5x zo leef je op vakantie like a local (en waarom je dat echt eens zou moeten doen)

Waar mensen vroeger voornamelijk op vakantie gingen om tot rust te komen, willen de meeste vakantiegangers er tegenwoordig meer uit halen dan alleen huiswaarts keren met een uitgerust lijf en hoofd. Natuurlijk, helemaal zen worden willen we zeker ook, maar daarnaast hopen we dingen te leren, onze horizon te verbreden en nieuwe plekken te ontdekken. En het liefst met niet al te veel andere toeristen om ons heen, graag. Hoe je dat doet? Dat is eigenlijk heel simpel. Laat alle reisgidsen even links liggen en do like the locals do.

Supertoeristisch

Reisgidsen en -blogs zijn heel fijn om te achterhalen wat je allemaal in een stad of land kunt zien, maar eerlijk is eerlijk: vaak beland je daardoor toch op de meest toeristische plekken ter wereld. En als die plekken voorheen al niet toeristisch waren, dan zijn ze het door het internet vaak wel geworden. Sta je dan, met z’n honderden in de rij bij de Trevifontein, of in Rio de Janeiro bij Christus de Verlosser. Prima voor de foto, maar vraag menig Braziliaan of hij zelf ooit naar het standbeeld is geklommen en je krijgt een beleefde glimlach. ‘Nee, een echte inwoner van Rio de Janeiro vindt het beeld vooral vanaf een afstandje mooi.’

Je moet het maar weten

En zeg nou zelf: zou jij zelf snel op het Leidseplein naar een lunchtentje zoeken, de pier van Scheveningen oplopen, of op een zaterdagmiddag over de dijk van Volendam wandelen? Je kijkt wel uit. Het Leidseplein is nog wel eens leuk op een (uit de hand gelopen) vrijdagavond, de pier is buiten het seizoen om ook nog best een geinig uitje, en Volendam moet je vermijden in de weekenden. Om er vervolgens op een maandagochtend een broodje haring te eten tussen de echte Volendammers. Maar dat moet je als toerist allemaal maar weten. Kortom: ga je zelf op vakantie en wil je de echte sfeer en dynamiek van een land proeven? Doe dan zoals de locals doen. Dan voorkom je dat je de échte sfeer van een stad of land volledig langs je heen gaat. Een paar tips om dat voor elkaar te krijgen:

1. Leer de taal

In bepaalde landen kom je een heel eind met Engels, maar op veel (authentieke) plekken ook niet. Zorg er daarom voor dat je de taal leert van het land waar je op vakantie gaat. Dat hoeft niet meteen vloeiend, maar zorg er in ieder geval voor dat je in de basis goed zit. Leer hoe je iemand bedankt, hoe je mensen groet, hoe je jezelf voorstelt, hoe je iets bestelt, hoe je de weg vraagt, en waar je vandaan komt. Je zult zien dat de meeste inwoners dat erg waarderen en met een beetje geluk raak je verzeild in een leuk gesprek waarin je precies de hidden gems-tips krijgt waar je op hoopte.

2. Wandel, stap op de fiets: verdwaal

Prettig, dat Google Maps je tegenwoordig zo van hotspot A naar hotspot B loodst, maar met een kaart in je hand kijk je eigenlijk helemaal niet goed meer om je heen. De kans dat je onderweg allerlei leuke dingen mist is dan ook veel groter dan wanneer je gewoon zonder route en plan op pad gaat. Bovendien: wil je leven zoals de locals doen, dan kun je maar beter zorgen dat je zo snel mogelijk de weg uit je hoofd kent. En die leer je sneller door om je heen te kijken dan door je elke keer te laten navigeren. Dus: spring op de fiets, of gebruik de benenwagen, maar zorg er in ieder geval voor dat je een paar keer goed verdwaalt.

3. Doe dingen die je thuis ook zou doen

Om je echt thuis te voelen op een plek, zou je eigenlijk wat dingen moeten ondernemen die je thuis ook in het dagelijkse leven doet. Ga niet drie keer per dag uit eten, maar doe je inkopen een keer in de supermarkt of op de markt, om vervolgens ‘s avonds je favoriete maaltijd in elkaar te toveren. Andere opties: met druilerig weer naar de bios, een bootcamples volgen, meerdere keren naar dezelfde koffietent, en overnachten op een plek waar je je echt thuis voelt (en je dus ook een avondje op de bank kunt blijven hangen als je daar zin in hebt). Je neemt op deze manier afstand van je rol als toerist en draait voor even mee met de omgeving.

4. Houd je ogen open

In reisgidsen en op -blogs kun je leuke tips opdoen, maar doordat de massa die na een tijdje ongetwijfeld van elkaar overneemt, zijn die hidden gems vaak in een mum van tijd overgenomen door toeristen. Hoe je de leuke, typische plekken dan ontdekt? Gewoon, door je ogen op te houden. Het dagelijks leven concentreert zich doorgaan niet rondom hotels en hotspots, maar juist daar omheen. In woonwijken, kleine parkjes, supermarkten en op straat. Kijk goed waar de locals zitten en het kan eigenlijk al niet meer misgaan. Een Aperol Spritz smaakt nergens beter dan tussen de oude Italiaanse mannetjes die hun dagen kletsend slijten op plastic terrasstoelen. Leuke bijkomstigheid: deze plekken zijn vaak een stuk minder duur dan de toeristische plekken die worden getipt.

5. Reis met het ov

Misschien een open deur, maar om echt te ontdekken hoe lokale bewoners leven en hun stad of land ervaren, is het beste idee natuurlijk om met de locals zelf op stap te gaan. En waar doe je dat beter dan, juist, in het openbaar vervoer. Dus pak eens de trein, bus, boot of tuktuk. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook hét moment om een praatje aan te knopen met de locals. Bijkomend voordeel: je krijgt zoveel meer mee van je bestemming. En je komt ook nog eens thuis met de beste verhalen en herinneringen. Want de kleine ontmoetingen en mooie verhalen die daar uit voortkomen, die vergeet je niet meer.

Lees meer over: Hotspots   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen