5x de mooiste wandelroutes: Nederland te voet

Indrukwekkend wandelen op de mooiste wandelroutes. Nederland heeft op wandelgebied veel te bieden. In dit blog laten we je kennismaken met een pelgrimstocht in eigen land en nemen we je mee langs oude forten, windmolens en stadscentra. En gaan we de wildernis in, in een wel heel bijzonder natuurgebied. Kortom: dit zijn de 5 mooiste wandelroutes in Nederland.

Walk of Wisdom: op pelgrimstocht vanuit Nijmegen

Ongetwijfeld is de Walk of Wisdom een van de mooiste wandelroutes van Nederland. Want wie denkt dat pelgrimstochten alleen naar Santiago de Compostella leiden heeft het mis. Ook de Walk of Wisdom – die start in de oudste stad van Gelderland – is een pelgrimsroute. En die is niet alleen voor religieuze wandelaars. Het is aan te raden om deze route samen met iemand te lopen, dan kom je in gesprek. En vooral… om eens offline te gaan in deze altijd online wereld. De 136 kilometer lange tocht neemt je vanuit de Stevenskerk in Nijmegen mee. Wanneer je de Waal oversteekt laat je de stad achter en wacht het weidse land. Hier ga je op ontdekking tussen de heuvels van Berg en Dal en wandel je over de Duitse grens door een stuk oerbos in het Reichswald. Ook de vergezichten van de Mookerheide komen aan bod: de plek van de gelijknamige veldslag in 1574. Langs polders, over dijken en door vestingsteden wandel je terug naar Nijmegen. Wie de Walk of Wisdom in een keer loopt is zes dagen onderweg. Maar omdat Nijmegen het centrale punt is, zijn de verschillende etappes ook gemakkelijk op te delen.

Onze overnachtingstip is wellnessresort Sanadome in het Nijmeegse Goffertpark. Na zo’n dag vol inspanning en indrukken kom je tot rust in de eigen thermale bronnen, het zoutwaterbad of de sauna. Met een fijn bed en de volgende ochtend een lekker vers en biologisch ontbijt ben je klaar voor de volgende wandeling. Trouwens, in Nijmegen zelf is natuurlijk ook genoeg te ontdekken.

Wandelen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een historische verdedigingslinie van forten en sinds 2021 UNESCO werelderfgoed. De linie is ruim 85 kilometer lang: van Naarden-Vesting en het IJsselmeer in Noord-Holland tot aan natuurgebied de Biesbosch in het zuiden, op de grens met Noord-Brabant. Onderweg wachten 46 forten, meestal gebouwd rond 1870. Er zijn zo’n 13 verschillende wandelingen die je gemakkelijk met elkaar combineert. Neem bijvoorbeeld een kijkje in Naarden-Vesting; een van de weinige nog intacte sterforten van Nederland. Langs de 5 kilometer lange route ligt ook het Nederlands Vestingmuseum waar je er alles over leert. Meerdere keren per jaar worden er in Naarden tijdens reinactments slagen uit het verleden nagebootst. En ben je hier klaar? Toog dan naar Weesp waar de 11 kilometer lange Aetsveldroute je meeneemt langs de vesting Weesp en het torenfort aan de Ossenmarkt. Verderop is er in Fort Uitermeer ook een paviljoen waar je terecht kunt voor een hapje en een drankje. Via het eilandfort Hinderdam keer je terug naar Weesp. Ben je klaar voor vandaag of duik je nog dieper de geschiedenis in bij het Muiderslot of in de kronkelstraten van Muiden zelf? Andere tips zijn een spionnenroute voor kinderen of een kennismaking met de loopgraven van het Lint-en Liniepad bij Fort Honswijk, waar je op Werk aan de Groeneweg ook een beleefroute vindt.


Tip: lees ook ons blog 5 keer bijzonder overnachten in Nederland


Ontdek de wildernis van de Biesbosch

Nationaal Park de Biesbosch is een natuurgebied met rivieren, beken, moerasland en uitgestrekte bossen op de grens van Zuid-Holland en Noord-Brabant. Hier is voor iedere wandelaar, beginner of gevorderd, wel een mooie tocht te vinden. Bijvoorbeeld het laarzenpad op de Jantjesplaat. Dit is het nieuwste stukje Biesbosch: eerder was het een akker, nu een moeras- en vogelbroedgebied. In het Biesboschmuseum leer je alles over dit gebied en de mensen die er – vroeger en nu – leefden. Vanaf het Biesboschmuseum starten ook verschillende rondvaarten. Want een bezoek aan de wildernis van de Biesbosch is niet compleet zonder het vanaf het water te hebben gezien. Ook vind je hier informatie voor uitgebreide en gedetailleerde wandelroutes. Dat geldt trouwens ook voor de bezoekerscentra in Dordrecht en Drimmelen.

Vakantiepark Roompot de Katjeskelder heeft fijne bungalows op ongeveer een kwartier rijden vanaf het Biesbosch bezoekerscentrum in Drimmelen. Hier vier je een fijne vakantie in je eigen huisje, met natuurlijk al het leuks dat dit Roompotpark te bieden heeft. Met z’n tweeën of met het hele gezin. En is het na je ontdekkingstocht in de natuur tijd voor wat vertier? Dan liggen ook pretpark de Efteling en het centrum van Breda op minder dan een half uur rijden.

Kinderdijk: de meest Hollandse wandelroute van Nederland

Zeg je Nederland tegen een toerist, dan ontstaat direct een beeld van molens. En hét plaatje van die windmolens is natuurlijk Kinderdijk in de provincie Zuid-Holland. In totaal vind je hier 19 windmolens relatief dicht bij elkaar. Een rij van acht ronde stenen molens aan de Nederwaard uit 1738 en een rij van acht rietgedekte achtkanters aan de Overwaard die twee jaar later – in 1740 – werden gebouwd. De wipmolen De Blokker en twee achtkanters aan de polder Nieuw-Lekkerland maken de lijst compleet. Tijdens de 8 kilometer lange wandeling over het Kinderdijkpad maak je indrukwekkende foto’s en krijg je een goed beeld van de molens. Voor de complete beleving wandel je het 21 kilometer lange Rondje pontje Kinderdijk. Naast zicht op de molens struin je ook door de polders en maak je twee keer een overtocht met de veerpont over de Lek.

Voor onze hoteltip houden we het op het water en maken het extra bijzonder: slapen op de SS Rotterdam. De SS Rotterdam is het voormalige parade-zeepaard van de Holland-Amerika Lijn uit 1959. Vanuit je comfortabele hut sta je in ongeveer 30 minuten rijden bij de molens van Kinderdijk. En terug op het schip verken je de pianobar of schuif je aan voor een à-la-cartediner in het restaurant. Vanuit hier ligt natuurlijk ook het centrum van Rotterdam zelf klaar om ontdekt te worden.

Sint-Pietersberg vanuit Maastricht

Maastricht staat natuurlijk bekend als de trotse hoofdstad van de provincie Limburg. En naast een indrukwekkend historisch centrum, een ruim winkelaanbod en een grote keuze aan restaurants vind je in de omgeving van Maastricht ook de mooiste wandelroutes. Vanuit het centrum wandel je naar het begin van de route aan de voet van het Fort Sint Pieter aan de Luikerweg. Vanuit hier neemt de 11 kilometer lange route je mee langs de voormalige ENCI-groeve. Je vergaapt je aan het Jekerdal en de Oehoevallei. Met een beetje geluk spot je hier – vanaf uitzichtpunt de Kiekoet – deze bijzondere uilensoort. Andere highlights onderweg zijn Château Neerkanne en de Duivelsgrot. Via de linkeroever van de Maas wandel je terug naar de Sint-Pietersberg. Bij terugkomst kun je zowel het fort uit 1673 als de mergelgrotten van binnen bewonderen.

Bij zo’n sfeervolle stad hoort natuurlijk een net zo sfeervolle hoteltip. En dat maakt het in Jugendstil gebouwde Amrâth Grand de l’Empereur meer dan waar. Koninklijk genieten, met een uitgebreid ontbijtbuffet om je dag te starten en een binnenzwembad en een comfortabele kamer om je dag af te sluiten. Het station ligt pal voor het hotel en het centrum van Maastricht met de Sint-Servaasbrug op loopafstand. Het Amrâth Grand de l’Empereur ligt in Wyck, dat je overigens uitspreekt als wiek. Naast sfeervolle restaurants vind je er ook stadsbrouwerij De Ridder voor huisgebrouwen speciaalbier op het zonnige terras.

En, welke wandelroute spreekt jou het meest aan? Eerder schreven we ook over de 5 mooiste fietsroutes van Nederland.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Hotspots   Nederland  
Gerelateerde verhalen