Noord-Macedonië bezienswaardigheden: 5x wat te doen in Ohrid

In het hart van de Balkan vind je het authentieke Noord-Macedonië. Na een vlucht van 2,5 uur vind je bruisende cultuur en heel veel natuur. We zijn in de regio rondom het zuidelijk gelegen Ohrid. Samen met een collega ontdekte ik deze voor mij nog onbekende bestemming. En ontdekkingen deden we genoeg. In dit blog zetten we onze 5 favoriete bezienswaardigheden in Ohrid voor je op een rij.

1. Cultuur spotten in het oude centrum van Ohrid

Sinds de oudheid was Ohrid een van de belangrijkste steden van Noord-Macedonië. Daar heeft de stad haar historische centrum aan te danken. Aan het centrale plein vind je restaurants, gezellige terrassen en marktkramers waar je absoluut de typische Macedonische donuts wilt proberen. Duik via de boulevard nog dieper het centrum in via de smalle straten met keien. Op elke straathoek vind je een andere kerk. ’s Avonds schuif je aan in een van de vele restaurants waar folkloristische artiesten de sfeer naar een hoger niveau tillen. Ook een aanrader: op het hoogste punt boven de stad liggen de ruïnes van Fort Samuel, een 1000 jaar oude burcht met je een panoramisch uitzicht over de stad.

2. Kerken bezoeken met als hoogtepunt de Sveti Jovan Kaneo kerk

Niet voor niets wordt Ohrid de Stad van 365 kerken genoemd. Hoewel niet alle kerken bewaard zijn gebleven, zijn er tientallen die je kan bezoeken. Maak de wandeling naar de Sveti Jovan Kaneo op de mooiste plek van Ohrid: een klif boven het Meer van Ohrid. De kerk is klein, maar het uitzicht groots. Ook de St. Bogorodica Perivlepta verdient zeker een bezoek met haar kleurrijke fresco’s.

3. Het water in of op bij het Meer van Ohrid

Het bekende Meer van Ohrid leent zich perfect voor een verkoelende duik in de zomer, maar is ook je kans om te snorkelen. Het meer is zo helder dat je de vissen op meters afstand voorbij ziet zwemmen. Goede kans dat je een Ohrid zalmforel spot, die alleen in dit meer voorkomt. Liever de vissen vanaf het droge spotten? Stap aan boord van een boot en laat je verrassen door het moois dat voorbij zwemt. Ook zie je vanaf het water de grotten en vang je een glimp op van de Sveti Jovan Kaneo. Twee vliegen in een klap dus.


Benieuwd naar nog meer mooie wateren? Check hier de top 5 met blauwer dan blauw water in Europa


4. Mountainbiken door Nationaal Park Galicica

Heb je meer zin in actie? Tussen het Meer van Ohrid en het Prespameer ligt Nationaal Park Galicica. Spring op een mountainbike (of e-mountainbike) en maak de klim door het karstgebergte voor prachtig uitzicht over het meer. Zoek je het liever nog hogerop? Ga dan naar de top van Magaro waar je vanaf ruim 2200 meter hoogte zelfs de buurlanden Albanië en Griekenland kan zien liggen. En met een beetje geluk kom je onderweg zeldzame flora en fauna tegen. Kortom: avontuur gegarandeerd!

5. Klooster Sveti Naum

Tegen de grens van Albanië vind je het klooster van Sveti Naum. Het klooster is opgericht in de tiende eeuw en is genoemd naar de heilige Naum. In het midden prijkt een oude kerk die omringd wordt door de sierlijke pauwen. Op de weg van de parkeerplaats naar het klooster kom je restaurant Ostrovo tegen. Vanaf de tuin van het restaurant stap je in een kleine boot om de natuurlijke bronnen te bezoeken. Door de sierlijke bomen aan de waterkant voelt het hier meteen als een paradijselijk oord. Strijk daarna neer bij restaurant Ostrovo voor typische Macedonische gerechten en probeer zeker eens de tavce gravce; een traditioneel bonengerecht.


Tip: vanuit Ohrid kan je ook een dagtocht nemen naar Albanië


6. Slapen in Macedonië

Met zijn tweetjes of het hele gezin? In het gezellige Hotel Granit heeft iedereen het naar zijn zin. Direct aan de oever van het Meer van Ohrid vind je dit familiehotel. Terwijl de ouders een goed boek lezen, kunnen de kids zich volop vermaken in de TUI Kids Club of in het zwembad. Als je op zoek bent naar een hotel met een wellnesscentrum, dan zit je bij Unique Resort & Spa helemaal op je plek. De kamers zijn enorm met een oppervlakte van minimaal 50m2 en het hotel ligt om de hoek van het oude, gezellige centrum van Ohrid.

Dus, of je nu de culturele schatten van het oude Ohrid wilt ontdekken, wilt zwemmen in het kristalheldere water van het Meer van Ohrid of de adrenaline wilt voelen terwijl je door het prachtige Nationaal Park Galicica fietst, Noord-Macedonië heeft voor elke reiziger wel iets te bieden. Welke bezienswaardigheden bezoek jij als eerste?

Lees meer over: Actie!   Europa   Macedonië   Samen weg  
Gerelateerde verhalen