Kustplaatsen België: dit is onze top 5

Op zoek naar het perfecte weekendje weg of een korte strandvakantie? Zoek niet verder. En reis ook niet ver(der), want onze tip voor een paar dagen ultiem genieten, cultuursnuiven, wandelen, eten en zwemmen zonder ingewikkelde logistiek, vind je in de Belgische kustplaatsen.

De kusttram, die je in deze vijf populaire kustplaatsen brengt, doet de rest. Het enige wat jij hoeft te doen, is instappen en bepalen waar en wanneer je uitstapt. Acute keuzestress? Niet nodig. Wij lichten vijf prachtige Belgische kustplaatsen hieronder voor je uit.

1. De leukste kustplaats van België is Oostende

Bezoek in deze leukste kustplaats van België zeker de Sint-Petrus-en-Pauluskerk. Of pak de gratis veerpont naar Fort Napoleon – leuk als je koters tot je reisgezelschap behoren. Shoppen kan hier trouwens ook goed, net als eten en drinken. Je leest het al, je komt tijd te kort in Oostende. Daarom is het fijn te weten dat je er prima kunt blijven slapen. En nog in stijl ook. Upstairs is een chique en industrieel hotel in het centrum. Uitwaaien na je avondje tafelen kan aan de boulevard vlakbij. Wij zeggen: noord, west, Oostende best.

Voor Oostende wordt 2024 een heel bijzonder jaar. Het is dan precies 75 jaar geleden dat de Oostendse kunstenaar James Ensor overleed. Vanaf december 2023 wordt zijn oeuvre en zijn leven geëerd en gevierd met het Ensorjaar. Dat betekent dat je in Oostende in de eerste negen maanden van 2024 diverse tentoonstellingen, festivals en feestelijke activiteiten kunt bezoeken.

2. Waterpret in Westende

Niet alleen Oost-, maar ook Westende is het einde. In deze Belgische kustplaats vermaak je je in de eerste plaats op het strand en in de duinen. Ook het water biedt veel mogelijkheden voor oneindig veel waterpret. In het hagelnieuwe watersportcentrum The Outsidercoast kies je uit verschillende strand- en watersporten, zoals windsurfen.

Ligt je hart – of dat van je kinderen – meer bij uitdagende achtbanen en circus Bumba? Maak dan een uitstapje naar het populaire pretpark Plopsaland – de kusttram stopt er voor de deur. Uitgewaaid en uitgedraaid? Op camping Bestcamp Strand Westende krijg je gegarandeerd weer rust in de tent. Alhoewel … de kans is groot dat je kinderen hier meteen weer gaan voetballen, vliegeren en zandkastelen bouwen. Het leven is goed aan de Belgische kust.


Lees ook: korte familietrip met bakken plezier? Op naar Legoland Billbund!


3. Beleef de Belle Epoque in Blankenberge

Niet alleen populair dankzij de knaller van een hit van K3: de Belgische kustplaats Blankenberge. Natuurlijk kom je hier voor zon (hopelijk), zee en strand (zeker), maar ook voor het Belle Epoque Centrum. Dit interactieve belevingshuis bestaat uit drie gerestaureerde belle-époquevilla’s uit 1894. Hier beleef je aan de hand van affiches, postkaarten, mode, foto’s en filmmateriaal het verhaal van Blankenberge anno 1900. En ontdek je wat belle époque in Blankenberge betekende. Droom je daarna van de tijden van toen? Dat kan in de Holiday Suites. De boulevard en het strand liggen er voor de deur, dus flaneren kan hier – net als toen – uitstekend.

4. Jagen op jachten in Nieuwpoort

Natuurlijk, Nieuwpoort is een kustplaats in België, dus je vindt hier het strand. Maar er is meer. De jachthaven, bijvoorbeeld. Met meer dan tweeduizend ligplaatsen is dit de grootste plezierhaven van Noord-Europa. Vergaap je aan de pracht van de zeiljachten of boek een boottocht. Waterpret vind je ook bij het Spaarbekken. Dit is een recreatieplas waar je naar hartelust zwemt, kanoot en vist – naar complimenten over de vondst van deze mooie plas, of naar echte vis natuurlijk.

Top je dag af met een dosis cultuur in de binnenstad en bezoek de beiaardtoren op het Marktplein. Met een rondleiding, gegeven door de stadsbeiaardier zelf, beklim je de toren en heb je schitterend uitzicht over de stad. Nagenieten van dit stukje geschiedenis doe je op Bestcamp Nieuwpoort. Deze camping ligt aan het water, dus zeilen en surfen kan hier ook.


Lees ook: wat te doen in Brugge: bezienswaardigheden en tips.


5. Kustplaatsen België: De Haan als afsluiter

Ben je naast zand en strand (het langste van België, in dit geval) ook op zoek naar rust? Stap dan uit in De Haan, een prachtige plaats met een gezellige dorpskern en beeldige belle-époquehuizen. Natuurliefhebbers halen hun hart ook op in De Haan, want er liggen verschillende natuurparken in de buurt. Zo is De Duinbossen een uniek natuurgebied van maar liefst 152 hectare groot. Het bestaat niet enkel uit bossen, je wandelt er ook door zandvlaktes met helmgras en duingraslanden. Kleine avonturiers leven zich uit op de boomstammen en glijbanen in de drie speelzones: Wonderbos, Slierberg en Vossenhol. Of speuren hier en in de natuurgebieden d’Heye en de Zandpanne naar Konikpaarden, Galloway runderen, Shetlandpony’s of ezels. Slapen doen ze (hierna zeker weten) goed op Zeepark Harendycke, dat direct achter de duinen ligt.

Stap maar in

Van 30 maart tot 3 november 2024 vindt kunsthappening Beaufort plaats langs de Vlaamse kustlijn. Een hoogtepunt voor liefhebbers van moderne kunst: internationale kunstenaars creëren spannende installaties in 10 Vlaamse kustgemeenten, altijd in nauwe relatie met de zee en de kust.

Je ziet en merkt aan alles: voor een weekend weg of korte strandvakantie hoef je niet ver te reizen. Deze leukste kustplaatsen van België hebben het allemaal. Heb je de smaak helemaal te pakken? Bezoek dan ook Brugge. Je bent er in een treinkwartiertje vanaf Oostende. Of ga voor een van deze andere Belgische stadsparels. Dat wordt nog lastig kiezen …

Lees meer over: Autovakanties   België   Europa   Hotspots  
Gerelateerde verhalen