6x de mooiste grotten in Europa

Met de zomer in aantocht zoeken we allemaal manieren om te ontsnappen aan de hitte. Er zijn plekken in Europa die zelfs in de zomer lekker koel zijn: grotten. We hebben een lijst samengesteld met de mooiste grotten in Europa waar je de verkoeling vindt. Ontdek onze 6 favoriete grotten.

1. Grotten van Artà, Mallorca

De grotten van Artà liggen aan de kust van Canyamel op Mallorca en worden omringd door de bergen van het eiland. De grotten bestaan uit verschillende ‘kamers’ met allemaal hun eigen naam. Tijdens een bezoek aan de grotten bewonder je indrukwekkende stalactieten en stalagmietenformaties, waarvan de meest spectaculaire 22 meter hoog is en zich bevindt in de Koninginnezaal. Tijdens een rondleiding van ongeveer 40 minuten word je meegenomen door licht- en geluidshows, die de ervaring nog mooier maken. Perfect voor een gezinsuitje.

Wil je de grotten van Artà bezoeken? Verblijf dan in Cala Millor, op ongeveer 15 minuten rijden vanaf de grotten.

2. De grot van Saint-Marcel d’Ardèche, Frankrijk

De Grot van Saint-Marcel d’Ardèche ligt in Ardeche, bij de ingang van de Gorges de l’Ardèche en biedt bezoekers een magisch spel van geluid en licht. Met 60 kilometer aan tunnels en ondergrondse gangen is de grot van Saint-Marcel een van de grootste grotten in Frankrijk. Daarnaast vind je hier een bijzonder mooie waterval: de waterval van Gours. Sinds 2013 is de grot ook een centrum voor wijntoerisme. In de grot is er een natuurlijke kelder gecreëerd voor het rijpen van de wijn. Een bezoek aan de grot duurt ongeveer een uur en is een verkoelend uitje tijdens de warme zomerdagen.


Lees ook: 7 plekken waar de tijd stil heeft gestaan


3. De Blauwe Grot, Italië

Een van de beroemdste grotten in Europa is de Grotta Azzurra, ook wel bekend als de Blauwe Grot. De grot ligt voor de kust van het eiland Capri en is gemakkelijk te bezoeken tijdens je vakantie in Italië bij de Amalfikust. De blauwe grot is een zeegrot met schitterend blauw water. De grot is 25 meter breed en ongeveer 60 meter lang. Maar de toegang tot de grot is vrij klein, nog geen meter hoog. Daarom kan de plek alleen worden bereikt met kleine boten, onder begeleiding van een ervaren kapitein. Wij raden je aan de Blauwe Grot tussen 12:00 en 14:00 te bezoeken. Dan zijn de kleuren van de zee het meest intens.

4. Jameos del Agua, Lanzarote

Jameos del Agua op Lanzarote is een unieke ondergrondse vulkaantunnel die zich uitstrekt over ongeveer zes kilometer, waarvan 1,5 kilometer onder de zee. In de tunnel ligt een meer dat is ontstaan door infiltratie van zeewater. Het meer is de thuisbasis van een zeldzaam dier: de blinde krab. Jameos del Agua is niet alleen een natuurlijke attractie, maar ook een cultureel en artistiek centrum dat is ontworpen door de beroemde kunstenaar César Manrique. Zo vind je hier ook een ondergrondse concertzaal, mooie rotstuinen en een glasachtig meer.

Jameos del Agua ligt in het noorden van Lanzarote. Bezoek de grot met een excursie over het eiland.

5. Grot van Benagil, Portugal

De Grot van Benagil is een grot gelegen aan de kust van de Algarve in Portugal. Deze prachtige rotsformatie met oranje tinten is omgeven door helder blauw water. Een deel van de boog is ingestort waardoor een prachtig lichteffect ontstaat. De Grot van Benagil bereik je het beste met een gids per boot of kano. Eenmaal binnen in de grot sta je versteld van de grootte en het natuurlijke dakraam van zo’n 20 meter breed. Hier vind je ook een verborgen strand, waar je geniet van de rust en het geluid van de kabbelende zee.

6. Melissani-grot, Kefalonia

Last but not least brengen we je naar de Melissani-grot op het Griekse eiland Kefalonia. Volgens de Griekse mythologie koos de nimf Melissani deze plek uit om een einde te maken aan haar leven, nadat ze door Pan was afgewezen. Tegenwoordig is de grot een populaire natuurlijke attractie, bekend om zijn prachtig gekleurde meer en duizenden jaren oude stalactietenformaties. De ingang van de grot is bedekt met dichte begroeiing van planten, wat het gevoel van avontuur en mysterie versterkt. Het is mogelijk om de grot te bezoeken per roeiboot of te voet. Echt een van de mooiste grotten van Europa!

Of je nu op zoek bent naar avontuur, rust of inspiratie, deze natuurlijke attracties bieden het allemaal. Wil je meer inspiratie voor natuurlijke attracties? Lees dan ook onze blog over de zeven wereldwonderen.

Lees meer over: Europa   Griekenland   Hotspots   Italië   Lanzarote   Mallorca   Portugal   Spanje   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen