Klein Bonaire: op een onbewoond eiland

Ervaar het ultieme alleen-op-de-wereldgevoel op Klein Bonaire. Dit klein maar fijne koraaleiland voor de kust van Bonaire oogt als een paradijs op aarde met hagelwitte stranden, strakblauw water en de kleurrijkste vissen. En met zo veel moois boven én onder water kijk je hier je ogen uit. Je kent vast het refrein uit Kinderen voor Kinderen: “op een onbewoond eiland, daar zou ik willen zijn”. Zet ‘m in je Spotifylijst voor je trip naar Klein Bonaire en laat het de soundtrack zijn voor je ontdekkingstocht.

Wat te doen op Klein Bonaire

Klein Bonaire doet zijn naam eer aan: met een oppervlakte van slechts 6 vierkante kilometer is klein een understatement. Het eiland ligt op nog geen kilometer voor de kust van Bonaire. Maar hoe klein ook, het eiland barst van de natuurschatten. En dat is echt niet alleen onder water. Flamingo’s spotten doe je bij een van de drie saliñas. Deze kleine zoutmeren trekken naast flamingo’s ook een groot deel van de 54 andere diersoorten die op het eiland voorkomen, zoals leguanen. De bebouwing bestaat slechts uit wat vissershutten en overblijfselen van slavenhuizen. En een eiland is natuurlijk niet compleet zonder vuurtoren.

De wondere onderwaterwereld

Dé reden om Bonaire en dan vooral Klein Bonaire te bezoeken is de onderwaterwereld. Denk aan het meest kleurrijke aquarium dat je ooit hebt gezien. En dan in het kwadraat. Het is de beste plek om zeeschildpadden te spotten en als bonus leggen deze indrukwekkende dieren hun eieren op de hagelwitte stranden. Het koraalrif dat Klein Bonaire van het hoofdeiland scheidt trekt duikers en snorkelaars van over de hele wereld. Uniek is het zwarte koraalrif ten zuiden van het eiland. Dit rif ontdek je het beste bij duikstek Forest. Ga je hier onder water, neem dan zeker je onderwatercamera mee: de tamme vissen laten zich graag fotograferen.


Meer snorkelen Bonaire? Lees alles over de drie hotspots van Dee.


Een kleine geschiedenisles

Klein Bonaire was tot 1999 in particuliere handen en is sindsdien onderdeel van het Bonaire National Marine Park. Op het eiland vind je nog de restanten van een oude dokterswoning. Halverwege de 19e eeuw moesten alle handelsschepen met bestemming Bonaire eerst op Klein Bonaire aanmeren en gecontroleerd worden op cholera. Werd er cholera geconstateerd, dan moest het schip in quarantaine. De begroeiing van het eiland bestond vroeger voornamelijk uit bos. De bomen verdwenen geleidelijk door een mix van houtkap, stormen én hongerige geiten… Echt waar: geiten. Sinds alle geiten in 1966 van het eiland zijn gehaald tijdens het Great Goat Round Up project, groeit en bloeit er weer van alles.

Harry Belafonte loves Klein Bonaire

Harry wie? Harry Belafonte. Voor de millennials onder ons: deze beroemde maar inmiddels overleden Amerikaanse zanger en acteur schreef het lied ‘Island in the Sun’ over zijn favoriete Caribische eiland. Klein Bonaire dus. De beste man was een vaste bezoeker van Bonaire en is zelfs een blauwe maandag eigenaar geweest van Klein Bonaire. En de liefde is wederzijds: de wijk Belnem, net ten zuiden van het centrum van Kralendijk, is naar hem vernoemd.


Als je alles wilt weten over Bonaire, lees dan onze 7 Bonaire tips.


Klein Bonaire: hoe kom je er?

Wil je dit kleine paradijs voor de kust van Bonaire bezoeken dan zijn er twee opties. De meest sportieve is natuurlijk zwemmen. Beschik je over een goede conditie? Dan zijn de 800 meter vanaf Kralendijk waarschijnlijk peanuts voor je. Bedenk je wel dat de diepte van de zee onderweg oploopt tot 180 meter… De meest populaire manier is per watertaxi vanaf het centrum van Kralendijk. En ook dat is al best avontuurlijk. Ter bescherming van de natuur mag er namelijk geen aanlegsteiger worden gebouwd op Klein Bonaire. Dat betekent dat je de laatste paar meter naar het eiland door het ondiepe water moet waden. Natte voeten gegarandeerd!

Comfortabel overnachten op Bonaire doe je bij TIME TO SMILE Chogogo Resort in Kralendijk. Vanuit de lazy river heb je elke dag weer goed zicht op Klein Bonaire. Liever All Inclusive? Ga dan voor de ruime hotelkamers van Van der Valk Plaza Resort en laat je de hele dag bedienen.

Heb je je vakantie naar Bonaire geboekt dan kan de voorpret beginnen. Wat zijn de mooiste stranden van Bonaire? Dee zocht het uit. De beste tips van locals? Bartsboekje ging je voor. Tot slot nog de lekkerste restaurants en beste Insta hotspots en klaar is je voorbereiding. Oké, misschien nog heel even oriënteren op kitesurflessen… Fijne vakantie!

Lees meer over: Bonaire   Caribisch gebied   Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen