Openbaar vervoer in Berlijn

Het openbaar vervoer in Berlijn is zeer goed geregeld. Het is een makkelijke, veilige en goedkope manier om in een mum van tijd naar de andere kant van de stad te reizen. En van vertraging is bijna nooit sprake. Op zoek naar alle leuke plekjes van Berlijn, maar geen zin in blaren? Dan pak je gewoon de metro, bus of tram. Met deze spoedcursus openbaar vervoer in Berlijn weet je in no time hoe je de stad het slimst doorkruist.

Snel naar:

Metro in Berlijn

Het metronetwerk in Berlijn is in twee delen gesplitst. Je hebt de keuze uit de U-Bahn en S-Bahn. Beide metronetwerken rijden 24 uur per dag, 7 dagen per week. Om snel van A naar B te komen in de binnenstad, neem je één van de veelal ondergrondse U-Bahn trajecten. Deze zijn naast de letter U te herkennen aan de gele wagons. De doorgaans bovengrondse S-Bahn trajecten worden aangeduid met de letter S en zijn te herkennen aan de geelrode wagons. De S-Bahn trajecten brengen je verder buiten de binnenstad.

Trams in Berlijn

Met een lengte van bijna 190 kilometer is het tramnetwerk van Berlijn het grootste van Duitsland. Er zijn twee soorten trams. Toont jouw tram de letter M gevolgd door een nummer? Dan staat je een snelle en luxe rit te wachten. De standaard trams die hebben alleen een nummer. Beide trams rijden voornamelijk door het voormalige Oost-Berlijn.

Met de bus door Berlijn

De bus is een veelgebruikt vervoersmiddel in Berlijn. Niet voor niets, want het uitgebreide netwerk verbindt ruim 6.000 bushaltes met elkaar. Berlijnse bussen rijden je over routes die niet door het overige openbaar vervoer worden gedekt. Ook nachtbrakers kunnen rekenen op een busrit richting hotel: ’s nachts maak je gebruik van een speciaal nachtbusnetwerk.

Bus 100

Wist je dat je met lijn 100 bijna dezelfde route rijdt als een Sightseeing bus? Deze route is na de val van de muur opgezet om Oost- en West-Berlijn met elkaar te verbinden. Je stapt in de dubbeldekker met een normaal kaartje of een Berlin WelcomeCard, en rijdt langs bezienswaardigheden als de tv toren, Brandenburger Tor, de Reichstag en de Siegesäule. Ideaal om je voeten even rust te gunnen en een mooie oplossing als je minder goed ter been bent.


Lees ook onze blog over wat er te doen is in Berlijn.


Tickets openbaar vervoer

Er zijn veel soorten kaarten voor het openbaar vervoer in Berlijn. Je hebt de keuze uit:
• Enkele reis-kaarten (vanaf € 1,70)
• Dagkaarten (vanaf € 7,-)
• Weekkaarten (vanaf € 30,-)
• Groepskaarten (vanaf € 19,90)
• Berlin WelcomeCard (vanaf € 19,90)

Kinderen tot 6 jaar reizen gratis. Voor kinderen van 6 tot en met 14 jaar geldt een kortingstarief (Ermäßigungstarif) van ongeveer twintig procent.
Met een dagkaart maak je onbeperkt gebruik van alle vormen van openbaar vervoer in de stad. De kaartjes zijn onder andere te koop bij de automaten op de stations, bij de buschauffeur en via de mobiele apps van de BVG en VBB. Met de Berlin WelcomeCard maak je vrij gebruik van het openbaar vervoer van Berlijn. Daarnaast krijg je kortingen op vele bezienswaardigheden. De kaart is beschikbaar van 48 uur tot en met 6 dagen. De WelcomeCard is slechts door één persoon te gebruiken.

Zones

Berlijn is ingedeeld in verschillende zones: A (binnen de ring op de kaart), B (de middelste zone) en C (de buitenste zone). De kaartjes zijn te koop voor de zones AB, BC en ABC. Voor de meeste bezienswaardigheden heb je aan AB voldoende. Voor luchthaven Berlin-Schönefeld, concentratiekamp Sachsenhausen en Potsdam heb je een kaartje voor zone C nodig. Als je van plan bent om deze bezienswaardigheden te bezoeken, kun je een eenmalig extension ticket kopen.

Vervoer van en naar de luchthaven

Na aankomst op Tegel Airport Berlin pak je de bus naar het stadscentrum. Deze bus brengt je in ongeveer 40 minuten naar Alexanderplatz in het centrum van Berlijn. Er vertrekt om de 5 à 10 minuten een bus vanaf de luchthaven en vanuit de stad. Vanaf Schönefeld Airport zijn er meerdere mogelijkheden om het stadscentrum van Berlijn te bereiken. Afhankelijk van je bestemming kies je voor de regionale treinen (RE17 en RB14), de S-Bahn (S9) of een van de buslijnen die vanaf de luchthaven vertrekken. Binnen een half uur sta je in het centrum van Berlijn en kan je stedentrip echt beginnen.

Kleine moeite, groot plezier: installeer de VBB Bus & Bahn-app op je mobiel. Met deze handige app voor het openbaar vervoer in Berlijn heb je altijd de dienstregelingen en een reisplanner bij de hand, en zelfs de mogelijkheid om direct een kaartje te kopen.

Lees meer over: Berlijn   Duitsland   Europa   Stedentrips   Travel hacks  
Gerelateerde verhalen