Met Pubers naar Paramaribo: een uitstekend idee!

Eindelijk zijn je kinderen weer groot genoeg voor een avontuurlijke vakantie. Natuurlijk was de periode van hotels met glijbanen of kamperen aan het Gardameer ook leuk, maar de wereld wordt nu – letterlijk – weer groter. Ik kon niet wachten om mijn kinderen kennis te laten maken met prachtige plekken op deze wereld. Natuurlijk kun je ook spannende reizen maken met je kinderen wanneer ze nog kleiner zijn, maar dat doe je voor jezelf en niet voor hen. Hoe fijn is het dat ze op een bepaalde leeftijd zelf heel bewust die prachtige plekken kunt laten zien? Wij gaan voor de jungle van Suriname, vol groene bomen, brede rivieren met spannende stroomversnellingen, luiaards, piranha’s, aapjes en alles wat een jungle spannend maakt. De Surinamers noemen ‘t Het Bos. Niet kleinerend, maar een soort liefkozend. Op naar Het Bos dus.

Het avontuur begint

Begin je reis met twee dagen Paramaribo om te acclimatiseren. Paramaribo is de hoofdstad (en enige stad) van Suriname. Toch voelt het meer als een dorp vanwege de relaxte sfeer. Er zijn voldoende accommodaties, neem er een met een zwembad, dat is wel zo lekker. En laat je pubers genieten van de laatste dagen wifi…. Ga ook voor een begeleide stadswandeling om het verhaal achter alle mooie plekken te horen. Je kijkt je ogen uit bij de kleurrijke gerestaureerde huizen bij Fort Zeelandia en de dagelijkse markt waar je mond zal openvallen van de bijzondere etenswaren. Een van de voordelen van reizen in Suriname is dat alles in het Nederlands wordt verteld. De pubers krijgen dus alles mee en geloof me, de geschiedenis van Suriname is heftig en interessant. Daarnaast zijn de Surinamers supervriendelijk, en lopen over van oprechte vrolijke vriendelijkheid.

Het Bos in

Tijd voor avontuur en het alomvattende groen. Er zijn verschillende excursies en tochten die je gemakkelijk combineert. Wij beginnen ons avontuur in het bos met een vlucht van bijna een uur over de uitgestrekte jungle, dan realiseer je je dat je ver van de bewoonde wereld bent. Beneden ziet het er uit als een grote vlakte van dicht tegen elkaar geplante broccoli met dikke linten rivier en hier en daar wat huisjes.

Indianendorp Palumeu

Een charmanter luchthaven dan die van Palumeu heb je niet eerder gezien: open rieten overkappingen vormen aankomst- en vertrekhal. Daarnaast word je verwelkomd door het halve dorp. Mentaal voorbereid op een primitief onderkomen, worden we blij verrast door de prachtige twee-onder-één-kappertjes met een gedeelde veranda en uitzicht op de rivier Tapanahony. In de huisjes is gewoon licht, een douche, prima bedden met klamboes. Who needs airco and wifi?
De rivier speelt de hoofdrol bij alle excursies die je maakt. Of dat nu ontbijten is naast betoverende stroomversnellingen, een bezoek aan een indianendorp of een tocht naar watervallen. Tijdens een wandeling door het bos vertelt een van de indianen ons alles over dit prachtige groen. Na een forse klim, sta je bovenop Poti Hill en kijk je uit over het uitgestrekte amazonewoud. Adembenemend, een beetje vanwege een inspannende klim, maar vooral door het uitzicht.

Hangmatteren

Meest geliefde en ook zinvolle bezigheid voor minstens 3 uur per dag? Hangmatteren! Overal hangen kleurige hangmatten op mooie plekjes, ze worden zelfs meegenomen op boottochtjes om de volle maag van de barbecue zachtjes ‘weg te hangmatteren’. Overigens prima te combineren met ‘parboreren’. Say what? Parbo is het nationale biertje. Niet aan te bevelen voor de pubers natuurlijk.

Berg en Dal en de zipline

Daarnaast verbleven we een aantal nachten op het resort Berg en Dal, wat makkelijk bereikbaar is vanuit Paramaribo én een stuk minder primitief. Ga op avontuur op een kanotocht op de Surinamerivier. Je armspieren krijgen geen moment om uit te rusten, want zodra je ophoudt met peddelen, brengt de stroming van de rivier je weer terug waar je een minuut eerder nog was. Houden jullie van adrenaline? Sla dan het zipline circuit niet over. Na instructies en oefenen vlak boven de grond, zijn we met twee goede begeleiders de bomen in gegaan. Het is een beetje eng, maar zó gaaf! Ik heb niet gevreesd voor de veiligheid van mijn kinderen of mezelf, we waren goed gezekerd en de begeleiders uiterst serieus. Mijn grootste angst bij elke boom? Dat het de laatste line zou zijn! Gelukkig is het een redelijk lang circuit. Laat de fun niet alleen over aan je pubers maar ga vooral zelf mee op deze zipline tocht door de jungle.

Lust ik niet

Dit hoor je minder vaak naarmate we verder van de kleutertijd verwijderd raken, maar toch…. Je hebt er in Suriname sowieso geen last van want ze zijn dol op het comfortfood waar pubers van houden. Ze hebben een grote liefde voor frituren en werkelijk overal verkopen ze lekkere bami, gebakken kip en puber-herkenbaar eten, ultiem comfortfood. Mijn tip: ga naar Blauwgrond. In deze wijk in Paramaribo vind je een grote keuze aan Javaanse eethuisjes. Je eet er heerlijk, vaak buiten onder de pergola en voor weinig.

Strand

Er zijn geen uitgestrekte witte zandstranden in Suriname. Wil je je vakantie afsluiten met strand, neem dan aansluitend een vlucht naar Aruba of Curaçao. Vandaaruit vlieg je terug naar Nederland. Heel prettig dat bij TUI die combinatie van vlucht heen naar Paramaribo te combineren is met een terugvlucht vanaf Aruba of Curaçao.

Ik was er in de zomer, maar eigenlijk maakt het niet uit welk seizoen je er bent. Het is warm, maar niet té. En ja af en toe is er een enorme regenbui, want het blijft r e g e n woud, maar ik heb dat niet ervaren als storend. Er zijn nog veel meer plaatsen die je kunt bezoeken dan ik hierboven heb beschreven. Kies voor een georganiseerde rondreis, of plan alles zelf met een startpakket Suriname. Als Suriname nog niet op je vakantiewensenlijstje stond, dan kun je het nu met stip op één noteren. Of je nu met of zonder kinderen gaat.

Lees meer over: Actie!   Met de kinderen   Suriname   Zuid-Amerika  
Gerelateerde verhalen