De mooiste snorkelplekken: 5x onze favorieten
Een verfrissende duik in de zee, mooi helder water en een fascinerende onderwaterwereld, hoe beleef je dit nu beter dan snorkelend? Over de hele wereld vind je mooie snorkelplekken. Open je ogen en zwem mee met de kleurrijke vissen. Ook zo benieuwd naar de mooiste snorkelplekken? We nemen je mee naar onze favorieten.
1. Marsa Alam – Egypte
Naast piramides, woestijnen en luxe hotels vind je in Egypte ook prachtige snorkelplekken. Voor de Egyptische kust ligt er ruim 700 kilometer aan koraalrif. In de kustplaats Marsa Alam drijf je tegen een van de mooiste snorkelplekken van Egypte aan. De meeste hotels hier hebben een eigen rif. Verblijf in het adults only hotel TUI BLUE Alaya voor quality time met z’n tweeën. Ga je met de kinderen? Kies voor SPLASHWORLD Jaz Lamaya. Deze hotels hebben beide een eigen rif. Je stapt vanaf de pier of het strand zo het heldere water van de Rode Zee in. Vaak al dicht onder de kust kom je de meest kleurrijke koraalriffen tegen. Roggen, zeeschildpadden, kleurrijke vissen en zelfs de lokale zeekoe, je spot ze hier allemaal. Altijd al tussen de wilde dolfijnen willen zwemmen? In het warme water van de Rode Zee leven veel groepen dolfijnen. Je spot ze samen met andere bijzondere dieren tijdens een snorkelexcursie naar het Rif van Sataya. Sataya is een ondiep rif, wat dit een ideale snorkelplek maakt.
Lees ook: 7 tips om je dag sportief te beginnen in Egypte
2. Maafushi – Malediven
De Malediven, gevormd door meer dan 1000 paradijselijke koraaleilanden, bieden met uitstek de beste snorkelplekken voor de onervaren snorkelaar. Het water is zo helder, waardoor je onderwater behoorlijk ver kan kijken. Verblijf in hotel Riu Atoll, een hotel met eigen huisrif. Zo zwem je direct vanaf je resort het kleurrijke koraalrif op. Hier spot je onder andere maanvissen, chirurgvissen en zeeschildpadden. Zoek je meer actie? Ga dan zwemmen tussen walvishaaien en mantraroggen. Op de Malediven kan het. Maafushi vormt samen met 26 andere eilanden het Ari-atol. De beste plek om de walvishaaien en mantraroggen tegen het lijf te zwemmen. Wees gerust, de walvishaaien eten kleine vissen en plankton, en laten jou dus bij voldoende afstand gewoon met rust. Je maakt het meeste kans om deze bijzondere dieren te zien in de periode juni tot september. Droom alvast weg: Bartsboekje neemt je mee tijdens haar Malediven ervaring.
3. Marathonsi – Zakynthos
Het Griekse Zakynthos is wat ons betreft de mooiste snorkelbestemming van Europa. In de Middellandse Zee kom je bijna nooit schildpadden tegen, maar toch is de kans groot dat je op Zakynthos naast een zwemt. Dit Griekse eiland is namelijk de broedplaats van de Caretta caretta schildpad, ofwel, de onechte karetschildpad. Het onbewoonde eiland Marathonsi in de golf van Laganas is een van de broedplekken van de Caretta caretta. Het hele eiland ademt schildpad: het wordt ook wel Turtle Island genoemd en heeft zelfs de vorm van een schildpad. Marathonsi is een beschermde broedplaats, de dieren worden hier met respect behandeld. Daarom is het ‘s nachts niet mogelijk het eiland op te gaan. Breng je een bezoek aan Marathonsi, dan is het belangrijk om de schildpadden ruimte te geven en voldoende afstand te houden.
Marathonsi is alleen per boot bereikbaar. Stap in Laganas op je privéboot en je vaart binnen zo naar Turtle Island. Kom je dicht bij het eiland, spring dan uit de boot en laat het snorkelavontuur maar beginnen. Je kan de schildpadden overal rond het eiland zien zwemmen. Aan de ene kant van het eiland vind je een wit zandstrand, aan de andere kant hoge steile krijtrotsen. Tip: verleng je boottocht en maak een uitstapje naar Capo Marathia en de Keri grotten. Hier zwem je door de indrukwekkende grotten. Nog niet zoveel snorkelervaring? Geen paniek, er zijn ook grotten waar je als onervaren snorkelaar heen kan.
4. Montaña amarilla – Tenerife
Ook het geliefde Tenerife heeft ideale snorkelomstandigheden: helder zeewater met een aangename temperatuur van minimaal 19 graden. De onderwaterwereld rondom de Canarische Eilanden huist wel 600 verschillende soorten vissen. Veel vissen zwemmen aan het wateroppervlak en kom je dus al snorkelend tegen. Tenerife heeft tal van mooie snorkelplekken, toch lichten we er een uit: Montaña amarilla, Spaans voor Gele Berg. Bijzonder aan deze snorkelplek is het indrukwekkende vulkanische rif. Het gele vulkanische as is door de wind en de zee gebeeldhouwd tot de indrukwekkende grillige vormen die het vandaag de dag heeft. Bovenwater ziet dit er al indrukwekkend uit, maar onderwater is het helemaal een plaatje. Tussen de rotsen kom je naast een veelvoud aan vissen ook octopussen tegen. Zwem je meer naar de zandbodem, dan zwem je mogelijks een rog tegen het lijf. Tijdens je snorkeltocht op Tenerife kan je ook een van de vele scheepswrakken spotten. Hiervoor moet je wel een stuk de zee op. Vanaf Montaña amarilla is het niet ver rijden naar het gezellige dorpje Las Galletas, waar je bij El Corazón een heerlijke lunch bestelt. Ook op de andere Canarische Eilanden snorkel je erop los. Ontdek hier welk Canarisch eiland bij jou past.
Lees ook: Tenerife in de winter: 5x wat te doen
5. Klein Bonaire – Bonaire
Overal op Bonaire vind je mooie snorkelplekken. Mooi is dat je niet afhankelijk bent van een boot om op deze snorkelplekken te komen. Eigenlijk vind je op elk strand prachtige snorkelplekken. Het voelt alsof je in een heel groot tropisch aquarium zwemt. Onze favoriete snorkelplek op Bonaire is het bountyeiland Klein Bonaire. Dit eiland tegenover Kralendijk biedt je een uniek vrijheidsgevoel. Je bereikt het eiland alleen per boot en om de natuur op het eiland te beschermen mag de boot niet aanmeren. Eenmaal aangekomen is het dus nog wel een stukje zwemmen. Het uitzicht is wat je kan verwachten van een bountyeiland (of misschien wel mooier): een witter dan wit strand, azuurblauw water en een koraalrif met alle kleuren van de regenboog. Klein Bonaire is het huis van maan-, papagaai-, trompet en Picasso doktersvissen. Ook leven hier zeeschildpadden en roggen, die je met een beetje geluk ook kan zien. De mooiste snorkelplekken vind je aan de zuidelijke kant van Klein Bonaire. Het noordelijke deel kenmerkt zich namelijk door hoge rotswanden, waar je niet kunt snorkelen. Meer snorkelplekken op Bonaire ontdekken? Dee neemt je mee naar 3 hotspots.
Iets nieuws leren op Bonaire? Bartsboekje over haar eerste keer duiken
Snorkelen, wat een bijzondere ervaring. Welke onderwaterwereld ga jij als eerst ontdekken?