kleine ruimte op weg naar het vakantieadres is nu eenmaal geen feest. De eerste uren zijn de kleintjes vast nog te vermaken met spelletjes, kleine cadeautjes, luisterboek of een film op tablet, maar houd je dat 12 uur vol? Het antwoord: op tijd pauzeren.

Voorkom drama met een hoofdletter D op de achterbank door de reis zorgvuldig te plannen. Zo zijn er langs diverse routes in Europa kindvriendelijke parkeerplekken te vinden waar de kids alle opgekropte energie kwijt kunnen. De benen strekken XXL! Hierbij een overzicht van maar liefst 18 kindvriendelijke parkeerplekken die je redding kunnen zijn tijdens een lange autoreis. Want vakantie is het ten slotte al zodra de motor start.

Kindvriendelijke Parkeerplaatsen Nederland

Ga je op autovakantie, dan breng je meestal meer tijd door op de snelwegen buiten Nederland. Vanuit de meesten plaatsen binnen Nederland ben je binnen 2,5 uur in Duitsland of België. Toch kan het zijn dat je even een stop moet maken. Vooral met kinderen op de achterbank is die kans groot.

Parkeerplaats Knuvelkes aan de A2 Amsterdam-Luik tussen afrit 57 en 58.

Wil je de grens met België over dan kun je een stop maken bij de laatste Nederlandse verzorgingsplaats voor de grens. Misschien een slimme zet met kinderen voordat je verder gaat over Belgisch asfalt. Een ruim grasveld met diverse picknicktafels en prullenbakken is wat je hier aantreft. In hartje zomer zoek je vast liever de schaduw op. Gelukkig zijn er hier veel bomen die zorgen voor genoeg ontsnapping aan de zon. En willen de kinderen nog iets lekkers? In het tankstation is van alles te koop. Leuk weetje: deze verzorgingsplaats vormde in augustus 2019 de pitstop voor alle racefans die op weg waren naar de Grand Prix Formule 1 van Spa Francorchamps.

Parkeerplaats De Lucht langs de A2 tussen Zaltbommel en Kerkdriel

Handig! Ongeveer in het midden van Nederland nabij Den Bosch ligt de grote parkeerplaats De Lucht. Na de eerste kilometers even snel de benen strekken, naar de wc of een lekker broodje. De keuze is hier enorm. De kindvriendelijke parkeerplaats ligt aan weerzijde van de A2; De Lucht-West en De Lucht-Oost. Via een voetgangerstunnel ga je naar het wegrestaurant aan de westkant. Met uitzicht op de weilanden bij Brunchem is het hier fijn ontspannen in het gras. Of trakteer de kids op iets lekkers bij La Place, Burger King of Subway. Zo kun je er de komende tientallen kilometers vast weer tegenaan.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen België

De ideale stopplaats met kinderen is groener dan groen, beschikt over een speeltuin en diverse andere faciliteiten. Het is dus niet alleen een kwestie van even de auto vol tanken en weer door. Ook België heeft een aantal van die kindvriendelijke parkeerplaatsen die je wilt kennen. In geval van nood als de kids het zitten helemaal zat zijn. Of wanneer je zelf wilt vluchten van urenlang K3 uit de speakers.

Parkeerplaats Kalken E17 Gent-Antwerpen te België

Met een ijsje en een ballon in de hand is elk kind zeer tevreden. Bij de kindvriendelijke stopplaats Kalken zit je goed. Voor het aanwezige restaurant kun je op het terras onder de parasol lunchen. Met zicht op de kids die zich vermaken in de kleine speeltuin. Ook is er genoeg ruimte om een balletje te trappen.

Parkeerplaats Nazareth E17 richting Gent

Gratis Wifi en smakelijke sandwiches? Parkeer de auto dan snel op verzorgingsplaats Nazareth langs de E17 richting Gent. Naast de auto vol tanken kun je hier zelfs in stijl een hapje eten. Direct aan de parkkeerplaats ligt namelijk een hotel van der Valk. Prima te bezoeken, ook met de kids.

Kindvriendelijke Parkeerplaatsen Luxemburg

Ga je op autovakantie in Europa, dan is de kans groot dat de route door Luxemburg gaat. De ideale plek om de wagen aan de kant te zetten voor een pit-stop. Niet alleen omdat de kinderen hier even hun energie kwijt kunnen, maar ook om de tank goedkoop vol te gooien aan de pomp voordat je verder koerst naar je vakantiebestemming.

Parkeerplaats Aire de Wasserbillig aan de A1 Luxemburg-Trier net na afrit 15.

Net over de grens met Duitsland vind je Aire de Wasserbillig. Stop hier met de kinderen om even de benen te strekken en de tank goedkoop vol te gooien aan de pomp. Vertrek je vroeg in de ochtend, dan is deze kindvriendelijke parkeerplaats in Luxemburg een goede plek voor een 1e stop op de reis naar je vakantiebestemming. Op de grasvelden rondom de parkeerplaats kunnen de kinderen hun energie kwijt tijdens het ravotten. De bammetjes als ontbijt eet je aan één van de picknicktafels. En moeten de kinderen nog naar de wc voordat ze de auto weer in stappen? In het service gebouw zijn voldoende schone toiletten te vinden. Met een lege blaas, een goed gevulde maag én uitgeraasde kinderen zoef je vervolgens weer over het asfalt. Op naar de volgende stop.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Duitsland

Van alle autovakanties ontkomen de meeste vakantiegangers er niet aan om buurland Duitsland te doorkruisen. Dit populaire doorreisland geeft je namelijk toegang tot landen zoals Denemarken, Polen, Tsjechië, Zwitserland, Oostenrijk en Italië. De belangrijkste les die je als ouder moet onthouden als het om parkeerplaatsen gaat: in Duitsland kennen ze twee soorten parkeerplaatsen; de Raststättes en de Autohöfe. De Raststättes liggen direct aan de autobahn en zijn over het algemeen wat beter uitgerust dan de Autohöfe. De laatsten zijn stopplaatsen in de buurt van een afrit en daar vind je de basisvoorzieningen. Vooral met de koters las je een pauze liever in bij de Raststättes.

Raststätte Hüttener Berge bij Alt Duvenstedt, A7 van Hamburg naar Flensburg/Denemarken

Eindelijk, de parkeerplaats is in zicht, als de kinderen de boel zowat afbreken achter in de auto… En wat voor parkeerplaats! Raststätte Hüttener Berge is een waar parkeerplaatsparadijs. Naast een restaurant en een Duitse kiosk waar je binnen no-time een currywurst te pakken hebt, is hier een speelplaats van maar liefst 100m2 te vinden. Win-win, niet? De iets oudere kids kunnen uitrazen in de grote speeltuin in het bos op de veel speeltoestellen zoals klimtorens, touwbruggen, schommels enzovoort. En zelfs aan onze ‘hondenkinders’ is gedacht want er is een losloopgebied mét hondencircuit.

Raststätte Oberlausitz Süd, A4 van Dresden naar Polen (richting oost)

Trust me, ook op deze parkeerplaats kun je met een gerust hart een langere stop maken. Deze goedverzorgde Raststätte biedt de kleintjes urenlang speelplezier dankzij de grote speeltuin met klimrek, schommels, glijbaan en rekstokken. Ga lekker picknicken in het groene gras of trakteer de kinderen op een echte kids-box in het restaurant. Een Duitse pommes frites hebben ze misschien wel verdiend deze autovakantie.

Raststätte Baden-Baden, A5 van Karlsruhe naar Basel: Europa-Park Rasthof, afrit Herbolzheim

Voor een goede maaltijd kun je onderweg stoppen net na Karlsruhe bij een van de grootste wegrestaurants van Duitsland. Helemaal een pluspunt, de sanitaire voorzieningen zijn hier top. En er is zowel binnen als buiten een speelplek voor de kinderen. Durf je het niet meer aan om nogmaals uren met z’n alle door te brengen in de auto? Kies ‘eieren voor je geld’ en overnacht in het aanwezige hotel. Zo kun je de volgende ochtend fris en fruitig starten aan de volgende honderden kilometers.

Raststätte Chiemsee, A8 van Salzburyg naar München (richting noorden)

Ongeveer halverwege de route kun je parkeren op een prachtplek. Namelijk direct aan het Duitse Chiemsee. Bij deze Raststätte geniet je van een grote wienerschnitzel met zicht over het meer. Hier geen speeltuin maar wel lekker de ruimte voor wat buitenspelletjes. En vergeet niet om samen de eendjes te voeren. Dat is toch wel uniek tijdens deze pitstop.

Raststätte Lichtendorf Nord, A1 van Munster naar Düsseldorf bij Dortmund

Een andere welkome onderbreking van een lange autorit is een stop bij de groene Raststätte Lichtendorf. Eenmaal in het ruime restaurant met speelhoek schakel je vast snel over op de ‘chillstand’. De koters klauteren hier van de wipkip naar een uitdagend klimtoestel. Grote kans dat ze de komende autokilometers misschien wel een dutje gaan doen op de achterbank. Fingers crossed!

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Frankrijk

Begroet je de buren op de familievriendelijke camping liever met een volmondige Bonjour, grote kans dat je dan met de auto door Frankrijk bent gekomen. Om de zuidelijke kust van Frankrijk te bereiken zit je toch snel 11 tot 12 uur in de auto. Ook hier zijn er onderweg twee soorten parkeerplaatsen te vinden. Elke 20 kilometer komt er wel een ‘aires de repos’ voorbij en elke 60 kilometer kun je een aangename break nemen op de ‘Aires de service’. Zodra het speelgoed door de auto vliegt, kun je niet snel genoeg een ‘aires de service’ opzoeken. Deze meer kindvriendelijke parkeerplaatsen zijn vrij groot en beschikken over veel voorzieningen. Hierbij enkele bekende routes met kindvriendelijke stopplaatsen voor als de nood aan de man is.

Route Lorraine – Bourgogne / Luxemburg – Dijon – Aire de Service Lorraine Sandaucourt-La Trelle, A31 richting zuiden, tussen Toul en Langres

Kindvriendelijk, groen, schoon en verzorgd, yes dat klinkt vele ouders vast als muziek in de oren. Vooral voor onze kleine boys is deze ‘Aire de service’ een waar speelparadijs dankzij de grote houten soldaten en kanonnen die hier te vinden zijn. Strijk neer in het gras met je eigen picknickmand terwijl de kinders losgaan in de aanwezige speeltuin. Of schuif aan in het L’arche restaurant voor een un café créme.

Route d’Aquitaine – Bordeaux (via Parijs) – Aire de Service de Tours La Longue Vue, A10 beide richtingen, vlak voor de afrit naar de A28

Moeten de kids nodig hun energie kwijt? Onder de rook van Parijs op minder dan 2 uur rijden kun je stoppen bij Aire de Service de Tours la Longue Vue. Dankzij het springkussen en het rijparcours met miniauto’s is deze kindvriendelijke plek een favorietje van veel ouders. En de relaxhoek met strandstoelen en fatboys maakt deze plek helemaal af.

Route naar Bretagne – Aire du Mont Saint-Michel, A84 beide richtingen, bij Saint-Aubin-de-Terregatte

Ook dit parkeerterrein is een holy place als de koters moeten plassen, eten, een nieuwe pamper of gewoon even willen schommelen. De 3 G’s zijn hier aanwezig: groen, groots en gezellig. In het restaurant kun je terecht voor diverse versnaperingen en je kind heeft de tijd van zijn leven in de fantastische speeltuin. Een aangename afwisselingen van al die zituren dus.

Route naar Spanje – Pyreneeën – Aire de Service du Village Catalan, A9 beide richtingen ten zuiden

Wauw! Dit is echt de heilige graal onder de parkeerplaatsen, als ik het zo even mag noemen. Deze aire ten zuiden van Perpignan wil je niet missen. Wat je hier vindt? Nou, wat niet: van een zwembad, buitendouches ter verkoeling, een winkel, restaurant tot een casino. Niet normaal toch? En niet te vergeten veel parkeerplaatsen tussen het groen. Je kind weer in de auto krijgen wordt nog een uitdaging…

Kindvriendelijke stopplaatsen Route du Soleil

De autosnelweg naar de zon ofwel de beroemde Route du Soleil brengt je richting de Middellandse Zee. Van geurende pijnbomen tot eindeloze stranden, deze duizend kilometer aan asfalt leg je zeker niet voor niets af. Toch zal je vele obstakels zoals files, volle parkeerplekken en smerige toiletten moeten overleven wil je op je eindbestemmingen komen. En dan hebben we het niet eens gehad over het kroost op de achterbank. Die vaak heel veel te ‘willen’ hebben. Groot gelijk ook na al dat stilzitten.

Leg je de veelbezongen Route du soleil af? Noteer snel even deze kindvriendelijke parkeerplekken in je mobiel.

Route du soleil – Aire de Repos de Jugy, A6 richting zuiden, tussen Chalon en Macon

Welkom in paddenstoelenland! Een droom voor ieder kind (tot 12 jaar). De aire de Repos de Jugy behoort tot een van de beste parkeerplekken langs de Franse autoroutes. Wat een feest dankzij alle kleurrijke paddenstoelen. Alsof de koters smurfenland binnen stappen. Ze zullen je vast en zeker dankbaar zijn voor deze stop onderweg. Nog een verrassing, in de zomermaanden lopen hier zelfs clowns rond. Neem wel even je eigen lunch mee, want een restaurant ontbreekt jammer genoeg.

Route du soleil – Aire de Service de Latitude 45, A7 richting noorden, bij Pont-de-l’Isère

Een andere Aire die de reis over de route du Soleil nog zonniger maakt, is Aire de Service de Latitude 45. Waarom kindvriendelijk? Nou vooral vanwege de vele picknickplaatsen en de veilige, groene omgeving. Ook het speeltuintje is afgezet met hekwerk. Er is zelfs een restaurant aanwezig waar je met het hele gezin kunt smullen van croque-monsieur. Neem hier vooral je tijd!

Route du soleil – Aire de Service de la Chaponne, A6 richting zuiden, na Auxerre

Een Aire naar ieders hart! Veel ruimte, veel groen en een leuke speeltuin voor kinderen tot 10 jaar. Zelfs aan oudere kinderen en volwassen heeft deze parkeerplaats gedacht. Hoe? Door outdoor fitnesstoestellen te plaatsen. Zo kun je na het lange zitten in de auto het bloed weer even laten stromen. En stap je daarna met z’n allen vast weer met goede zin in de auto.

Kindvriendelijke parkeerplaatsen Kroatië (Istrië)

Durf je het aan om met de kinderen helemaal af te reizen naar het wonderschone Kroatië? Chapeau! Good for you! Kroatië is namelijk fenomenaal met zijn historische steden, eilanden en nationale parken zoals het National Park Plitvice. Kies je voor een autovakantie en blijf je vervolgens een langere tijd op een camping of vakantiepark? Dan is het de lange autoreis van circa 1.300 kilometer echt wel waard. Maar de hamvraag is nog altijd; waar liggen die kindvriendelijke parkeerplekken als je ze nodig hebt. Rondom Istrië liggen er bijvoorbeeld een aantal.

Bacva-zapad en Bavca-istok, A9 van Plovanija in het noorden tot Pula in het zuiden van Istrië

Deze twee kindvriendelijke parkeerplaatsen zijn beide voorzien van toiletten, een benzinestation, een restaurant en een speeltuin. Prettig om te weten: een stop ’s avonds laat is ook geen probleem, want zowel Zapad als Istok is goed verlicht. Kan er toch nog gewoon gefrisbeed worden in het donker!

Lees meer over: Europa   Goed voorbereid   Met de kinderen  
Gerelateerde verhalen