9x waarom iedereen op vakantie wat boeken zou moeten verslinden

Lezen en vakantie vieren. Het zijn twee dingen die hartstikke goed zijn voor de gesteldheid van een mens. Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat vakantie gelukkig maakt, stressverlagend werkt en zelfs goed is voor je hart. Lezen is minstens zo’n goed idee. Van het verslinden van een boek verlaag je je fysische stress, verbeter je je geheugen en train je je concentratievermogen en het vermogen om analytisch te denken. Klinkt dat goed, of klinkt dat goed? Moet je nagaan hoe lekker je bezig bent als je óp vakantie een boek leest.

Nog meer argumenten

Naast wetenschappelijk aangetoonde argumenten waarom lezen op vakantie een heel goed idee is, zijn er nog heel veel redenen te bedenken waarom je dat boek vooral niet moet vergeten als je je vakantietas aan het pakken bent. Welke dat zijn? We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

1. Wachten was nooit eerder zo prima

Vertraging op het vliegveld, een lange rij bij het inchecken van je hotel, of een vakantiepartner die nét iets langer over haar douchebeurt doet dan jij had ingepland. Wachten kan heel vervelend zijn, maar niet als je verwikkeld bent in een razend spannend verhaal. Sterker nog: ineens kan die douchebeurt jou niet lang genoeg duren.

2. Even terugtrekken

Vakanties zijn heerlijk, maar vaak ook een grote sociale aangelegenheid. Bijvoorbeeld als je met je hele familie op pad bent, of met een groep vriendinnen. Maar ook als je maar met z’n tweeën bent op vakantie is het soms best fijn om je heel even terug te trekken voor de nodige me-time. Dan kun je in je eentje op je hotelkamer gaan zitten of even een ommetje lopen, maar makkelijker is om er gewoon een fijn boek bij te pakken. Voor je het weet ben je je hele omgeving vergeten en niemand die het raar vindt dat je even geen gesprek voert.

3. Je komt eindelijk eens los van die telefoon

Geef maar toe: ook op vakantie heb je het soms moeilijk om die telefoon niet om de haverklap op te pakken. Een boek is de ideale oplossing. Stop je telefoon ergens diep in je tas voordat je begint met lezen en neem jezelf voor dat je hem daar laat zitten tot je bent uitgelezen. Als je een goed boek te pakken hebt, zul je zien dat dat een koud kunstje is.

4. Je vergeet de wereld om je heen, en het belangrijkste: je vergeet je werk

Lezen is een goede afleider. Van alles eigenlijk, maar vooral van werk. Ben je op vakantie gegaan met een hoofd vol (werk)zorgen? Een spannende thriller of een meeslepende roman zal ervoor zorgen dat je al die vraagstukken binnen de kortste keren bent vergeten. En dat is mooi, want dat is precies waarom je op vakantie bent gegaan.

5. Je hebt nooit bereik nodig

Al zit je in de middle of nowhere, voor een boek heb je nooit bereik of WiFi nodig. Dus terwijl je kinderen (en je partner) met de minuut chagrijniger worden omdat ze niks te doen hebben zonder bereik op hun telefoon, ben jij de laatste die lacht.

6. Het beschermt je tegen mensen waar je niet echt op zit te wachten

Lig je net lekker aan het zwembad, komt die aardige, maar lichtelijk over-sociale buurvrouw er weer aan. Gezellig hoor, dat jullie het de vorige dag een uur over de beste restaurants in het dorp hebben gehad, maar vandaag heb je weinig zin om wéér aan te moeten horen bij welke strandtent je het lekkerste stracciatella-ijs krijgt. Je smoes? ‘Sorry buuf, ik zit even héél diep in mijn boek’. Ook ideaal voor het op het strand. Of voor op de camping.

7. Onopgemerkt de boel bespieden

Staat de zonnebril nog altijd op nummer 1 wat betreft het onopgemerkt opnemen van je omgeving, het boek wordt in dezen nog altijd enorm onderschat. Ga maar eens op een strandbedje liggen, ogen net over de rand van je boek, en zeker weten dat niemand doorheeft dat je het hele strand scherp in zicht hebt. Je kinderen, die knappe strandwacht, en bovendien: niets werkt zo ontspannend als het stiekem bekijken van dat grappige stel dat voor jullie is komen liggen. Of het eindeloos bekijken van die onhandige kokosnootverkoper die zichzelf nét iets te veel opdringt bij iedereen die hij maar tegenkomt.

8. Goed voor de voorpret

Voorpret is het halve werk. En als er iets bevorderend werkt wat betreft vakantie-voorpret, is het wel het bedenken van alle titels die je nu eindelijk kunt gaan lezen. Voordeeltje ten opzichte van vroeger: zeulde je je een paar jaar geleden nog een hernia aan die zeven boeken die je van plan was te gaan openslaan, kun je het jezelf nu gemakkelijker maken door een e-reader aan te schaffen. Tenzij je van plan was wat aan die kipfileetjes aan je onderarm te doen natuurlijk. Dan kun je die zeven boeken prima in je handtas laten zitten.

9. Weer wat geleerd

Fictie of non-fictie, van een boek leer je altijd wel wat. En dat is leuk, want dan heb je tijdens het avondeten altijd wel iets om over te praten. En zitten mensen daar dan vervolgens niet op te wachten? Dan kun je altijd nog… juist, in je boek duiken.

Lees meer over: Achter de schermen   TUI nieuws  
Gerelateerde verhalen