#livehappy: 5x niet te missen ervaringen in Mexico

Mexico is een geweldige bestemming om de Nederlandse winter te ontvluchten. Zeker wanneer je als koppel er even tussenuit wil. Het land is heel veelzijdig met zijn precolumbiaanse complexen, verschillende UNESCO werelderfgoed schatten, dichtbegroeide jungle en prachtige stranden. Genoeg te beleven met z’n tweeën. Daarom vertrekken wij naar het tropische Yucatán en starten ons avontuur. We verblijven in het prachtige Platinum Yucatan Princess hotel en zoeken maar al te graag de leukste uitstappen uit in de regio rond Playa del Carmen.

1. De ruïnes van Cobá: duik de geschiedenis in van de Maya’s

Cobá was de belangrijkste stad in de periode van de Maya’s. Je leest het goed: het was niet het bekende Chichen Itza, maar Cobá dat het centrum van de Maya’s was. De stad was 70 km² groot en had 6500 gebouwen, waarvan maar 5% gerestaureerd werd. De rest van de site zit dus nog onder de jungle. Zoals je merkt, hebben wij een goede gids die ons helemaal onderdompelt in de geschiedenis van de Maya’s. We raden dit ook aan, want hierdoor krijg je zoveel meer inzichten en informatie waardoor de omgeving veel meer spreekt. Een goede tip is om de excursie naar Cobá in de ochtend of voormiddag te plannen, want dan is het nog niet te druk of te warm. Deze trip met gids is ideaal om je kennis van de Mexicaanse geschiedenis uit te breiden.

2. Akumal beach: zwemmen met schildpadden

Er is niets zo uitnodigend als het helderblauwe water van de Caraïbische zee. Akumal staat al jaren bekend als de hotspot om schildpadden te spotten. We trekken maar al te graag onze snorkel en duikbril aan om samen deze wonderlijke zeedieren te bewonderen. Het zijn vooral de groene zeeschildpadden, de Chelonia Mydas, die je hier vindt. Vergeet niet dat dit een beschermd natuurgebied is en het zwemmen met zeeschildpadden gereglementeerd is. Daarom starten wij onder begeleiding van een gids onze zoektocht. Al snel vinden we een grazende schildpad. Met de nodige afstand aanschouwen we de vloeiende bewegingen die de schildpad maakt. Wat een majestueus dier!


Lees ook: Wie dit leest is in… Mexico


3. Tulum: de bohemian hotspot in Yucatán

Tulum is de laatste jaren, vooral door sociale media, erg populair geworden onder fotografen, instragrammers en levensgenieters. Bij aankomst in Tulum Beach krijg je een heel ander beeld van Mexico te zien. Wij kijken onze ogen uit in deze zona hotelera met prachtige resorts, luxe restaurants en hippe shops. Persoonlijk vind ik de stranden van Tulum de mooiste in Yucatán.

Naast de indrukwekkende hotelresorts en het mooie strand vind je hier de ruïnes van Tulum. Ideaal als uitstap in de voormiddag. Deze ruïnes zijn niet enkel mooi, maar ze hebben ook een spectaculaire ligging aan de kust. Samen met de ruïnes van Cobá staan deze bovenaan ons lijstje van favorieten. Als je langer in Tulum verblijft, is een bezoek aan het Sian Ka’an natuurreservaat ook aan te bevelen. Dit reservaat, dat eveneens UNESCO werelderfgoed is, dompelt je onder in de wereld van eeuwenoude mangroves, archeologische sites, krokodillen en dolfijnen. Met een beetje geluk spot je hier zelfs een jaguar, ocelot of brulaap.


TUI Flex: omboeken tot zelfs 7 dagen voor vertrek


4. Valladolid: het échte Mexico ontdekken

De regio Yucatán is vooral gekend om zijn tropische stranden, maar vergeet ook niet het binnenland in te trekken. We vertrekken vroeg in de ochtend naar een van de meest kleurrijke stadjes in de regio: Valladolid. Op minder dan 2 uur rijden van Playa del Carmen leer je meteen een heel ander Mexico kennen. De lokale cultuur en Mexicaanse tradities komen hier meer naar voren. Valladolid geeft ons instant een gelukzalig gevoel met de talrijke kleurrijke gevels, de koloniale geschiedenis en gewoonweg de charme op zich. Helemaal geen drukte hier, maar een gelukmakende stad met verschillende kraampjes, straatmuzikanten en sfeer.

Tip: wie lekker en betaalbaar Mexicaans wil eten, moet bij El Meson del Marques zijn. Probeer hun guacamole, want die is echt geweldig.

5. De ondergrondse magie van cenotes

Een van de aspecten die Mexico zo uniek maakt, zijn de magische cenotes. Deze liggen verspreid over het schiereiland Yucatán en hebben hun eigen specifieke karakteristieken. Je kan deze ondergrondse spelonken onderverdelen in open/oppervlakkig, semi-ondergronds en ondergronds. Deze natuurverschijnselen weten ons telkens weer te verwonderen en trekken je mee in een heel andere wereld. Een verfrissende en romantische duik in het kristalheldere water mag uiteraard niet ontbreken bij je bezoek aan een cenote.

We hebben genoten van deze reis met z’n tweeën: van het ontdekken van de geschiedenis en cultuur van de Maya’s tot aan wandelen in de prachtige natuur, Mexico heeft voor ieder wat wils. Nog meer van Mexico zien? Bekijk onze blog waar we je door dit indrukwekkende land meenemen via foto’s. Lees ook eens over onze reis naar Kenia. Liever een uitje dichtbij? Hier leggen we je uit waarom Brugge perfect is voor een romantisch weekend weg.

Lees meer over: Caribisch gebied   Hoteltips   Koppels   Mexico   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen