8x zo leer je je vakantiebestemming echt kennen

Vakantie. We houden er om meerdere redenen van. Je komt eindelijk weer eens een beetje tot rust, laat je werk voor een korte periode éven voor wat het is, en je kunt weer eens met je bucketlist aan de slag. Met het uiteindelijke doel om je horizon te verbreden. Maar verbreed je met het afvinken van die bucketlist wel echt je horizon? Sta je bij de Toren van Pisa niet vooral de toerist uit te hangen zonder dat je het authentieke Italië écht leert kennen?

Kijk verder dan je bucketlist lang is

Hoewel er niks mis is met het afvinken van je do-list – al kun je je wel afvragen hoe gelukkig je daar nou echt van wordt – is het ook leuk om juist eens verder te kijken dan je bucketlist lang is. Op die manier is de kans veel groter dat je een vakantiebestemming écht leert kennen, en beland je waarschijnlijk veel minder vaak tussen de hordes toeristen dan je lief is. Hier komen ze, onze tips. Zodat je je bij thuiskomst nooit meer af hoeft te vragen of je je vakantiebestemming wel op de juiste manier hebt ervaren.

1. Ga eens voor iets anders dan de standaard bestemmingen

Griekenland is mooi, maar heb je wel eens aan buurland Albanië gedacht? Dat land is minstens zo mooi, en nog veel minder toeristisch. De kans dat je daar de authentieke sfeer van het land zult proeven is vele malen groter dan wanneer je in een stad als Cherssonisos neerstrijkt. Hoewel Kreta natuurlijk ook fantastisch is. Maar je begrijpt het principe. Ga een keer niet voor Toscane, maar voor Le Marche. Ga niet voor Marrakech, maar voor Essaouira. Ga niet voor de standaard plekken, maar pak eens ouderwets de kaart om vervolgens met je ogen dicht een vakantiebestemming uit te zoeken.

2. Vergeet Tripadvisor en kíjk

Door neer te strijken bij restaurants die Tripadvisor je aanraadt, vergroot je de kans om tussen tientallen andere toeristen te belanden. Terwijl het juist zo leuk is om te dineren tussen de inwoners van een land. Op die manier hoor (en leer) je hun taal, zie je de gewoontes en proef je het originele eten van een land. Hoe je aan zulke restaurants komt? Vraag het eens om je heen op straat, of gebruik gewoon je gezond verstand. Vaak zie je binnen de kortste keren waar de inwoners het liefst zelf neerstrijken.

3. Sla eens een krant open

Ook al ken je de taal niet, bij het openslaan van een krant kun je toch vaak wel ontrafelen wat de mensen zoal bezighoudt. Bijvoorbeeld door het goed bekijken van de foto’s. Hetzelfde geldt voor het opzetten van een lokale televisiezender. Met een beetje doorzettingsvermogen leer je nog wat nieuwe woorden ook.

4. Lees jezelf in

Niets zo zonde als door een oude stad te lopen en niéts van de geschiedenis af te weten. Je doet zowel jezelf, als het land op zo’n moment te kort. De geschiedenis van een plek is immers vaak tekenend voor hoe een bevolking zich heeft ontwikkeld. Hoe interessant is het bijvoorbeeld om te weten dat Napoleon het Italiaanse eiland Elba in tien maanden heeft ontwikkeld tot het eiland dat het nu is. Kortom: duik de geschiedenisboeken in. Dat zal je een hoop plezier opleveren. En belangrijker, het geeft je een veel completer beter beeld van de plek waar je je begeeft.

5. Neem het ritme van een land aan

In de tropen gaan ze vroeg naar bed en is het om vijf uur ‘s ochtends vaak al een drukte van jewelste op straat. Dat komt omdat het in de hitte van de middag niet te doen is om aan het werk te zijn. Kom jij pas om één uur ‘s middags uit je hotel rollen, dan heb je die kleurrijke drukte dus precies gemist. Zoek daarom uit wat de tijden zijn waarin een bevolking leeft en leef met ze mee. Al is het maar voor een paar dagen. Of zelfs voor een dag.

6. Neem je tijd

Hoe meer haast je hebt, hoe minder goed je een omgeving in je op kunt nemen. Uiteraard zijn de meeste mensen gebonden aan vakantiedagen en kunnen we moeilijk steeds drie weken op dezelfde plek blijven, maar zorg er in ieder geval voor dat je niet om het uur op een andere plek wil zijn. Als je die aanpakt nastreeft, zul je zien dat je overal nét niet bent, dat je overal nét de sfeer niet kunt proeven, en dat je bovendien nog uitgeput raakt ook. En dat is wel het laatste wat je wil van je vakantie.

7. Kijk eens waar je uitkomt

Als je een land echt goed wilt leren kennen, pak dan eens de trein en stap uit bij steden waar je nog nooit van gehoord hebt. Hetzelfde kan natuurlijk met de auto. Bepaal wat je eindpunt wordt, neem de tussendoor weggetjes, en ontdek wat voor moois er allemaal op je pad komt.

8. Tot slot: leer en kijk naar de locals

En last but not least: de beste manier om een land te leren kennen is natuurlijk door de ogen van een inwoner. Het spreken van hun taal is daarbij wel een pré, maar je zult zien dat veel locals je ook met handgebaren (en een beetje Google Translate) met liefde willen helpen om je wegwijs te maken in hun land.

Lees meer over: Achter de schermen   Europa   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen