Mooiste Griekse eilanden: ontdek onze top 10

Wat zijn de mooiste eilanden van Griekenland? Een antwoord hierop is moeilijk, want ieder eiland heeft zo zijn eigen charme. Ga je voor cultuur en opgravingen? Of liever wandelen, hiken en op avontuur? Bijkomen op je ligbed aan het strand met helderblauw water kan natuurlijk ook. Ontdek onze top 10 Griekse eilanden.

1. Samos: avontuurlijk en authentiek

Samos hoort zonder twijfel thuis in de top 10 mooiste Griekse eilanden. Door de ligging voor de Turkse westkust is het in de zomer bijna altijd goed weer. De badplaats Pythagorion is een must-visit. Levendig met kronkelstraten en gezellige pleinen, maar niet té toeristisch. In de avond schuif je aan bij een van de vele taverna’s op de Griekse terrassen. Tip: kijk waar de locals aan tafel zitten, hier is het eten gegarandeerd lekker. Op zoek naar een prettige overnachting? Kouros Seaside in Pythagorion stelt niet teleur. Dit hotel is kleinschalig, maar fijn. Met een ligging direct naast het strand en de zee kom je helemaal tot rust.

Wil je er met de huurauto op uit? Vergeet dan het vissersdorp Kokkari niet. En het afgelegen strand Megalo Seitani en het Potami strand. De stranden zijn alleen lopend bereikbaar, perfect voor een strandwandeling dus. De mooiste plek op Samos zijn de watervallen van Potami. Vooral de wandeling ernaartoe door het bos is avontuurlijk. Hier ontdek je hoe groen Samos is. Vergeet je zwemkleding, waterschoenen en rugtas niet, want je loopt tot je middel in het water naar boven.

2. Lefkas: witte stranden, alpenweiden en cultuur

Voor Lefkas, dat de Grieken zelf Lefkada noemen, geldt ‘klein maar fijn’. Op dit Noord-Griekse eiland zijn de helderwitte kiezelstranden aan de diepblauwe Ionische Zee écht zoals op de foto. Op Lefkas vind je nog genoeg plekken die door het grote publiek met rust gelaten zijn. Dat maakt het misschien wel tot mooiste Griekse eiland voor koppels. Als tip voor overnachting raden we Lefko appartementen in Nidri aan. De ligging is prettig en de Grieks-Nederlandse eigenaren zijn erg gastvrij en delen graag hun tips met je.

Tips voor Lefkas: ga met een huurauto het binnenland in. In de bergen vind je alpenweiden waar de geitenhoeder met zijn kudde voorbijkomt. Ook heb je spectaculair uitzicht op Nidri en de baai. Verderop, in de hoofdstad Lefkas-Stad, vind je gezellige pleinen met terrassen. Een avondwandeling door Lefkas-stad tijdens zonsondergang is ook zeker een aanrader. Het historische Venetiaanse fort Agia Mavra is een bezoek waard. Inmiddels heb je dan ook gezien dat Lefkas door een brug verbonden is met het vasteland. Aan de andere kant wachten onder andere Romeinse opgravingen bij Preveza.

3. Skopelos & Skiathos: Mamma Mia wat een combi!

Op plek drie van de mooiste eilanden van Griekenland staan niet één maar twee eilanden: de Noord-Griekse broers Skopelos en Skiathos. Beide staan bekend als de ‘Mamma Mia eilanden’, omdat deze film met Meryl Streep, Colin Firth en Pierce Brosnan in de hoofdrol hier werd opgenomen.

De huwelijksscène in de kerk op de rots werd gefilmd in de Agios Ioannis kapel op Skopelos. Geen wonder dat dit dan ook dé toeristische trekpleister van het eiland is. En toegegeven, bovenop een rots in zee is de ligging ook wel heel spectaculair. Maar wie verder kijkt dan Mamma Mia, vindt op Skopelos honderden kerken en kloosters. Een tocht door de binnenlanden van Skopelos is avontuurlijk. Met indrukwekkende vergezichten en amper toeristen. Aan het einde van de dag rust je uit in Olia Green Residence uitzicht op zee en het sfeervolle Skopelos-stad

Van een heel ander kaliber is buureiland Skiathos. Dit is wel ontdekt door toeristen. De enige buslijn op het eiland brengt je van Skiathos-Stad naar Troulos en onderweg heb je keuze uit 24 stops. En je bent in Griekenland, dus dat kost maar een paar euro. Cultuur vind je vooral in de hoofdstad en in het historische Kastro.

