Must do’s in Braziliaans Cumbuco

Brazilië… Het klinkt zwoel en opwindend, en dat is het ook. Zachtjes heupwiegend hoor je de sambamuziek al en proef je de caipirinha als je het woord over je tong laat rollen. Iedereen heeft er wel een voorstelling bij en Brazilië prijkt zeker op menig bucketlist. Gek eigenlijk dat we er niet in hordes heen gaan? In dit blog vertel ik je waarom je dat zeker wel zou moeten doen.

What’s happening up north in Brasil?

Nou, a lot is happening! Het is niet zo zeer de stad Fortaleza die een enorme aantrekkingskracht heeft, als wel het strandplaatsje Cumbuco. Waarom dat is? Heb je even: het is het ultieme, relaxte, Braziliaanse strandleven in optima forma!

Kitesurfparadijs

Geloof je mij niet? Neem het dan aan van de vele duizenden kitesurfers die hier hun jaarlijkse walhalla vinden. De constante harde wind, relaxte kleinschalige accommodaties, de feestjes hier en daar en het gezellige restaurant- en baraanbod maken dit the place to be voor kitesurfers. Cumbuco is niet voor niets bij herhaling het toneel van de wereldkampioenschappen kitesurfen. Just saying. En ook al ben je zelf geen kitesurfer, want het is toch best wel een heftige sport, kijken naar kitesurfers verveelt niet snel. Het is geen sport voor jongetjes, maar voor mannen. Echte mannen met spierballen, want het vergt nogal wat om aan zo’n enorme vlieger te hangen en ondertussen gecoördineerd reuzensprongen te maken met een surfboard.

Buggy’s en zandduinen

En wat als je een dagje wat anders wil dan wind, zee en golven? Dan is daar de scheurpartij met buggy’s in de zandduinen. Echt té leuk voor iedereen. Je hoeft niet met het angstzweet in je handen te sturen, want dat doen geoefende rijders die bij de buggy’s horen. Jij kunt gewoon achterop de buggy zitten, je héél stevig vasthouden aan de stang en luidkeels gillen. Gillen van plezier omdat de wind door je zanderige haren waait en omdat die helling waar je af suist toch wel heel steil blijkt te zijn. Bevrijdend is wat het best beschrijft hoe het voelt.

Sandboarden: de ultieme kick

Op zo’n dagtour wordt die rit met de buggy onderbroken door leuke stops. Bijvoorbeeld bij een zandduin waar je vanaf surft. Als je genoeg vaart maakt dan haal je zelfs het meer onderaan. Je schudt vervolgens het zand uit je haar en bestelt voor een paar centen een verse kokosnoot om je knarsende tanden te ‘ontzanden’.

We gaan nog even door

Een andere stop is bij nog zo’n prachtige zandheuvel, pal aan een rivier. Je kunt daar met een zipline naar de overkant of op een surfboard via een glijbaan van plastic zeil naar beneden. Allebei goed voor een luidkeelse gil van angst en genot. De inventieve Brazilianen hebben vervolgens een even simpele als ingenieuze manier om je weer naar boven te hijsen. Ik verklap niets, ga het maar meemaken. En natuurlijk stop je onderweg om af en toe een very instagrammable foto te maken van de oogverblindend mooie omgeving. En als je geen foto maakt staar je genietend voor je uit. Ook wel eens lekker en heel mindfull.
Echt een aanrader, dat vissersdorpje vlakbij de Braziliaanse stad Fortaleza!

Lees meer over: Actie!   Brazilië   Samen weg   Zuid-Amerika  
Gerelateerde verhalen