Kijk mee met onze piloot: Joost beantwoordt je vragen

Piloot. Voor velen een droombaan. Onze piloot Joost heeft deze droom werkelijkheid gemaakt. En vliegt de hele wereld over om jou veilig naar je vakantiebestemming te brengen. Heb je je altijd al afgevraagd hoe een vliegtuig bestuurd wordt? Of wat turbulentie precies inhoudt? Lees en bekijk het hieronder. Joost neemt je mee en legt het uit.

Wanneer wist je dat je piloot wilde worden?

Zolang ik me kan herinneren heb ik ervan gedroomd om piloot te worden. Al op mijn 15e ben ik begonnen met zweefvliegen. Daarna startte ik op m’n 22e de opleiding tot F16-vlieger. Vanaf mijn 36e vlieg ik op grote passagiersvliegtuigen van TUI de hele wereld over.

Mag ik even in de cockpit kijken?

In de cockpit van het vliegtuig mogen alleen ik en mijn collega’s komen. Hoe houden we dan iedereen buiten? De cockpit deur zit altijd op slot. Via een camera kijken we wie er onze cockpit in wil komen. En of we deze persoon binnenlaten.

Wie zit waar in de cockpit?

Wist je dat er op jouw vlucht naar Spanje in de Boeing 737 altijd twee piloten aanwezig zijn? De gezagvoerder, herken je aan vier strepen. Hij zit altijd op de linkerstoel. Ikzelf, first officer, heb drie strepen en zit altijd op de rechterstoel.

Hoe bestuur je een vliegtuig?

Een vliegtuig besturen is eigenlijk heel makkelijk. Nu hoor ik jullie denken “heel makkelijk…?” Ja, het bewegen zelf dan. Met het stuur duwen we de neus omlaag of trekken we hem omhoog. Stuur ik of mijn collega naar links, dan maken we een linkerbocht. Moeten we een rechterbocht maken? Dan sturen we naar rechts. Met de gashendel laten we het vliegtuig sneller of trager vliegen. Klinkt simpel toch?

Kan een vliegtuig achteruit rijden?

Wist je dat een vliegtuig alleen vooruit kan rijden? De pushback truck duwt ons wanneer dat nodig is achteruit. Vandaar het woord pushback.

Eet een piloot hetzelfde als de passagiers?

Elke dag hetzelfde eten vinden we een beetje eentonig. Daarom eten ik en mijn collega’s niet hetzelfde als de passagiers. We eten elk op onze beurt, met het dienblad op de schoot. Benieuwd wat je kan eten op je vlucht met TUI? Bekijk de maaltijdservice aan boord.


Lees ook: Mee met de crew van TUI: de werkdag van een stewardess | TUI Smile


 

Heeft een piloot ook een pauze?

Natuurlijk heb ook ik soms een plaspauze nodig. Maar eigenlijk ben ik de hele vlucht aan het werk en nemen wij geen pauzes. Hoe doen we dit dan op de langere vluchten? Op de langere afstanden vliegen we met een Boeing 767 of 787, met een speciale rustruimte. En gaat er een derde collega mee, zodat dat we elkaar kunnen aflossen.

Wat is turbulentie?

Wist je dat je turbulentie kunt vergelijken met golven op het water? De lucht is net als het water soms onrustig. Gelukkig zijn onze vliegtuig hier speciaal op ontworpen. Met je riem om staat niets een veilige vlucht naar je vakantiebestemming meer in de weg. Is vliegen toch niet zo jouw ding? Lees dan hoe je je vliegangst kunt overwinnen.

Joost kan niet wachten om je weer naar de mooiste vakantiebestemmingen te vliegen. Waar vlieg jij heen zodra het weer kan?

Lees meer over: Achter de schermen   Kennismaken met   Vliegen  
Gerelateerde verhalen