4. Lesbos, vergeten grootheid voor de Turkse kust

Lesbos is het op twee na grootste eiland van Griekenland. En dat merk je aan de afstanden op het eiland. Een paar dagen autohuur is hier dan ook een must, want het zou zonde zijn om het echte Griekse leven hier te missen. Onze tip? Kies als standplaats Molyvos, ofwel Mithymna, zoals de Grieken het noemen: met stip de sfeervolste stad van Lesbos. Het Aphrodite hotel is perfect om je verblijf in Molyvos compleet te maken. Met het privé kiezelstrand en het bijzondere landschap rondom het hotel waan je je werkelijk in een andere wereld. Molyvos ligt op een heuvel boven de zee, met kronkelige straten en een enorm Byzantijns kasteel op de top. Is het toeristisch? Ja, maar er zijn geen massa’s mensen. Gewoon gezellig, met genoeg keuze aan fijne restaurants. Hier is een fantastisch uitzicht gegarandeerd, want de balkons zijn over de rand van de berg gebouwd. Vanuit hier ligt een van de mooiste Griekse eilanden aan je voeten. Ga flamingo’s spotten bij de baai van Kalloní. Of op avontuur in het binnenland richting vissershaven Sigri. Of ga shoppen in de bruisende hoofdstad Mytilini op ongeveer anderhalf uur rijden van Molyvos. Op Lesbos kun je echt alle kanten op, wat je vakantiewensen ook zijn. Geniet ervan!

5. Santorini, hét plaatje van Griekenland

Dé foto van Griekenland; witte huisjes en kerken met blauwe daken op een berg. Met een windmolen. Die foto is op Santorini genomen. En wel in Oia om precies te zijn. Santorini is daarom ook niet weg te denken in deze top 10 met mooiste Griekse eilanden. Het eiland is klein en makkelijk in een paar dagen te zien. Vooral cultuurliefhebbers kijken hier hun ogen uit. Want naast Oia is ook hoofdstad Fira de moeite waard. Tip: check bij aankomst even of er niet toevallig een cruiseschip de haven binnenvaart. Dat scheelt de helft aan kosten op het terras. Want die slimme Grieken weten hier heel goed wat vraag en aanbod is. Verderop in Akrotiri vind je opgravingen uit de Minoïsche tijd. En bovenop de rotspunt bij Kamari vind je de opgravingen van het oude Thera. Denk er wel aan om genoeg water mee te nemen, want het kan ’s middags heet worden en beschutting is hier niet. Ben je op zoek naar een luxe en relaxt verblijf? Zoek dan niet verder, want TUI BLUE Meltemi Blu heeft het allemaal. Met maar liefst drie zwembaden en een jacuzzi op het balkon van de kamer kom je hier echt tot rust.


Lees ook: de mooiste stranden van Griekenland


6. Mykonos: witte huizen, prachtige uitzichten en een levendige sfeer

Met zijn iconische witte gebouwen, smalle geplaveide straten en levendige sfeer heeft Mykonos zich gevestigd als een van de meest geliefde bestemmingen in Griekenland. Door de met huizen versierde heuvels heeft Mykonos een sprookjesachtig uitzicht. Wandel door Mykonos-stad en ontdek de boetieks, taverna’s en andere verborgen juwelen. In het Mykonos Bay Hotel staat personeel 24 uur per dag klaar. Het hotel is volledig in Griekse stijl en ligt gelijk aan het strand. De stad is op 10 minuten loopafstand en dus erg prettig voor als je niet te ver van het hotel weg wilt. De zonsondergangen op Mykonos zijn ronduit magisch. Met een adult-only cruise ervaar je de zonsondergang op zee met prachtig uitzicht, muziek en een lekker drankje. Een perfecte afsluiting van de dag.

