Op vakantie met een peuter en dreumes: Rondreis West-Amerika

Het lijkt nog als de dag van gisteren dat je samen met je ouders naar de camping in Frankrijk reed om twee weken later de tent weer af te breken en weer huiswaarts te keren. En nu sta je met 2 jonge kinderen ook voor de keuze: camping municipal in la douce France of toch die verre rondreis maken zoals je met je vriendin deed voor de kinderen er waren. Wij hakten de knoop door en gingen voor het grote avontuur: op vakantie met onze peuter en dreumes naar West-Amerika.

De 3 V’s: voorbereiden, voorbereiden, voorbereiden

USA, what to do? Deze vraag was de rode draad in de voorbereidingen op onze rondreis door West-Amerika. Wat begon met een klein to-do lijstje eindigde in een waslijst aan punten die geregeld moesten worden voordat het grote avontuur überhaupt kon gaan beginnen. Want ja… hoe je het wendt of keert: alles staat toch in het teken om zo’n reis zo kidsproof mogelijk te maken. We zetten als snel een fijne hulplijn in: samen met een medewerkster van het TUI reisbureau puzzelden we de perfecte reis in elkaar.

Eerste halte: huurauto. Draaiden we vroeger ons hand niet om voor een krakkemikkig busje, met twee koters op de achterbank wil je dat alles goed geregeld is. Het voordeel van het boeken van een huurauto bij een reisbureau is dat ze precies weten welke verzekeringen je nodig hebt en welke aanbieder betrouwbaar is. We wilden géén standaard rondreis, maar veel trek in een huilende dreumes en peuter en papa die met zweet op zijn rug een hotel moet regelen, hadden we ook niet. We keken dus naar de bestaande rondreizen van TUI en met wat passen en meten voegden we een aantal extra rustdagen in op onze route. Ideaal, want hierdoor hoefden we niet iedere dag de auto in en konden we het op sommige momenten lekker rustig aan doen.

Dit zijn je lifehacks voor een verre reis met jonge kinderen

Voor een stuk gemak hebben we gekozen voor een directe vlucht vanaf Schiphol naar San Francisco. Dus lekker blijven zitten en geen gedoe met overstappen. Maar hoe overleef je 12 uur in een vliegtuig met een dreumes van 1 jaar en een kleuter van 2 jaar oud? No stress, met voldoende afleiding en de juiste hulpmiddelen valt het allemaal reuze mee. Zo zijn wij na enig speurwerk terecht gekomen bij de JetKids Bedbox. Dit handige koffertje mag je meenemen als handbagage en is om te toveren tot een bedje dat je eenvoudig vast kunt maken aan de stoel. Onze kindjes hebben heerlijk languit kunnen liggen en – joehoe! – sliepen tijdens de vlucht. Om de tijd te doden tijdens de vlucht gaven wij onze kids om de 2 uur een klein cadeautje waarmee ze weer even zoet waren. Wat ook echt leuk is om je kindje voor te bereiden op de ‘grote reis’, is het boekje ‘Ikke gaat vliegen’. Vooraf bijna stuk gelezen!

Hiken like a pro

Bij iedereen die naar op rondreis naar West-Amerika gaat, staan de nationale parken en wereldsteden als San Francisco en Los Angels hoog op het verlanglijstje. Ook bij ons, met een kleine uitdaging, want je wil je bezoek aan die highlights wel een beetje leuk houden voor je kids. Overal lees je de tip om een goede draagzak mee te nemen. Wij huurden 2 speciale ‘zomerdraagzakken’, wat mij betreft echte lifesavers. Deze draagzakken zijn ideaal voor de warmere gebieden, zo krijgt je kindje het niet warm als hij of zij comfortabel achter op je rug zit. Met onze kleine backpackers liepen we in de Nationale Parken nog een aantal ‘trails’ met mooie uitzichtpunten en highlights die op ons eigen verlanglijstje stonden. In de Grand Canyon en Zion maakten we het ons zelf gemakkelijk: hier rijden shuttlebussen die je naar de belangrijkste viewpoints brengen.

