Mooiste steden Europa: de verrassendste bestemmingen voor een stedentrip

Een stedentrip naar de mooiste steden van Europa is een perfecte overbrugging tussen de jaarlijkse wintersport- en zomervakantie. En vice versa. Het is echt een aanrader: je in het voor- en najaar een paar dagen onderdompelen in een Europese stad die bruist van aanstekelijke energie. Bij de mooiste steden van Europa denk je als eerste aan grote namen als Parijs, Londen, Berlijn en Rome. Maar wil je een keer wat anders dan anders, dan hebben wij een hele fijne lijst voor je samengesteld. Op deze lijst zeker geen onbekende Europese steden, maar wel steden waar je misschien niet meteen aan denkt. Ontdek je met ons mee?

Winkelen in modemekka Milaan

Wil je op stedentrip in Europa, dan is Italië altijd een goed idee. En kies deze keer niet voor Rome, Florence of Venetië, maar voor modestad Milaan. Of Milano, op z’n Italiaans. Namen van wereldberoemde ontwerpers als Giorgio Armani en Dolce & Gabbana zijn al sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw verbonden aan Milaan. Tel daar de halfjaarlijkse Milan Fashion Week bij op en je weet: Milaan heeft de status modehoofdstad van de wereld dik verdiend. Ga je op stedentrip naar Milaan dan kun je je geld dus goed kwijt aan shoppen in talloze winkelstraten boordevol kledingwinkels. Van haute couture tot vintage en alles daartussen. Sla zeker de beroemde winkelpassage Galleria Vittorio Emanuele II niet over. Hier is alles super-de-luxe, van de exclusieve winkels tot het prachtige gebouw zelf. Perfect om inspiratie op te doen voor de rest van je shopping trip.

De Galleria Vittorio Emanuele II komt uit op het Piazza del Duomo en hier snuif je nog wat cultuur door de Duomo binnen te wippen. De kathedraal van Milaan is de grootste van Italië en zeker een bezoek waard. Beklim de 500 treden naar Duomo’s eigen rooftop en geniet van Milaan aan je voeten. Sluit je dag af in de bruisende wijk Navigli. Hier vind je fijne eettentjes op elke straathoek en dineer je aan het water. Ga voor typisch Milanees met een paar panzerotti (gefrituurde pasteitjes) als voorgerecht gevolgd door risotto alla Milanese. Deze risotto met saffraan, ui en witte wijn laat zich perfect combineren met een langzaam gegaarde Osso Buco. Overnachten doe je in het stijlvolle hotel Degli Arcimboldi in de wijk Bococca-Zara. Met het metrostation op loopafstand sta je binnen een kwartier in hartje centrum. Wil je meer Italië? Ga op roadtrip, bezoek de allermooiste Italiaanse eilanden of de betoverende meren van Noord-Italië.

Flaneren als een filmster in Nice

De mediterrane stad Nice vind je aan de Cote d’Azur in het zuiden van Frankrijk. Deze bejubelde kust met grillige kustlijn is op z’n zachtst gezegd in trek bij de internationale jetset. En dat is te zien in de haven van Nice, waar luxe jachten dij aan dij dobberen. Filmsterren flaneren er over de Promenade des Anglais … je spot ze zomaar in het wild vanachter je zonnebril, nippend van je cocktail op een zonnig terras. En ben je toch op de boulevard, dan maak je natuurlijk een selfie bij het #ILoveNice-monument om daarna op een ligbedje te ploffen op het stadsstrand van maar liefst 7 kilometer lang. Dwaal door Vieux Nice, de oude binnenstad met smalle straten en kleurrijke gevels. Bezoek zeker de Cours Saleya; de markt van Nice is een geurig en kleurrijk tafereel. Dus hup, picknickmand mee en vullen maar. Om daarna neer te strijken in stadspark Promenade du Paillon of de klim te wagen naar Parque de la Colline du Chateau met uitzicht op de haven. Overnachten doe je in hotel Splendid & Spa, helemaal in de luxe stijl van Nice met rooftop bar én verwarmd zwembad. Onze tip als je dan toch in Nice bent: huur een cabrio en ga op mini-roadtrip. De bochtige wegen van de Cote d’Azur lenen zich hier uitstekend voor. Eenmaal on the road bezoek je natuurlijk mondain Monaco, Cannes en Saint-Tropez. Zelfs een uitstapje naar de buren behoort tot de mogelijkheden: bezoek badplaats San Remo net over de grens in Italië. En in je koffer? Wij hebben een paar goede Franse boekentips voor je.

