Op vakantie in eigen land: Bartsboekje deed de test

Je hebt het vast en zeker de afgelopen maanden een paar keer gedacht: “Euh… en de vakantie dan?”. Logisch. Zo dachten wij ook. En nu het weer mag, is het misschien best wel even wennen. Want, hoe doe je dat, vakantievieren (in eigen land) maar toch afstand houden. Wij, ‘team’ Barts Boekje (Maartje, man Dirk en zoontje Vito van twee) deden de test op de Hoge Veluwe, pal aan het Veluwemeer op EuroParcs Bad Hoophuizen. Benieuwd naar onze ervaringen? Lees (en droom) maar mee…

Een park om bij weg te dromen

Het meest opvallende? Dat onze minibreak eigenlijk helemaal niet zoveel anders was dan ‘vroeger’. Sterker nog: het was leuker dan ooit! We waren zo blij om weer even van huis te zijn en je waardeert het meer dan ooit. En waar kun je beter beginnen dan in eigen land? EuroParcs Bad Hoophuizen is nieuw, mooi en een heerlijk luxe park met het beste van twee werelden: het frisse water van het Veluwemeer en al het groen van het Nationale Park De Hoge Veluwe. Op het Veluwemeer kun je naar hartenlust surfen en het water is een heel eind ondiep. Perfect voor onze Vito van twee die niets liever doet dan in en rond het water dartelen. Ga je aan de andere kant het terrein af, dan sta je direct midden in het mooiste natuurgebied van Nederland: De Hoge Veluwe. Hier vind je nog stukjes natuur waar – tenminste, zo lijkt het – nog nooit iemand een voet heeft gezet. Ga er picknicken of kies voor een van de pannenkoekenhuizen. Neem je de kinderen mee, dan zijn er ook voldoende speeltuinen. Laat je ze thuis, dan fiets je er lekker aan voorbij!

Op vakantie en toch afstand houden: zo werkt dat

Overal op het park wordt er opvallend goed rekening gehouden met de anderhalve-meter-samenleving. Zo werkt het zwembad met tijdsloten van een uur, die reserveer je bij de receptie. Op die manier wordt het er nooit te druk en omkleden of douchen doe je in je eigen vakantiewoning. De looprichting in de supermarkt en in de horeca is duidelijk aangeven en buiten bij de receptie staat een mini camper als extra receptiedesk. Zo hoef je nooit lang te wachten. En heb je een vraag, corona-gerelateerd of niet, dan staat de EuroParcs staf 24/7 voor je klaar. O, nog even over die supermarkt: als je de avond van tevoren een seintje geeft, dan zorgen ze dat de vers gebakken broodjes de volgende dag voor je klaarliggen. Zo vul je zelf je picknickmand. Liever een kant en klare picknickmand bestellen? De meiden van de receptie kennen de beste horeca-adressen in de buurt die dit voor je regelen.

Wat te doen en waar te eten: onze tips

Verder kunnen ze je ook opperbest helpen bij het huren van een fiets. Dat is met stip de beste manier om de omgeving te verkennen en het is makkelijk afstand houden. Is het ergens te druk naar je zin: dan fiets je gewoon een stukje verder. Wat er te doen is? Natuurlijk moet je Paleis het Loo en het Kröller Müller Museum een keer gezien hebben. Maar er is meer te doen in de buurt. Fiets bijvoorbeeld naar het pittoreske dorp Elburg aan het water. Of plan een stevige wandeling rond Boshuis Drie, een 17e-eeuwse voormalige boerderij in het bos. Het is slim om er te reserveren, zodat je verzekerd bent van een lunch met gouwe ouwe zoals bospaddestoelensoep, kroketten op brood en pannenkoeken. Kies je voor de stad, dan is Schenkers Apeldoorn de perfecte kruising tussen kneuterig knus en 2020 hip. In de binnenstad van Apeldoorn is het de beste plek voor koffie, lunch en een borrel. Garage Royal is een te gek restaurant midden op de Veluwe. Hier vind je niets dan knapperend kampvuur en pizza of flammküchen. Zoals bij alle horeca geldt ook hier weer: reserveren is slim, want de plekken zijn beperkt.

Je eigen Tiny Beach House: om het helemaal af te maken

Als ik je nog een tip mag geven: kies je voor een EuroParcs, probeer dan één van de Tiny Beach Houses te reserveren. Deze knusse kleine huisjes zijn super de luxe ingericht en van alle gemakken voorzien. Bij EuroParcs Bad Hoophuizen staan ze in alle rust en een beetje afgezonderd opgesteld aan de zijkant van het park. Tussen de huisjes zit genoeg ruimte om je er semi-alleen op de Veluwe te voelen. Maar aan de achterkant van iedere Tiny House loopt een pad naar een gezamenlijke buitenplaats. Daar doet een oude boot dienst als zitje, hangstoelen schommelen er in de wind en barbecue en vuurkorf staan voor je klaar.

Op en top vakantie

Ga je een dag op stap, zorg dan dat je voor zonsondergang weer terug bent op je eigen EuroParcs. Met je billen in het zand, of op het terras (wel even reserveren!) geniet je van het einde van de dag als de zon het Veluwemeer in zakt – beter wordt het niet. O, toch wel: iedere weekenddag staan er van 11 tot 21 uur twee foodtrucks opgesteld vlakbij het strand zodat je ook nog een heerlijke curry of wrap naast je bier, wijntje of appelsap hebt. Of kies ervoor om al dit lekkers in je eigen vakantiehuis op te eten. En dan wordt het dus écht een vakantie om nooit meer te vergeten. Dus, of de test geslaagd is? Wij zeggen volmondig ja.

Gaat het bij jou ook kriebelen? Bekijk dan eens alle EuroParcs verspreid over heel Nederland.

Lees meer over: Autovakanties   Familie   Hoteltips   Hotspots   Nederland  
Gerelateerde verhalen