Tijdens het hiken val je van de ene in de andere verbazing. Mijn zoontje heeft het nu nog steeds over de ‘heeeele grote bomen’ in Sequoia National Park en de vogelspin in Zion. Of als we thuis een eekhoorntje zien, schreeuwt hij vol enthousiasme: ‘Kijk papa, Amerika eekhoorn!’ verwijzend naar de vele eekhoorntjes in de Grand Canyon. Om de grote steden te ontdekken zetten we onze principes opzij en bestelden vooraf tickets voor de ‘Hop on, Hop off’ bus. En als we even uit de bus wilden om een highlight beter te bekijken, klapten we de buggy uit voor onze dochter en hadden we de draagzak achter de hand voor als ons zoontje niet meer wilde lopen.

Hier wil je slapen

Bij het boeken van onze rondreis naar West-Amerika speurden we samen met het reisbureau naar kindvriendelijke accommodaties. Zo paai je in de auto je kleintjes al met het vooruitzicht van een fijn zwembad of, nog beter, een speeltuin waarin ze hun energie kwijt kunnen. What happens in Vegas, stays in Vegas, maar een klein tipje van de sluier: in Las Vegas móet je met kinderen in het Circus Circus Hotel slapen! Met een heus indoor pretpark en een outdoor splashworld hadden we geen kind aan onze kinderen.

De mooiste accommodatie was toch wel in Groveland, bij Yosemite National Park. Midden tussen de bossen overnachtten we een typische houten cabin zoals je ze eigenlijk alleen in films ziet. De kids hadden vanuit de auto al de petting farm gespot en dat was dan dus ook prioriteit nummer één om naar toe te gaan. Makkelijk als kinderen contact leggen met andere kids hadden ze dan ook al snel vriendjes gemaakt. Ons zoontje had in San Francisco een kids-proof baseballknuppeltje gekregen van de San Francisco Giants en voor ik het wist stond hij samen met zijn nieuwe buddy’s te baseballen bij onze cabin. Toen we ’s avonds op ons deck zaten met uitzicht op de bergen van Yosemite in de schemering leefden we echt even the American Dream.

Larger dan large porties op je bord

Het grote voordeel van Amerika is dat ze alles serveren wat kinderen lekker vinden. Jammer voor mijn koters, want als je goed je best doet, vind je ook restaurants waar geen fast-food op het menu staat. Zo is het Italiaanse restaurant DiCicco’s in Oakhurst (nabij Yosemite N.P.) een echte aanrader om met het hele gezin van een bord verse pasta te smullen. Wij sloegen de restaurants ook vaak een dagje over. Veel relaxter om niet met kleurplaten in de weer te gaan, maar om in die enorme winkels als de Walmart – wat is er eigenlijk niet groot in Amerika? – alle ingrediënten om zelf een lekkere maaltijd in elkaar te toveren in je karretje te gooien. En zeg nou zelf, barbecueën met het hele gezin op je eigen veranda met een overweldigend uitzicht in the States, wie wilt dat nou niet? Tip: Koop bij de Walmart een koelbox waar je onderweg je drankjes en broodjes+beleg koel in kunt bewaren. Zo heb je tijdens de autoritten koud drinken en kun je bij een leuk picknick plekje stoppen om een broodje te eten.

Onze route

Deze rondreis met onze kinderen door West-Amerika was absoluut onze mooiste vakantie tot nu toe. Laat je dan ook niet tegenhouden door de lange vliegreis met kinderen, het is het absoluut waard. Op TUI.nl vind je een groot aanbod aan rondreizen door West-Amerika. Wil je, net als ons, een aangepaste rondreis maken met daarin meer rustdagen? Loop dan eens één van onze reisbureaus binnen, de medewerkers helpen je graag bij het samenstellen van je ideale droomreis.

Lees meer over: Familie   Hotspots   Rondreizen   Verenigde Staten  
Gerelateerde verhalen