Openbaar vervoer Londen

Het openbaar vervoer in Londen is uitgebreid, overzichtelijk, razendsnel en ontzettend gemakkelijk. Reis jij net zoals de Londenaren met de metro van Paddington Station naar de halte Oxford Circus? Of zit je liever in een van de Londense iconen; de rode dubbeldekker…

Oyster Card: één ticket voor alle openbaar vervoer

De Oyster Card is de ov-chipkaart voor vrijwel alle openbaar vervoer in Londen. De Oyster Card koop je bij een van de 4.000 verkooppunten (metrostations, boekhandels en supermarkten bijvoorbeeld) voor eenmalig £ 5,-. Vervolgens zet je er een tegoed op, zodat je kunt in- en uitchecken bij de metro, bus, tram, DLR (Docklands Lights Railway) en de Thames Clippers (river bus). Het ov van Londen is verdeeld in 9 zones, waarbij de meeste hotels en bezienswaardigheden in zone 1 of 2 liggen, luchthaven City in zone 3 en Heathrow in zone 6. Kinderen tot en met 10 jaar reizen onder begeleiding van een betalende volwassene gratis.

Bus in Londen: moet je doen

Reizen met de metro in Londen gaat vliegensvlug. Maar laat de Underground ook eens links liggen en maak een rit in de beroemde rode dubbeldekker. Je ziet zo veel meer van de stad. Zeker als je boven zit. Neem bijvoorbeeld lijn 15: je stapt op bij Tower Hill en gaat via St. Pauls Cathedral naar Trafalgar Square. Een voordelig alternatief voor een sightseeing tour. Daarbij zit je tussen de locals en niet te vergeten: aan het einde van je trip stuur je het thuisfront een selfie in een rode dubbeldekker.


Lees ook wat je zeker moet doen als je in Londen bent.


Vervoer vanaf de luchthaven

Londen Heathrow naar centrum

Trein Heathrow Express – reistijd 15-20 minuten (vertrekt elke 15 minuten)

Zo snel mogelijk naar het centrum van Londen vanaf luchthaven Londen Heathrow? Pak de Heathrow Express. Deze trein vertrekt vanaf Terminal 2,3 en 5 (British Airways). Vanuit Terminal 4 (KLM) neem je een gratis transfer om op de Heathrow Express over te stappen. Een enkele reis voor een volwassene kost ca. £ 27,- (let op: de Oyster Card is hier niet geldig).

TfL Rail – reistijd 30-50 minuten (vertrekt elke 30 minuten)

De TfL Rail rijdt dezelfde route als Heathrow Express, maar met meer tussenstops. Vanuit Terminal 2 en 3 en Heathrow Terminal 4 kan je deze trein nemen. Voor de TfL Rail betaal je contactloos, met je Oyster Card of je gebruikt je Zone 6 Travelcard. Een enkele reis van Heathrow naar St. James Street kost in de daluren £ 3,10 en in de spitsuren £ 5,10 met de Oyster Card en het contactloos betalen. Betaal je contant, dan kost de reis je op elk moment van de dag £ 6,-.

Metro – reistijd 45-50 minuten (vertrekt elke 5 minuten)

De goedkoopste manier om in het centrum van Londen te komen, is de metro. Vanaf de haltes Terminal 1, 2, 3, 4 en 5 kun je op de donkerblauwe Piccadilly Line stappen naar het centrum van Londen. Een enkele reis kost met de Oyster Card maximaal £ 6,- (zone 1-6).

Taxi een taxirit van Londen Heathrow

Een rit naar het centrum van Londen kost je al gauw zo’n £ 60,-. Daarnaast ben je door het drukke verkeer vaak langer onderweg dan met de trein of metro. Het ov in Londen is dus op alle fronten een aanrader.

London City Airport naar centrum

DLR (Docklands Light Railway) – reistijd 20-25 minuten (vertrekt elke 10-15 minuten)

Deze onbemande bovengrondse metro brengt je van City Airport naar station Bank in het centrum waar je weer kunt overstappen op andere lijnen. Een enkele reis met de Oyster Card kost maximaal £ 4,80 (zone 1-2)
Taxi – met een taxi van London City Airport naar het centrum van Londen kost ongeveer £ 35,-.

Londen Gatwick naar centrum

Trein Gatwick Express – reistijd 30 minuten (vertrekt elke 15 minuten)

De Gatwick Express trein brengt je rechtstreeks naar station London Victoria voor £ 14,50 per enkele reis (let op: de Oyster Card is hier niet geldig). Tickets kopen voor de Gatwick Express doe je op het vliegveld bij een automaat of loket.

Trein Southern – reistijd 35 minuten (vertrekt elke 15 minuten)

De treinen van Southern Railway rijden naar London Victoria met een aantal tussenstops. Een ticket voor een enkele reis kost vanaf £ 15,50. Tickets koop je op het vliegveld bij een automaat of een loket.

Taxi – met een taxi van Londen Gatwick naar het centrum van Londen kost tussen de £ 80,- en £ 100,-.


Lees ook waar je de leukste markten kan vinden in Londen.


Stansted airport naar Centrum

De Stansted Express – reistijd 50 minuten

Het vliegveld is 63 kilometer verwijderd van het centrum van Londen. De Stansted express is de snelste manier om naar het centrum te reizen. De trein brengt je in 47 minuten naar Liverpool Street. Een volwassenen retourrit kost £ 28,-. Bespaar geld door voor je reis alvast je treintickets te boeken. Vanuit Liverpool Street kan je overstappen op de metro.

Taxi – een taxi naar het centrum van Londen kost ongeveer £ 95,-.

 

Wat ga jij ontdekken in Londen? Natuurlijk kan je een heel plan uitstippelen, maar weet dat geluk in de kleine dingen zit. Probeer te ontspannen zodat je alles van je werk volledig los kan laten op vakantie.

Gerelateerde verhalen