5x de mooiste wandelingen: Ardennen te voet

Dat er in de Ardennen mooie wandelingen te maken zijn weet je vast. Maar welke wandelroutes wil je absoluut beleven? Wat zijn de mooiste wandelingen in de Ardennen? In dit blog geven we 5 tips: van Malmedy tot Froidchapelle. We nemen je natuurlijk mee naar de uitgestrekte bossen, maar ook langs rivieroevers en meren. Naast uitdagende wandelingen geven we ook tips voor wandelingen met kinderen.

De Ninglinspo-wandeling vanuit Malmedy

Vraag naar de mooiste wandeling van de Ardennen en grote kans dat veel wandelaars de Ninglinspo-wandeling als antwoord geven. Deze wandeling is genoemd naar de rivier de Ninglinspo, de enige bergrivier van België. De wandelroute begint buiten het dorp Sedoz bij de taverne aan de N633. Parkeren is gratis en je vindt er een groot informatiebord met verschillende routes. Eigenlijk is het niet zo moeilijk, want je volgt gewoon de rivier stroomopwaarts naar het uitzichtpunt Drouet. Een tiental bruggen begeleidt je naar boven door het bos. Onderweg word je getrakteerd op uitgesleten rotspartijen en kleine watervallen. Pas op, want de stenen kunnen glad zijn. En alsof het uitzicht langs de route nog niet genoeg is, word je ook bij het uitzichtpunt Drouet beloond… want wat een uitzicht over de beboste vallei heb je hier. De Ninglinspo-wandeling is 6 kilometer. Dat klinkt misschien kort, maar het vele stijgen en dalen gaat je in de benen zitten. Trek er daarom toch zo’n 2,5 uur voor uit.

Onze overnachtingstip is het My Hotel in Malmedy, op ongeveer 40 minuten rijden vanaf het beginpunt van de wandelroute. Je comfortabele kamer is een perfecte uitvalsbasis voor het ontdekken van de omgeving, want naast de Ninglinspo-wandeling is er nog veel meer te zien en doen. Bijkomen doe je in de uitgebreide wellness met hamam, sauna en stoombad.

Bijzonder wandelen in de Ardennen: de vlonderpadwandeling Croix Scaille

Bijzonder wandelen in de Ardennen? Kijk dan eens naar de de vlonderpadwandeling van de Croix Scaille. Officieel heet de wandeling La Fange de l’Abîme en je vindt haar in het zuiden van België, vlak bij de Franse grens. De wandeling begint bij Ferme Jacob: een gerestaureerde boerderij met voldoende parkeerplaats aan de Rue Les Eaux in de gemeente Gedinne. Vanuit hier begin je je ontdekkingstocht langs berkenbossen en een naaldbos. Het laatste is weliswaar aangeplant, maar wel de plek voor mooie foto’s.

Na een paar honderd meter komt La Fange de l’Abîme in zicht en begint het eigenlijke vlonderpad. Die volg je over de laatste overblijfselen van de uitgestrekte veengronden, afgewisseld met open landschap. Het grasland is divers met in de schaduw her- en der een koningsvaren. Verderop zijn een paar bomen langs de weg gekapt. Daardoor heb je een indrukwekkend uitzicht over het dal. Dan doemt Ferme Jacob op. Als afsluiting van de dag is een bezoek aan uitkijktoren Tour du Millénaire nog een aanrader. Met 505 meter is deze toren het hoogste punt van de provincie Namen. Stap in de auto en parkeer hem even verderop bij de Millenniumtoren. Op heldere dagen kijk je hier op 15, 30 of 45 meter hoogte tot ver in Frankrijk.

In de Auberge d’Alle verblijf je in een karaktervol hotel op een half uur rijden ten zuiden van La Fange l’Abîme. Het hotel is gebouwd met natuursteen en heeft met comfortabele kamers. In het restaurant proef je van de lokale Ardense keuken. En stap je de deur uit, dan ontdek je naast La Fange l’Abîme ook genoeg andere mooie wandelingen en vergezichten langs de oevers van de rivier Semois.

Wandeling van de herinnering in Bastogne

Een wandeling terug in de tijd. Dat is de wandeling van de herinnering in Bastogne. Vanaf het Mardasson Memorial treed je in de voetsporen van soldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Hier in het oosten van de Ardennen wandel je in 18 kilometer langs de plekken waar de Amerikanen en Belgen in de winter van 1944 hun grote overwinning behaalden in het Ardennenoffensief. Ook het Bois de la Paix (het ‘Bos van de Vrede’) staat op het programma. Hier werden 4000 bomen geplant om de 50e verjaardag van de Slag om de Ardennen te herdenken. Verderop wordt de geschiedenis tastbaar in het Bois Jaques bij Foy. Hier zie je foxholes: de schuttersputjes waar Amerikaanse en Belgische soldaten bij 25 graden onder nul weerstand boden aan de Duitse opmars. Scenes die je misschien wel kent uit de televisieserie ‘Band of Brothers’. Bij het gedenkteken van ‘E-Company’ en in het Oorlogsmuseum van Bastogne – ter plaatse aangegeven als het Bastogne War Museum – leer je er meer over.

In het Cocoon du Commerce in Houffalize overnacht je in een 18e-eeuws hotel met eigen spa, hamam en sauna. En dan vergeten we bijna de gezellige bar en het restaurant voor een hapje en een drankje. Bovendien is vanuit hier niet alleen Bastogne de moeite waard. Ook in La Roche en Ardenne of Clervaux struin je uren.

Wandelen in de Ardennen met de kids

De mooiste wandelroutes? De Ardennen liggen er vol mee. Maar wat als de kinderen meegaan, waar ga je dan naartoe? Vanuit Center Parcs Les Ardennes vind je om de hoek fantastische wandelingen voor het hele gezin. Bij het VVV-kantoor in Vielsalm – het Maison du Tourisme – haal je voor € 3,- de Nederlandstalige folder voor het 7 kilometer lange leerpad ‘de natuur in vragen’. En zo leren de kids spelenderwijs veel over de natuur. Want waarom heeft een bramenstruik stekels en hoe wordt een mierennest georganiseerd?

Ga je met wat oudere kinderen of pubers op stap en mag het wat spannender, wandel dan langs de Forellenweg in het Land van Stavelot. Gedurende 17 kilometer wacht een landschap van vergezichten over vallei van de Amblève. Terwijl je je verderop smalle bospaden afwisselt met het zicht op uitgestrekte weidegronden en grote rotspartijen. Bijkomen doe je weer in Center Parcs Les Ardennes in het subtropisch zwemparadijs Aqua Mundo waar je tegen elkaar racet in twee afzonderlijke waterglijbanen. En zijn de kinderen – en jij – hier klaar? Dan is er nog de speeltuin, een kinderboerderij en het grote indoor speelparadijs Baluba.


Op gezinsvakantie? Eerder bezocht withkidsontheroad de Kempen met kinderen.


Wandelen langs de Lacs de l’Eau d’Heure bij Froidchapelle

Buiten het dorp Froidchapelle wacht de regio Lacs de l’Eau d’Heure: een merengebied met meer dan honderd kilometer aan fiets- en wandelpaden met het vakantiepark Golden Lakes Village als middelpunt. Vanuit je luxe vakantievilla wandel je bijvoorbeeld de 12 kilometer lange route Plate Taille à l’Eau d’Heure. Hierbij ontdek je de oevers van Plate Taille. Het uitzicht over het blauwe water met op de achtergrond al dat groen is al indrukwekkend. Ook de bossen en uitgestrekte velden in de buurt komen aan bod. Terug in het vakantiepark wacht het splinternieuwe wellnesscentrum om in bij te komen. Compleet met balneotherapie, jacuzzi’s, hamam, lichttherapie en belevingsdouches.

Naast de wandelroute Plate Taille à l’Eau d’Heure zijn er nog negen andere wandelingen uitgestippeld vanaf het vakantiepark. Bij de receptie weten ze er alles over en helpen ze je graag. Andere highlights in de omgeving zijn de bekende brouwerij en de stad van Chimay op 15 kilometer afstand en de grotten van Neptune in Couvin.

Dit waren onze tips voor de mooiste wandelingen in de Ardennen. Welk wandelgebied past het best bij jou? Lees voor meer Ardennen-tips ook dit blog.

Lees meer over: Autovakanties   België   Europa   Hotspots  
Gerelateerde verhalen