Lapland: tips om het noorderlicht te zien

Als bezeten wildebrassen crossen we richting onze huurauto, camera’s in de rugzak en snowboots half open. Welke plek kiezen we? Na een half uur rijden parkeren we de auto en lopen we een bevroren meer op. Boven ons hoofd speelt moedernatuur ’s mooiste avondshow, de aurora borealis danst tegen de sterren op.

Apps en websites

Bucketlist materiaal, dat is het noorderlicht sowieso. Geen wonder dat zoveel mensen richting Lapland trekken om het spektakel te gaan zien. Maar al die botsende lichtdeeltjes zijn zo wispelturig als een hongerige puber. Verschillende websites en mobiele apps geven nauwkeurige voorspellingen en helpen om een glimp van het noorderlicht op te vangen. Handig dus. Verder heb je wat geluk nodig, maar met deze tips kom je al een heel eind.

Welke landen

Vanuit je huisje in Nederland is de kans dat je het noorderlicht ziet wel erg klein, dus trek er lekker op uit. Boven de Poolcirkel heb je al meer kans om het te kunnen zien. Noorwegen, IJsland, Canada, Groenland, Rusland en in ons geval dus Fins Lapland zijn voorbeelden. Een paar uurtjes vliegen voor een once in a lifetime experience is het zeker wel waard.

Welke periode

Om het licht te kunnen zien, moet het donker zijn. Duuuh. Of toch niet zo vanzelfsprekend? Helemaal niet, want in de zomer gaat de zon amper onder in het noorden. Om iets van aurora te spotten, reis je best tussen eind september en eind maart af, maar statistisch gezien heb je meeste kans van december tot eind februari.

Wanneer te zien

Er zijn genoeg apps en websites te vinden die je een indicatie geven. Ze geven bijvoorbeeld met een cijfer de kracht van het noorderlicht aan. In Fins Lapland maak je bijvoorbeeld kans op spektakel vanaf 3KP. Maar laat je er ook niet te veel door leiden. Heb je een open hemel, zie je veel sterren, trek dan je schoenen aan en ga naar buiten. Maar haast je wat, want het noorderlicht heeft een eigen willetje.

Waar te zien

Je hebt vooral duister nodig, dus probeer zo ver mogelijk van een stad of dorp te zitten. Lichtvervuiling verpest alles. Zorg dat je open hemel hebt, dus ga niet midden in een bos staan, de rest maakt eigenlijk weinig uit. Op een berg, in het midden van een bevroren meer, vanuit het dak van je auto, laat je maar eens gaan.

Wat aan te doen

Lapland is frisjes. Je zit al snel aan twintig graden onder nul en met wat geluk staat daar nog eens een snijdende wind op. Kleed je dus goed aan voor je eropuit trekt. Laagjes zijn je vrienden. Een ademende, thermische eerste laag, daar nog wat tussen en de buitenste laag best waterdicht. Want ja, sneeuw en zo. Vergeet je handschoenen en muts niet en zorg dat je stevige, waterdichte schoenen hebt. Ah, en een thermoskan koffie, warme chocolademelk of soep! Maagvuller en warmwaterkruik tegelijk. Eenmaal terug in je hotel kan je jezelf als een durum in je dekens rollen.

Hoe te fotograferen

Je hoeft geen peperduur materiaal mee te sleuren om dat groene schouwspel vast te leggen, maar met een smartphone zal het ook moeilijk worden. Zorg dat je op voorhand al weet hoe je camera werkt zodat je ter plaatse geen tijd meer verdoet. Het noorderlicht komt even snel als dat ze gaat. Zet je diafragma zo laag mogelijk en neem een langere sluitertijd. Een statief is dus een must. Begin met dertig seconden en bouw af. Verander je instellingen ook wat om het beste resultaat te vinden. ISO 400 moet lukken. Hou er ook rekening mee dat je batterijen sneller leeglopen door de kou.

Wat als er geen noorderlicht te zien is

Geen paniek, er is genoeg te zien en te doen in Fins Lapland. Met de hondenslee op pad, skipistes, lekker eten, snowscooters, de Kerstman bezoeken, rendieren spotten, roadtrippen, langlaufen, ijsvissen… Je vindt wel iets.

Natuurlijk wil je het noorderlicht zien. Daarom hebben we een aantal apps voor je op een rijtje gezet.

Lees meer over: Europa   Finland   Travel hacks   Wintersport  
Gerelateerde verhalen