De mooiste nationale parken in West Amerika

Als wij zeggen ‘adembenemende cultuur, geweldige wegen, gezellige dorpjes en goed te betalen’, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan een roadtrip door Amerika. En toch doelen we daar wel op. Sinds juni vliegt er vanaf Schiphol een rechtstreekse vlucht naar Las Vegas waardoor een Fly & Drive door het westen van Amerika geen ver-van-je-bed-show meer hoeft te zijn. Boek voor een relaxed begin van je roadtrip een startpakket Las Vegas. De eerste twee nachten in Las Vegas en de transfer naar je hotel zijn dan al geregeld. De rest van de reis bepaal je zelf. Wij tippen je alvast de mooiste nationale parken in de omgeving.

Grand Canyon

Na twee nachten Las Vegas heb je het waarschijnlijk wel gezien. Je hebt je zwembad uitgespeeld (net als de gokautomaten) en kunt wel wat natuur gebruiken. Op naar de Grand Canyon, met stip het bekendste National Park van Amerika, en misschien wel van de hele wereld. Het park wordt beschouwd als een van de zeven wereldwonderen der natuur en eerlijk: het fenomenale uitzicht gaat het menselijk voorstellingsvermogen ook echt te boven. Je kunt de Grand Canyon vanaf verschillende uitkijkpunten bekijken, zowel aan de South Rim als de North Rim. Prachtig mooi als de zon opkomt of ondergaat. Heb je nog wat geld over? Boek dan zeker een helikoptertour. De weidsheid van de Canyon is vooral vanaf de bovenkant meer dan overweldigend. Geen geld, maar tijd over? Bezoek dan het stadje Flagstaff, waar je nog de echte charme van het oude wilde westen vindt.

Bryce Canyon

En weer door. Naar Bryce Canyon National Park. Er is nauwelijks een wonderlijker landschap voor te stellen dan dit park, gelegen in het zuidwesten van de staat Utah, en ongeveer vier uur rijden vanaf Las Vegas. Bryce is niet echt een ravijn, maar een serie van vreemdsoortige, natuurlijk gevormde amfitheaters. Zeer grillig gevormde rotsformaties in allerlei kleurschakeringen, variërend van wit, pastel roze, vurig oranje en rood tot knalrood. Het mooiste gedeelte het park vind je helemaal vooraan (het Bryce Amfitheater). Weinig tijd? Dan kun je het beste alleen dit gedeelte bezoeken. Als je binnen korte tijd veel van Bryce wilt zien, is de Navajo Loop Trail ideaal. Het is de kortste (ca. 2,25 km) maar wel ook de drukste route van allemaal. Overnachten doe je nergens geweldiger dan in de Bryce Canyon Lodge. In deze houten blokhut voel je je net een ranger. Of een scout. ‘s Avonds bestel je een pizza om die vervolgens op te eten aan de rand van de Canyon. Bij ondergaande zon, uiteraard.

Lake Powell

Bovenstaande beelden doen wellicht anders vermoeden, maar het westen van Amerika heeft niet alleen maar rode rotsformaties te bieden. Het zegt je misschien niet meteen wat, maar het kunstmatige stuwmeer Lake Powell is zeker ook een van de hoogtepunten tijdens je reis. Vanaf het viewpoint heb je een schitterend uitzicht over het meer en haar uitermate indrukwekkende grijs-bruine rotsen. Neem een duik, huur een boot, ga kajakken, waterskiën of leg je handdoek uit op het strand. En als je daarmee klaar bent, bezoek dan zeker ook het nabij gelegen Horseshoe Bend en de Antelope Canyons. Voor het geval je de rode rotsformaties toch alweer een beetje aan het missen was.

Zion National Park

Zion National Park ligt in het zuidwesten van de staat Utah en is – niet onterecht – het drukst bezochte park van Utah. De Zion Canyon is een ravijn van 24 kilometer lang en 800 meter diep, met hoog oprijzende wanden en hellingen. Aan hikes geen tekort in Zion. Je kunt in dit park kiezen uit meer dan tien hikes. Ga je voor wat spanning? Dan is Angels Landing wel wat voor jou. Bij deze route ga je de hoogte in en wandel je soms op punten waarbij je je even afvraagt of dit wel echt een goed idee was. Liever met beide benen op de grond blijven? Dan is The Narrows leuk. Voor deze wandeling huur je speciale schoenen zodat je uiteindelijk tot aan je middel door het water kunt banjeren. Klaar met hiken? Het dorpje waar Zion in ligt – Springdale – is net een filmset. Ideaal om je vakantie in af te sluiten. Al is dit waarschijnlijk de moeilijkste plek waar je ooit een vakantie moest afsluiten.

Op roadtrip door West Amerika met een peuter en een dreumes? Lees hier tips over hoe je dit aanpakt.

Gerelateerde verhalen