Port & Harry Potter in Porto

Lissabon move over, op naar Porto. De rivier de Douro kronkelt door deze mooie Europese stad in het noorden van Portugal. Kenmerkend zijn de kleurrijke huizen, overal die typisch Portugese tegels, prachtige hoge bruggen over de Douro en een zeer vriendelijk prijsniveau voor verrukkelijk eten en drinken. Maak je op voor een flinke work-out als je Porto ontdekt want de stad is allesbehalve vlak. Voordeel hiervan zijn de uitzichten. Voor een van de mooiste beklim je de 65 meter hoge Arrábida brug. Wil je het iets minder actief: steek dan de Douro over via de iconische metalen brug Ponte Luis I en neem aan de overkant de kabelbaan Teleférico de Gaia. Sit back, relax en vergaap je aan Porto aan je voeten. En dan, we kunnen er niet omheen in Porto, de portwijn. Porthuizen vind je vooral in Gaia, aan de andere kant van de Douro. Bezoek er zeker een en ontdek port met een proeverij. Onze overnachtingstip is hotel Vila Galé Porto Ribeira, aan de Douro. Loop je vanaf daar de stad in, dan volgt een heerlijke ontdekkingstocht door de oude wijk Ribeira. Bomvol fijne restaurants, kleurrijke gevels en leuke winkels. Zoals de prachtige boekenwinkel Livraria Lello. Schrijfster J.K. Rowling bezocht deze boekhandel vaak toen ze in Porto woonde en het heeft haar naar eigen zeggen geïnspireerd om Harry Potter te schrijven. Plof daarna neer op een zonnig terras met uitzicht op de Douro en je voelt aan alles: het leven is goed in Porto.

Temperamentvol Sevilla

Een stedentrip is perfect in het voor- of najaar, al kun je zo’n energieboost vast ook in de winter gebruiken. Dan is een stedentrip naar Sevilla in de regio Andalusië in het zuiden van Spanje de beste keuze. In de zomer is het er bloedheet, maar juist in het vroege voorjaar, late najaar of hartje winter is het klimaat in Sevilla zeer aangenaam. Bezoek het koninklijk paleis Alcázar in indrukwekkende Moorse stijl met de weelderige paleistuinen. Dwaal door de oude stad en ontdek de typische flamenco bars. De regio Andalusië staat bekend om deze typisch Spaanse dans en in Sevilla wordt tweejaarlijks een flamenco festival gehouden. Verblijf midden in Sevilla in het boetiek hotel H10 Corregidor. In het karakteristieke historische pand waan je je in Andalusische sferen. Kom je in de zomer naar Sevilla? Combineer je stedentrip dan met een verblijf aan de stranden van de Costa de la Luz. Wil je meer cultuur in het zuiden van Spanje, dan zijn de steden Córdoba en Granada aanraders. Kies dan voor een rondreis Andalusië. Tot slot een tip voor in je koffer: leesboeken die zich afspelen in Spanje maken je trip naar Spanje compleet.


Lees ook: Onze top 10 stedentrips van 2020.


Ruig Reykjavik

Van de hitte in het zuiden van Spanje naar het koele uiterste noorden van het Europese continent: IJsland. En dan hoofdstad Reykjavik om precies te zijn. Is Reykjavik dan een van de mooiste steden van Europa? Niet per se. Maar in combinatie met het oh zo woeste en wonderschone achterland verdient Reykjavik zeker een plek in deze lijst. Natuurlijk kun je in Reykjavik ook heerlijk shoppen, eten en drinken; net als tijdens iedere andere stedentrip in Europa. De stad is verrassend klein, dus je wandelt overal gemakkelijk naar toe. Voor wat cultuur bezoek je het meest bijzondere gebouw van IJsland: de Hallgrímskirkja. Met de lift zoef je naar boven voor uitzicht op de kleurrijke daken van Reykjavik en het ruige achterland in de verte. Shoppen, maar ook eten, drinken en stappen doe je in de Laugavegur; alles wat hip is, vind je in de hoofdstraat van Reykjavik, wel zo overzichtelijk. En nu je toch in IJsland bent, ga je dus óók de stad uit en de zee op om walvissen en dolfijnen te spotten, relaxen in de Blue Lagoon (een geothermisch bad in een oud lavaveld) en met een huurauto de Golden Circle route ontdekken. Aan deze route vind je het kratermeer Kerið met felblauw water, de meest indrukwekkende waterval van IJsland (Gulfoss) en natuurlijk het gebied vol geisers: Geysir. Je snapt, er is zo veel te zien dat je na deze stedentrip niets liever wilt dan een rondreis IJsland boeken.

Keizerlijke studentenstad Aken

Net over de grens in Zuid-Limburg vind je Aken, een van de oudste steden van Duitsland. Een heerlijke kosmopolitische stad vanwege de ligging in de grensstreek, de vele studenten en een bruisend nachtleven. Een must see en hét symbool van de stad is de Dom van Aken. Deze kathedraal is bijzonder van buiten en van binnen. De kathedraal is achthoekig en heeft een goed bewaard Byzantijns interieur. En wel zo fijn: de Dom van Aken is gratis te bezoeken. Op zoek naar wat ontspanning? Doe als de Romeinen en ontspan een dag in de heilzame thermale baden van de Carolus Thermen. Verblijf in het voordelige en zeer centrale hotel Ibis Aken. Of kies voor een vorstelijk verblijf net over de grens in hotel Fletcher Kasteel Erenstein vlak bij Kerkrade in Limburg. Wil je meer Duitse steden, ga dan met ons mee naar de mooiste steden van Duitsland

Jong en hip Krakau

Nog zo’n studentenstad bij uitstek: Krakau. Deze Poolse stad wordt steeds populairder voor een stedentrip en dat is niet voor niets. Er heerst een jonge hippe vibe met als achtergrond de karakteristieke gebouwen van de historische binnenstad: Stare Miasto. Krakau is als een van de weinige steden in Polen ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog gekomen en Stare Miasto is daar het bewijs van. De binnenstad van Krakau staat dan ook terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Stare Miasto vind je de Grote Markt met de Lakenhal, Raadhuistoren en Mariakerk. Sla ook zeker de Joodse wijk Kazimierz niet over, die dankzij de opnames van de film Schindler’s List beroemd en weer opgeknapt werd. Nu is het de hipste wijk van de stad. Net over de rivier de Wisła vind je onze overnachtingstip: hotel Qubus. Net buiten het centrum, aan de rivier en met binnenzwembad; een goede uitvalsbasis voor je ontdekkingstocht door Krakau met uitstekende beoordelingen. Ben je voor een stedentrip in Krakau, ga dan ook de stad eens uit. Ga bijvoorbeeld naar Wieliczka, een van de oudste zoutmijnen ter wereld. Onder de grond vind je naast een eindeloos gangenstelsel ook zoutsculpturen, ondergrondse meren en zelfs een kapel. Bezoek ook Auschwitz en laat de donkere geschiedenis van deze plek op je inwerken. Heftig, ja, maar belangrijk dat we ons blijven realiseren welke gruwelijkheden zich hier hebben afgespeeld. Voor zowel je bezoek aan Wiliczka als aan Auschwitz moet je van tevoren reserveren.

Oh oh Den Haag: politiek en koninklijk hart van Nederland

Naar het buitenland voor de mooiste Europese steden? Nergens voor nodig. Ook in Nederland vind je wonderschone steden. Natuurlijk zijn er Amsterdam en Maastricht, beide al jaren favoriet voor een stedentrip in eigen land. Voor een keer wat anders koersen we naar Den Haag, ook wel ’s-Gravenhage en hoofdstad van de provincie Zuid-Holland. Den Haag is vooral bekend van televisie: persconferenties vanuit het torentje, demonstranten op het Malieveld, verslaggevers op het Binnenhof, de koning en koningin in Paleis Noordeinde, Prinsjesdag en ga zo maar door. Ga je op stedentrip naar Den Haag dan kun dit allemaal met eigen ogen aanschouwen. Bezoek daarnaast zeker het Mauritshuis voor ‘het meisje met de parel’ van Johannes Vermeer en andere schilderijen uit de Gouden Eeuw. Maak een wandeling door de tuinen van het Vredespaleis, waarin het Internationaal Gerechtshof zetelt. Struin over de Haagse Markt en ga daarna op zoek naar de ca. 200 ‘hofjes’ van Den Haag; groepjes huizen die gebruik maken van een gezamenlijke tuin of binnenplaats. Combineer de hoogtepunten van de binnenstad met het strand van badplaats Scheveningen om even fijn uit te waaien. Flaneer over de boulevard, waag een gokje in het Holland Casino of sta oog in oog met een witte haai bij Sea Life. Onze overnachtingstip: hotel Leonardo Royal ligt perfect tussen stad en strand en vlak bij Madurodam. Wil je meer vaderlandse geschiedenis, combineer je stedentrip Den Haag dan met de steden Delft en Leiden.

Mooiste steden Europa: ontdek ze per fiets

Welke van deze mooiste steden van Europa je ook gaat ontdekken, een ontdekkingstocht per fiets is altijd een goed idee. Op de fiets kun je veel makkelijker dan te voet de vaak flinke afstanden in een stad afleggen en daarnaast zie je al fietsend zo veel meer dan wanneer je de ondergrondse metro pakt. En fietsen is hartstikke gezond. In alle Europese steden is de fiets tegenwoordig een heel gebruikelijk vervoermiddel en ligt er een prima netwerk van fietspaden.

Lees meer over: Duitsland   Europa   Frankrijk   Hotspots   Italië   Nederland   Portugal   Spanje   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen