Op wintersport in een ansichtkaart: Kirsten ging met haar gezin naar Zweden

De hele dag buiten zijn, op de ski’s, op een slee, en waar je ook kijkt die schitterende sneeuw. We waren nog nooit op wintersport geweest, maar wat is dat leuk om te leren. En wat is het magisch mooi hier in Zweden. Ik ben bang dat we verkocht zijn en nu niet meer alleen op zonvakantie willen.

Terwijl ik dit schrijf, zit ik voor ons hotel in Zweden in de zon en kijk ik uit op de groene piste waar onze kinderen skiles krijgen. Het is voor ons de laatste vakantiedag. Vanmorgen hadden we weer met ons vijven les, dat was erg leuk. Geen van ons had begin deze week ooit eerder op de lange latten gestaan, dus boekten we met het hele gezin les bij Ava, een jonge skilerares die ontzettend aardig, geduldig en grappig is. Elke ochtend begonnen we gezamenlijk met een skiles bij haar of een van haar collega’s, en hadden we de middag om zelf in te vullen. Zo zaten we met zijn vijven in een klas en konden we elkaar aanmoedigen, complimenteren en een zetje in de juiste richting geven als het even tegenzat. Met vallen en opstaan kregen we het skiën onder de knie, maakten we bochten en gleden we onder poortjes door. Nick en onze twee oudste kinderen waren heel enthousiast, die zoefden al snel een stuk naar beneden. Jackie en ik waren nog iets voorzichtiger.

Op sprookjestocht

De derde dag staan we al zo zelfverzekerd op de ski’s, dat we aan het eind van die middag met de skilerares op pad gaan. We nemen een ankerlift naar boven en via een groene piste dalen we af. Maar dit is niet zomaar een groene piste, het is een trollentocht, speciaal voor kinderen. Langs het skipad door een bos zijn overal houten trollen te vinden. Het wordt hier anderhalf uur eerder donker dan in Nederland, dus het schemert al een beetje. Het pad is verlicht met duizenden twinkelende lichtjes. Het is echt een sprookjesbos, met onderweg trollen die muziek maken, voorlezen en zingen … En met de lekkerste chocomelk met spekkies en slagroom aan het eind.

Wat een paar dagen later ook indruk maakt, is de sneeuwscootersafari. Nick stuurt met Julian achterop en Nikki en Jackie zitten op een slee die achter de scooter aan glijdt. Iedereen is ingepakt in warme kleding, want op een slee en scooter zit je stil, maar wat een avontuur! Heel bijzonder vind ik ook de huskytour. Acht enthousiaste honden trekken een slee voort. Nick bestuurt de slee en ik zit knus met onze drie kinderen ingepakt voorin. De tocht duurt een half uur en gaat dwars door de prachtige natuur. We komen alleen enkele langlaufers tegen en zoeven door een witte wereld onder een blauwe hemel, zien bomen met op alle takken stapels sneeuw en komen op verstilde plekken met een dikke witte deken en één besneeuwd huisje. Zo mooi!

Knispernieuw

Sowieso is het hier prachtig. We verblijven in het plaatsje Hundfjället, een van de vijf skidorpen op een rij. Het is een vrij nieuw skigebied en alles straalt. De hotels, de liften, de mensen, alles is netjes en iedereen heeft zin om er iets van te maken. Van de receptiemedewerker in ons hotel SkiStar Lodge Hundfjället, tot de skileraren en de medewerkers bij de skiliften: overal wacht je een enthousiaste blik. Langs de dorpen rijdt de hele dag een skibus, waar je op vertoon van je skipas gratis instapt. Er zijn per gebied minstens twintig afdalingen mogelijk, verdeeld over groene, blauwe, rode en zwarte pistes; je kunt hier bij elk dorp op elk niveau skiën. Zo is het ook voor beginners en kinderen een prettig gebied: je bent niet beperkt tot de oefenhelling en de lift bij je eigen dorp, maar kunt ook elders ervaring opdoen. Gewoon een kwestie van in de bus stappen. Het is trouwens nergens echt druk, je staat amper in de rij.

De reis hiernaartoe is al even eenvoudig: TUI vliegt in iets meer dan twee uur rechtstreeks van Schiphol naar het Scandinavian Mountains Airport in Dalarna, Zweden. Vanaf het eerste moment bevind je je in een winterwonderland. Misschien ken je het wel van de mooie ansichtkaart-beelden die bij de kerstspecial van All You Need Is Love voorbijkomen. Fijn: op het relatief kleine vliegveld heb je toch voor een aardig groot gezin al je bagage snel bij elkaar. Vervolgens is het maar tien minuten met de taxi naar het hotel.


Op wintersportvakantie dit jaar? Lees hier waarom je naar Zweden en Noorwegen moet


Alles bij de hand

Hotel SkiStar Lodge Hundfjället ligt aan de piste. Met je ski’s onder de arm loop je zo naar de dichtstbijzijnde lift en na een skitocht roetsj je terug tot aan de voordeur. Wil je een (mid)dagje iets anders doen? Dan is er in het hotel een spa met zwembad, inclusief een buitenbad. Dobberend in het warme water zie je de besneeuwde bergen om je heen en tegen de avond steeds meer lichtjes. Wil je een dag op ski- of langlauftoertocht zonder de kleintjes, dan kun je ze met een gerust hart achterlaten, want het hotel biedt kinderopvang van negen tot negen uur.

Ik zeg wel hotel, maar wij logeren in een appartement. Hierdoor hebben we een aantal avonden zelf gekookt. Tegenover ons is een supermarkt waar we boodschappen doen: spinazie en lokale Zweedse gehaktballetjes. Al zijn we soms zo rozig van de frisse berglucht, dat we ’s avonds lekker bij een van de twee uitstekende hotelrestaurants aanschuiven. Het hotel is trouwens zo sfeervol en gezellig, met een pooltafel en livemuziek, dat het nodigt uit om ’s avonds eindeloos spelletjes te doen. Maar na het eten gaan we eerst naar de verlichte sleebaan iets verderop – na het toetje hebben de kinderen weer volop energie voor meer sneeuwpret.

Het was een heerlijke vakantie in Zweden, deze unieke plek is helemaal ingericht op wintersport met kinderen. Ik weet zeker dat we bij thuiskomst in Nederland die magische wintersfeer nog even vasthouden wanneer we de leuke foto’s terugkijken. En als ik mijn best doe, hoor ik de sneeuw weer knisperen onder mijn snowboots. Ik bestel nog even snel een laatste warme chocomelk met slagroom, voordat de kinderen weer onze kant opkomen.

Lees meer over: Actie!   Europa   Met de kinderen   Zweden  
Gerelateerde verhalen