Nationale parken Amerika: dit is onze top 10

De nationale parken van Amerika zijn wereldberoemd. En dat snappen wij wel. Want in dit land van onbegrensde mogelijkheden lijken ook de nationale parken oneindig groot en oneindig veel. Er zijn er maar liefst 413, waarvan 59 met National Park in de naam. In dit blog zetten we onze top 10 voor je op een rij. Zit je favoriete nationale park van Amerika ertussen?

Eén pas voor alle nationale parken van Amerika

Ben je van plan om drie of meer nationale parken in Amerika te ontdekken? Koop dan bij het eerste park een America the Beautiful Annual Pass. Voor zo’n 80 dollar heb je hiermee een jaar lang toegang tot alle nationale parken van Amerika. Deze nationale parken pas is persoonsgebonden. Maar, schaf jij de pas aan, dan mag je al je passagiers in hetzelfde voertuig gratis mee naar binnen nemen. In nationale parken waar een toegangsprijs per persoon geldt, mag je maximaal drie volwassenen meenemen. Kinderen tot en met 15 jaar hebben altijd gratis toegang tot de nationale parken van Amerika.

1. Grand Canyon National Park

Zo, de voorbereiding is klaar. Nu op naar de Grand Canyon, een van de bekendste nationale parken van Amerika. Vanuit sin city Las Vegas ligt het westen van dit enorme park binnen handbereik. Hier loop je over de glazen vloer van de Skywalk voor een duizelingwekkende ervaring. Of ga voor de North Rim of South Rim. In beide gevallen merk je dat het fenomenale uitzicht je voorstellingsvermogen te boven gaat. Heb je nog wat geld over? Boek dan zeker een helikoptertour. De weidsheid van de Grand Canyon is vooral vanaf de bovenkant meer dan overweldigend. Geen geld, maar tijd over? Bezoek dan de stad Flagstaff, waar je nog de echte charme van het oude Wilde Westen vindt.

2. Yellowstone National Park

Het eerste nationale park van Amerika en zelfs van de wereld: Yellowstone. Het park kreeg deze titel in 1872 en meet bijna 9000 vierkante kilometer. In Yellowstone ontdek je onder andere een intact ecosysteem, talloze actieve geisers en geologische wonderen als het ravijn van de Yellowstone River. Voor je verblijf kies je voor de luxe van een lodge of ga je back to basic met een tent middenin de natuur.

Wil je Yellowstone combineren met nationale parken als Bryce, Yosemite en Zion? Verkijk je dan niet op de afstand, want Yellowstone ligt noordelijker dan je denkt. Vanaf Bryce Canyon is het zo’n 1000 kilometer. Daar doe je – zonder stops – zeker 8,5 uur over.


Lees ook: Ga op roadtrip door Amerika  en beleef de Amerikaanse droom.


3. Yosemite National Park

Rij je van San Francisco naar Las Vegas dan kun je er niet omheen: Yosemite National Park. Met de mooiste autoroute dwars door het park: de Tioga Pass. Ga je vroeg of juist laat in het seizoen, dan is deze weg dicht vanwege de sneeuw. Bereid je bezoek daarom goed voor en hou het weerbericht in de gaten. Rij je over de Tioga Pass dan is het een en al oooh’s en aaah’s. Wat een schoonheid trekt er aan je raam voorbij. Sla de uitzichtpunten Tunnel View en Glacier Point niet over: hier ervaar je de uitgestrektheid van dit park het beste. Ga je voor next level hiken? Beklim dan de steile top van de Half Dome en voel je the king of the world.

Onze tip: rij je de Tioga Pass van west naar oost, ga dan bij Mono Lake niet rechtsaf richting Las Vegas, maar linksaf. Een paar kilometer naar het noorden vind je de inrit naar Bodie State Historic Parc. Aan het einde van de onverharde weg ligt dit verlaten goudzoekersstadje in the middle of nowhere. Ga terug in de tijd en dwaal tussen de verlaten en vervallen huizen, winkels en auto’s. Een betoverende ervaring.

4. Zion National Park

Zion National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah met als must-see de Zion Canyon. Een ravijn van 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen. Aan wandelroutes geen gebrek in Zion: hier kies je uit meer dan tien hikes. Ga je voor spanning? Dan is Angels Landing wat voor je. Je gaat de hoogte in en wandelt soms op punten waarbij je je even afvraagt of dit wel echt een goed idee was … Liever met beide benen op de grond blijven? Dan is The Narrows leuk. Voor deze wandeling huur je speciale schoenen waarmee je tot aan je middel door het water banjert. Klaar met hiken? Zion ligt vlak bij Springdale en dit dorp is net een filmset. Loop hier je spieren weer los en waan je in het Wilde Westen.