7. Zakynthos: ontdek de wereld van schildpadden

In de rustige Ionische Zee ligt Zakynthos, ook bekend als Zante. Een must-see op Zakynthos is het wereldberoemde Navagio Beach, met een scheepswrak op het witte zand omringd door indrukwekkende kliffen. Zakynthos herbergt schilderachtige dorpen waar de lokale cultuur tot leven komt. Van het charmante Keri met zijn stenen huizen tot het levendige Zakynthos-stad met Venetiaanse invloeden, elk dorp straalt een uniek karakter uit. Geniet van authentieke Griekse gerechten in traditionele tavernes en ontdek de echte smaak van het eiland. Ben je op zoek naar een zorgeloos verblijf op Zakynthos? Dan is All Inclusive hotel TUI BLUE Caravel een perfecte keuze. Niet alleen biedt dit hotel een panoramisch uitzicht op zee, maar vanuit je hotelkamer duik je ook zo je eigen zwembad in. Zakynthos staat bekend om de schildpadden die je kan spotten. Kies voor een boottocht langs Marathonisi en schiereiland Keri en spot ze vanaf de boot.

8. Kos: relaxen, ontdekken en … fietsen

Kos is een heerlijke vakantieplek. Het is er lekker warm, je kan er goed eten en proeven van de Griekse cultuur. Kos verwent zonaanbidders met kilometerslange gouden stranden en kalme baaien. Van het levendige Lambi Beach tot het rustige Kefalos Beach, elk strand heeft z’n eigensfeer. Huur een fiets en verken de kustlijn op een ontspannen manier. En stop onderweg voor een verfrissende duik in de Egeïsche Zee. Kom tot rust in het gemoedelijke Alexandra Beach in Kos-stad. Ook hier ligt het strand om de hoek. Laat je culinair verwennen met de smaken van de Middellandse Zee in de talloze tavernes en restaurants. Sluit je dag af met een ontspannen avondwandeling langs de haven van Kos-Stad, waar de verlichte kasteelruïnes een bijzonder decor vormen. Als je op Kos bent, is het vulkanische eiland Nisyros een must visit. Neem een boottocht naar het eiland en bewonder de Stefanus krater en meer.

9. Rhodos, waar relaxen en avontuur samenkomen

Dat Rhodos een mooi eiland is, is geen geheim. Mooie stranden, mooie dorpen, mooie natuur. Je noemt het en Rhodos heeft het. Laat de zon je leiden naar Kallithea Beach, waar je voor een leuk bedrag een hele middag op een ligbed relaxt. Liever een plek zonder toerisme? Ga dan voor Kopria Beach, vooral populair onder de locals. Net als Mykonos heeft Rhodos ook dorpen waar witgekalkte huizen tegen de heuvels leunen, zoals Lindos. Ervaar de lokale gastvrijheid terwijl je de smalle straten verkent. Schuif aan in een van de lokale taverna’s en proef de lokale Mediterrane gerechten. Sluit je dag af met een duik in het zwembad van het Atlantica Dreams Resort. Door de steile heuvels en kronkelende wegen zijn veel plekken op Rhodos onbereikbaar voor veel voertuigen. Maar niet getreurd, een stoere 4×4 kan ze zeker wel de baas. Ontdek afgelegen delen van het eiland tijdens een begeleide 4×4 excursie van een dag.

10. Kreta, tijdloos eiland met bijzondere geschiedenis

Kreta, een mooie afsluiter van deze top 10 met mooiste Griekse eilanden. Als je er bent, bezoek dan het labyrint van Knossos. Volgens de Griekse mythologie is dit gebouwd om de Minotaurus op te sluiten. Ook op Kreta zijn er genoeg mooie stranden waar je geniet van de Griekse zon en het helderblauwe water, zoals de Balos Lagoon. Voor de avonturier heeft Kreta de Samariakloof. Met een begeleide wandeltocht bewonder je dit bijzondere stuk natuur van dichtbij. Op zoek naar een prettige overnachting? Onze tip: Creta Maris Resort in Chersonissos. Dit All Inclusive resort zorgt voor een ontspannen verblijf waar je even ontsnapt aan het dagelijks leven. Sluit de dag af met een avondwandeling langs de oude haven van Rethymnon, waar de zee de horizon ontmoet en de lucht gevuld is met de magie van Kreta.


Kreta voor echte avonturiers? Ontdek de Samariakloof en Imbroskloof


Zie je jezelf al zitten op een van de Griekse eilanden? Bekijk de leukste en mooiste vakantie-eilanden in ons aanbod.

Lees meer over: Actie!   Europa   Griekenland   Kos   Kreta   Mykonos   Rhodos   Samen weg   Samos   Zakynthos  
Gerelateerde verhalen