Jaap ontdekt langlaufen: op stap in de Oostenrijkse bergen

Nederland heeft massaal het wandelen herontdekt. Met de nodige meters in de benen is de stap naar langlaufen snel gezet en ligt een actieve wintervakantie een stuk dichterbij. Ik ging mee op groepsreis naar de Oostenrijkse bergen, waar een week vol langlaufen, wandelen, prachtige landschappen en glühwein ons opwachtten.

Een voorbereid man…

Als je voor het eerst gaat langlaufen, is het wel handig om te weten wat je er allemaal voor nodig hebt. Leren langlaufen doe je gemakkelijk met huurmateriaal, je hoeft niet je eigen latten te kopen. Verder trek je kleding aan waarmee je thuis ook een stevige winterwandeling maakt. Een dikke jas, goede handschoenen, een warme muts, en je bent weg. De ervaring leert dat thermische onderkleding, of ‘ski-ondergoed’, ook wel aan te raden is, vooral voor langere afstanden. Om de kosten hoef je het dus niet te laten. Ook komen kostbare liftpassen niet aan de orde, want de startpunten van de loipes (dat zijn de langlaufpistes met voorgemaakte sporen) zijn bereikbaar via de openbare weg. We stappen hier uit de bus en trekken onze muts stevig aan.

De benen losmaken

Een goede opwarming is een must voordat je van start gaat. Samen met de skilerares maken we onze spieren los met kleine stretch- en loopoefeningen. Ik raad je ook aan om de eerste meters af te leggen onder begeleiding van een ervaren reisgenoot of langlaufleraar. Zo krijg je meteen al tips mee. Ongetwijfeld gaan we al snel de eerste val maken, en dan is het goed als je geleerd hebt om ‘juist’ te vallen en daarna weer op te staan met die latten onder je voeten. Ook remmen en stijgen op hellingen zijn onderdelen die je beter uitvoert na instructies van een expert.

Klaar voor het echte werk

Dat eerste rondje op de oefenloipe kost meer moeite dan gedacht, maar na even rusten gaat de tweede ronde al een stuk beter. Tijdens de lunch kijken we al uit naar de route die we in de middag afleggen. En zo bouwen we het rustig op en komen we langzaam in het ritme om langere afstanden te gaan bedwingen en wat dieper de ongerepte natuur in te trekken. Natuurlijk is de loipetrekker ons voor geweest, en dat is alleen maar fijn. Langlaufen in de stilte van de natuur en waar de bomen en velden prachtig bedekt zijn met sneeuw, is een ervaring waar niets tegenop weegt.

Dit beeld trekt ook de geoefende alpineskiërs aan, die even wat anders willen dan drukte op de pistes en wachttijden bij de liften. Prima als dat je ding is, maar het is leuk om het eens af te wisselen met een heerlijke dag in de natuur, waar het opgewonden geschreeuw plaatsmaakt voor de oorverdovende stilte van het bos onder een wit deken. Soms ontmoeten deze twee werelden elkaar als de loipe op een grotere hoogte ligt. Vaak zijn dat wat uitdagender loipes, waar goed geoefende langlaufers genieten van het mooie uitzicht op de Oostenrijkse bergen.

Nagenieten

En dan zijn er natuurlijk de plekken waar langlaufers en alpineskiërs niet om elkaar heen kunnen en die de wintersport ook zo leuk maken: de après-ski en de sauna. Vrijwel alle wintersportgebieden bieden naast loipes en pistes leuke cafés, waar het na de sportieve inspanning tijd is voor gezellige ontspanning. Hier delen we onze langlaufervaringen en warmen we onszelf op met een glas glühwein. En intussen vragen de muziek en het rumoer een inspanning van de stembanden, zodat die ook aan de beurt komen na de enkel- en kniebanden. Als dan alle spieren en gewrichten hun portie wel gehad hebben, is een bezoek aan de wellness de ultieme afsluiting van een prettig dagje langlaufen.

Winterwandelen

Wat zo leuk is aan deze groepsreis, is dat je ook kan kiezen voor een namiddagje winterwandelen. Heb je even genoeg van die latten, dan ga je mee met de groep wandelaars. Langs kabbelende riviertjes, onder de dennenbomen, over bruggen… En altijd met een adembenemend uitzicht. Zo wandelen we ook door het dorpje Lech. Hier passeren we het hotel waar de koninklijke familie altijd logeert tijdens hun wintersportvakanties: Gasthof Post. Ik grijp even mijn kans en schuif aan op het terras om te proeven van de Oostenrijkse specialiteit Kaiserschmarrn.

En met dit heerlijk, Oostenrijks gerecht sluit ik mijn week in Oostenrijk af. De groepsreis langlaufen was tot in de puntjes verzorgd, van het langlaufmateriaal, tot instructies en begeleiding. Bekijk hier de video van de reis. Lees hier ook mijn andere reiservaringen op allerlei bestemmingen.

 

Lees meer over: Europa   Hotspots   Oostenrijk   Wintersport  
Gerelateerde verhalen