5. Bryce Canyon National Park

Op naar Bryce Canyon National Park, ook in Utah. Er is nauwelijks een wonderlijker landschap voor te stellen dan het landschap van Bryce. Bryce Canyon is dan ook niet echt een ravijn, maar een serie van grillige, natuurlijk gevormde rotsformaties. Ook wel hoodoos genoemd. En dat in allerlei kleurschakeringen. Variërend van wit, pastel roze en vurig oranje tot knalrood.

Het mooiste gedeelte is het Bryce Amphitheater en vind je helemaal vooraan. Als je in korte tijd veel van Bryce wilt zien, is de Navajo Loop Trail ideaal. Een korte hike van iets meer dan 2 kilometer, maar wel ook de drukste route van allemaal. Overnachten doe je nergens geweldiger dan in de Bryce Canyon Lodge. In deze houten blokhut voel je je net een ranger. Of een scout. ’s Avonds bestel je een pizza om die vervolgens op te eten aan de rand van de Canyon. Bij ondergaande zon, uiteraard.


Wist je dat veel nationale parken in Amerika op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan?


6. Sequoia National Park

Opgericht in 1890 is Sequoia National Park het tweede nationale park van Amerika. In dit park kun je niet om de mammoetbomen – of Sequoia’s – heen. Letterlijk. De boom met het grootste volume ter wereld vind je hier: de General Sherman Tree. Een doorsnee van ruim 11 meter. Een hoogte van 84 meter. Een geschat volume van 1486 kubieke meter. En een geschatte leeftijd van 2200 jaar oud. Dat is op z’n zachtst gezegd indrukwekkend. Ander letterlijk hoogtepunt is Mount Whitney, met 4421 meter hoogte een van de hoogste bergen van de Verenigde Staten.

7. Arches National Park

Terug naar Utah voor Arches National Park. Qua oppervlakte een stuk kleiner, maar het sprookjesachtige landschap is er niet minder om. De talloze bogen van Arches National Park zijn stuk voor stuk fotogeniek. Je ontdekt ze het beste via het wandelpad door Devil’s Garden in het noorden van het park. Nu ligt Arches ietwat uit de richting als je het ‘standaard’ rondje in West-Amerika doet. Onze tip: combineer ‘m met Bryce en Zion en pak op de terugweg naar het westen de betoverende Monument Valley mee.

8. Joshua Tree National Park

Een iconische boom met een eigen nationaal park in Amerika. In Californië om precies te zijn. De Mojave- en Coloradowoestijn komen hier in Joshua Tree National Park samen. Een droog gebied: de Joshua Tree heeft niet voor niets veel weg van een cactus. The Joshua Tree kennen muziekliefhebbers van het gelijknamige album van U2. Zanger Bono en zijn mannen maakten na de opnames van dit album in 1986 een roadtrip van Reno naar Joshua Tree. En daarmee was de naamgever van hun nieuwe album gevonden.


Lees hier wat de voordelen zijn van een georganiseerde rondreis


9. Olympic National Park

In het uiterste noordwesten van de Verenigde Staten – strak aan de grens met Canada – vind je Olympic National Park. Er zijn maar een paar plekken ter wereld met regenwouden, en dit nationale park in Amerika is er een van. Olympic ligt op een schiereiland met als reusachtig middelpunt Mount Olympus. Naast overweldigende natuur spot je er ook wildlife, zoals de poema. En ontdek je verscholen stranden zoals Rialto Beach met regenwouden achter je en de Grote Oceaan aan je voeten.

10. Acadia National Park

Voor de hekkensluiter van deze lijst met mooiste nationale parken van Amerika gaan we naar de oostkust van de Verenigde Staten. Voor de kust van de staat Maine ligt Acadia National Park. Dit park bestaat uit verschillende eilanden, waarvan Mount Desert Island de grootste is. Ondanks de uithoek van de VS waar het park in ligt, is het ongekend populair. Stel je voor: een steile klif waar de zee wild omheen raast. Met daarop een vuurtoren en een uitzicht op de Atlantische Oceaan zo ver je kan kijken. Naast de uitgestrekte natuur zijn de vuurtorens van Acadia daarom ook echt een must-see. Bezoek ze alle drie: Bass Harbor, Bear Island en Baker Island.

De Verenigde Staten ontdek je het beste met een rondreis. Wil je meer natuur, maar liever dichterbij? Eerder zetten we de mooiste natuur van Europa en de mooiste eilanden van Europa voor je op een rij.

Lees meer over: Actie!   Amerika   Samen weg  
Gerelateerde verhalen