De mooiste stranden van Sardinië: onze top 5

Benvenuti op Sardinië. Op dit Italiaanse eiland wachten naast historische dorpen en steden ook fijne zonnige stranden. Met deze top 5 mooiste stranden van Sardinië geven we je een voorproef van de heerlijke keuzes die je er hebt. Of je nu met de kinderen zandkastelen bouwt, op je ligbed van het uitzicht geniet of liever op je surfboard stapt: Sardinië heeft voor iedere vakantieganger het perfecte strand.

Cala Luna – Golf van Orosei

De baai van Cala Luna is volgens velen het mooiste strand van heel Sardinië. De comfortabelste manier om er te komen is per boot vanuit Cala Ganone. Avonturiers willen de tocht ook te voet aangaan. Parkeer dan je auto in Cala Fuili. Dat is het startpunt van een hike van twee uur langs spectaculaire kliffen en ruig terrein. Zorg dat je genoeg water bij je hebt! Of je nu relaxt tijdens de boottrip of jezelf uitdaagt met de wandeltocht: de beloning is Cala Luna zelf. Het witte zand en het felblauwe water schitteren je tegemoet. En je handdoek? Die leg je neer in een van de schaduwrijke grotten. Van een strand als dit is er geen tweede. En goed nieuws voor de hikers: als je de heenreis uitdaging genoeg vond voor deze dag, dan kun je ook op Cala Luna tickets voor de boot naar Ganone boeken. Vanuit de haven word je dan keurig teruggebracht naar je auto. Wat een service.

Spiaggia Capo Coda Cavallo – San Teodoro

In het noorden van Sardinië, op 35 minuten rijden vanaf havenstad Olbia vind je het Spiaggia Capo Coda Cavallo. Dit kiezelstrand (waterschoenen mee!) is klein en ligt verscholen in een baai, omzoomd door rotspartijen en groen struikgewas. En zoals het Sardinië betaamt: natuurlijk vind je hier blauwer-dan-blauw water voor een plons. Het grootste voordeel van dit strand is dat het geleidelijk afloopt in zee. Ook is het de plek om te snorkelen, ook samen met de kinderen. Capo Coda Cavallo mag dan afgelegen zijn, maar aan de faciliteiten is gedacht. Zo is er een toilet en aan de kleine bar op het strand bestel je gemakkelijk een hapje of een verkoelend drankje. Om vervolgens onderuit te zakken en vanaf je ligbed te genieten van het uitzicht op de eilanden Tavalonoi en Malono, want tegen betaling huur je ligbedden en parasols. Goed om te weten: betalen kan in beide gevallen alleen contant.

Kies je liever voor een ruim opgezet en familievriendelijk resort, dan raden we je Resort Grande Baia aan.

La Cinta – San Teodoro

Even ten zuiden van Spiaggia Capo Coda Cavallo vind je een van de mooiste en populairste stranden van Sardinië, La Cinta. Wat een plaatje, dat witte zand, het blauwe water en de groene bomen op de achtergrond. Zijn ze thuis al jaloers na het zien van al die foto’s van de ultieme strandvakantie? De eerste 100 meter is de zee ondiep: precies wat je wil voor waterpret met het hele gezin. Niet voor niets brengen ook de locals van La Cinta hun vrije tijd graag door op dit strand. Gelukkig is er ruimte genoeg op dit 2,8 kilometer lange zandstrand.

Ook watersporters komen hier aan hun trekken. Want naast zwemmen en snorkelen is dit de plek om te kitesurfen. En heb je dorst gekregen van het zwemmen? Plof dan neer op het terras van een van de bars voor een verfrissend glas Aranciata, de typisch Italiaanse frisdrank gemaakt van sinaasappels. Wil je deze zonvakantie dagelijks het zand van La Cinta tussen je tenen voelen? Op slechts 5 minuten rijden ligt het Terra di Mare Hotel.

De Maddalena Archipel

Toe aan een pauze van het zonnebaden, zwemmen en zandkastelen bouwen? In het noorden van Sardinië wacht je een prachtig uitje langs de mooiste plekken op het eiland. Stap vanuit Olbia aan boord en ga mee met een boottocht naar de Maddalena Archipel voor de kust. Onderweg word je getrakteerd op hemelsblauw, smaragdgroen en turkoois water. En als klap op de vuurpijl het roze strand van Budelli. Stap in Maddalena uit en verken het Palazzo Comunale, het Maritiem Museum en het Museum Diocesane met heilige kunst. Ook de lunch, pasta met pommodori is inclusief. Na een dag vol indrukken keer je terug in de haven van Olbia. Morgen lekker bijkomen op het strand.

Spiaggia del Principe – Costa Smeralda

Op 20 minuten rijden vanaf Arzachena, aan de Costa Smeralda, ligt het Spiaggia del Principe, dat het strand van de prins betekent. Prinsheerlijk genieten kun je er zeker, want op dit 130 meter lange zandstrand bouwen de kinderen zandkastelen en de eerste 50 meter komt het turquoise water niet voorbij je knieën. En voor een eenvoudige maaltijd, drankje of ijsje meld je je aan de bar. Ideaal dus voor een ontspannen stranddag met het hele gezin. Ook onder water kijk je je ogen uit. Dit is namelijk dé plek om de vissen en onderwaterwereld van Sardinië te ontdekken. Snorkelset mee dus! Je bereikt Spiaggia del Principe met een mooie wandeling van zo’n 10 minuten vanaf de parkeerplaats aan de Via della Mimosa. De route is redelijk steil maar geeft wel de mooiste vergezichten. Wie liever niet wil klimmen neemt het voetpad vanaf de Via dei Cyclamini.

Onze hoteltip in de buurt is het viersterren vakantiedorp Airone in Arzachena.

Zien en doen: met de Trenino Verde door het binnenland

Wie op een wel heel speciale manier meer van Sardinië wil ontdekken boekt een dagtocht met de Trenino Verde vanaf Olbia. Het bekende groene treintje voert je door het platteland van Sardinië, over bruggen, langs bergen en karakteristieke stations naar eindpunt Tempio Pausania. Deze historische bergstad is helemaal opgetrokken uit graniet. Vanuit hier stap je in de bus voor een bezoek aan de Nuraghe Maiori: een woontoren uit de bronstijd en een van de belangrijkste archeologische schatten van Sardinië. Ook een typisch Sardische lunch is inclusief.


Tover thuis alvast Italië op je bord met de pasta bolognese van Ramon Beuk en Dee.


Cala Goloritzé – Golf van Orosei

Cala Goloritzé is een strand voor de avonturier. Vanaf de parkeerplaats van de Su Porteddu-bar maak je je klaar: een paar stevige wandelschoenen, voldoende water en een lunchpakket en gaan. De hike van anderhalf uur voert je door kloven en langs groene cipressen naar de kust. Wat een uitzicht op de rotspieken met op de achtergrond de blauwe zee heb je hier. Eenmaal op het kleine strand gooi je je handdoek uit voor een duik in zee. Extra bijzonder: met een beetje geluk spot je vanaf hier zelfs dolfijnen. Wil je liever niet wandelen? Ga dan mee aan boord en combineer Cala Goloritzé met de andere stranden langs de kust tijdens een boottocht door de Golf van Orosei.


Lees ook: Dit zijn de 10 mooiste stranden van Europa


En, heb je al zin om de mooiste stranden van Sardinië te ontdekken? Als je meer Italië-tips wil, lees je het blog 5 favoriete vakantiebestemmingen van de Italianen zelf.
Lees meer over: Europa   Italië   Pure ontspanning   Samen weg  
Gerelateerde verhalen