Leren van locals: 7x zo blijven ze gezond en fit in het buitenland

We doen er tegenwoordig van alles aan om gezond en fit te blijven. Twee keer per week naar de sportschool, genoeg fruit en groente eten, en zo vaak en veel mogelijk naar buiten om een frisse neus te halen. Dat doen we eigenlijk al best goed, maar bijleren kan altijd. Wat doen ze bijvoorbeeld in Brazilië om fit te blijven? Of in Oostenrijk? In dit artikel nemen we je mee de landsgrenzen over. Opdat je nog wat kan opsteken van onze mooie aardbol ook.

1. Oostenrijk

In Oostenrijk hebben ze de Alpen, wij hebben Limburg. En hoewel er natuurlijk helemaal niets mis is met Limburg, lopen we wat dat betreft al wel 1-0 achter. Maar we laten het hoofd niet hangen. De activiteiten die de Oostenrijkers ondernemen in de bergen, kunnen wij in veel gevallen ook gewoon uitvoeren. Denk aan mountainbiken, zwemmen en lekker veel wandelen in de natuur. Of je laat je door de bergen inspireren en zet je loopband in de sportschool op standje stijl. Wil je het toch echt liever aanpakken zoals zij het doen? Regel dan een vakantie in dit fijne land. Dan kun je naast mountainbiken, zwemmen (in meren!) en eindeloos wandelen, ook skiën, snowboarden en langlaufen. Heerlijk – en gezond – om zoveel tijd door te brengen in die frisse berglucht.

2. Spanje

Ontkennen is niet mogelijk: Spanjaarden zijn wereldkampioen levensgenieters. Maarja, wat wil je ook als de zon zo vaak schijnt en de menukaart altijd overheerlijk is. Toch is er meer dan dat. De Britse krant The Times onderzocht waarom Spanjaarden gemiddeld ouder worden dan de bevolking in andere landen (in 2040 zal Spanje het land zijn waar de mensen gemiddeld het oudst worden met een levensverwachting van 85,8 jaar, ouder nog dan de Japanners met gemiddeld 85,7 jaar) en stuitte op meer dan alleen zon en eten. Allereerst heb je ‘pasear’, – oftewel: lekker de deur uit gaan om lekker rond te slenteren – en de wereldberoemde siësta. Beide hartstikke gezond. Net als seks trouwens. Spanjaarden doen het gemiddeld 2,1 keer per week wat een stuk vaker is dan in veel andere landen. Ook de (vrolijke) taal blijkt van invloed te zijn op de levensverwachting, stelt The Times. Je weet wat je te doen staat dus. Veel bewegen, veel het bed in duiken, Spaans leren en lekker veel mediterrane tapas eten. Want over dat laatste hadden we het nog niet uitgebreid gehad, maar uit meerdere onderzoeken is gebleken dat het mediterrane dieet hartstikke goed voor je is. Veel verse producten, vis, peulvruchten en dat alles in kleine hapjes én niet vlak voor het slapengaan. Spanje, we zijn een beetje jaloers.

3. Mexico

En dan hebben we Mexico. Het land waar het écht altijd lekker weer is en waar het motto van iedere inwoner luidt: mañana, mañana. Vrij vertaald: het komt goed, ik doe het morgen wel. Ook als afgesproken is dat het eigenlijk vandaag zou gebeuren. Iets waar we als Nederlanders misschien niet goed mee om kunnen gaan (want afspraak is afspraak), maar wat feitelijk best goed is voor je bloeddruk. Want als je zelf ook die houding aanneemt, máákt het ook niet uit als iets een dagje later wordt geregeld. Mocht je dit thuis willen toepassen, zorg er (voor je eigen veiligheid) dan wel even voor dat je omgeving ook meedoet… En oja, vergaten we bijna een ander belangrijk aspect van Mexico. Muziek én dansen. Uiteraard. Iets waar je als mens fit én vrolijk van wordt en wat je ook nog een heel goed kan toepassen in je eigen woonkamer.


Lees ook Tulum, daar waar zen en dronken worden hand in hand gaan.


4. Suriname

Nog zo’n land waar het altijd warm is: het prachtige Suriname. Hoe de locals hier fit blijven? Allereerst begint een dag in de tropen vroeg-vroeger-vroegst. De bevolking komt voor dag en dauw uit bed, rust ‘s middags uit, en gaat ‘s avonds vroeg naar bed. Zwoele zomeravonden? Doen ze hier niet aan. Scheelt je toch weer die fles rosé die je er hier in Nederland zéker nog op tafel had getoverd. Vroeg opstaan, en vroeg naar bed dus. Check. En er is nog iets wat we van Surinamers kunnen leren. Vraag je aan een Nederlander hoe het gaat, dan krijg je steevast te horen: druk. Vraag je het aan een Surinamer, dan zegt-ie: rustig. De instelling van de inwoners van dit tropische land is dan ook no spang – maak je niet druk. Hun vrije tijd brengen ze graag door aan het water, rustig hengelend naar vissen. Goed voor lichaam én geest. Want wat is er nu gezonder dan de zon op zien komen omringt door natuur, en ‘s avonds een verse vis te eten. No spang, voel je hem al?

5. Finland

Denk je nu: ‘ja leuk, al die landen waar de zon veel vaker schijnt, zo kan ik het ook’, dan hebben we Finland nog voor je. Klagen over de kou en donkerte doen de inwoners niet, ze zijn dol op hun land en zijn eigenlijk altijd buiten. Ook als het -20 is. Daarna kun je immers altijd nog de sauna of hottub induiken. Dat altijd buitenleven wordt er al van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Warme kleren aan en gaan. Skieën, langlaufen, fikkie stoken en ‘s avonds op zoek naar het Noorderlicht. En oké, oké, het is er niet áltijd koud. De zomers kunnen zelfs heerlijk zijn en ook dan brengen de inwoners hun tijd het liefst door buiten. In Finland geldt freedom to roar, wat precies zoveel betekent als dat je overal je tentje op mag zetten en mag wildkamperen. Altijd in de natuur zijn dus, laten we daar vooral wat van opsteken.

6. Kaapverdië

Hoe ze fit blijven in Kaapverdië? Wie ooit in dit land is geweest zal het je meteen kunnen vertellen: watersport. Windsurfen, snorkelen, zeilen, maar met name: kitesurfen. De sterke winden aan de stranden van met name Boa Vista en Sal maken deze plekken heuse kitesurf-walhalla’s. Niet verwonderlijk dat hier de jaarlijks wereldkampioenschappen worden gehouden dus. En oja, nog een ding waar ze in Kaapverdië fit door blijven: het eten van heel veel verse vis. We moeten op naar zee dus. Scheveningen? Of toch maar een vliegticket boeken

7. Brazilië

We sluiten dit lijstje af met Brazilië, daar waar ze de ochtend graag beginnen met acaibessen en muesli. Als toerist koop je ze op het strand van mooie mannen, waarna je je afvraagt welk van de twee items eigenlijk aantrekkelijker is: het eten, of de verkoper? Het eerste kun je in ieder geval inslaan in Nederland, het tweede wordt wat lastiger. Goed, en dan natuurlijk de lijven van de locals. Oh die lijven. Hoe ze dat voor elkaar krijgen? Na de Verenigde Staten heeft Brazilië de grootste fitness-industrie ter wereld, maar ze houden ook van volleybal, voetbal en natuurlijk: samba dansen. Dansen, dansen en nog eens dansen. Op vrolijke muziek én op het strand. Allemaal dingen die als enorm gezond worden beschouwd. We weten wat ons te doen staat dus: de sportschool induiken, acaibessen inslaan, naar het strand en sambadansen. Met die ontzettend losse heupen van ons.

Lees meer over: Going local   Samen weg  
Gerelateerde verhalen