Populairste vakantiebestemmingen Europa: zonder de massa

Wat zijn de populaire vakantiebestemmingen van 2022?

De zomervakantie staat weer voor de deur. Lekker luieren op het strand, slenteren over de lokale markt en even he-le-maal niks doen: heerlijk toch? De kans is wel groot dat miljoenen mede-Nederlanders er precies zo over denken. Zit je lekker op een terrasje, te nippen van een verfrissend drankje, hoor je ineens een landgenoot ‘klagen’ over de bediening, het weer, de drukte… Dat is waar wij Nederlanders tenslotte goed in zijn toch? Over drukte gesproken, uit onderzoek van het NBTC-NIPO blijkt dat Nederlanders veelal dol zijn op dezelfde bestemmingen. Gezellig! Al zijn er in de populaire vakantiebestemmingen ook plekjes waar je je even alleen op de wereld waant. Naja, bijna dan.. want er is altijd wel een Nederlander die dat plekje ook heeft weten te vinden. Wij zetten de top 10 populairste bestemmingen van 2022 voor je op een rij.

    1. Frankrijk
    2. Spanje
    3. Italië
    4. Duitsland
    5. Griekenland
    6. Turkije
    7. Oostenrijk
    8. Groot-Brittannië
    9. Portugal
    10. Kroatië

1. Frankrijk

Bienvenue en France. De Nederlandse kentekens vliegen je om de oren bij het bedwingen van de tolpoortjes op de Route du Soleil. Een vakantie in Frankrijk staat bij veel Nederlanders stipt op één en zo ook in onze top 10. Gelukkig is dit land groot genoeg: er zijn genoeg plekjes om de drukte te ontvluchten. En ja, ook op de populaire plekken. Verblijf je op een luxe camping aan de Cote d’Azur, neem dan de Train des Merveilles vanuit Nice. Dit ritje neemt je mee naar ongerepte bergdorpen: zo beleef je het pure Frankrijk zonder hordes toeristen om je heen. Ook in het zuidelijker gelegen Languedoc & Roussillon ontkom je niet aan je mede landgenoten. Wel kun je voor even ontsnappen aan de drukte tijdens een proeverij op een wijnboerderij. In alle rust zal dat wijntje toch nog net iets lekkerder smaken, santé.

2. Spanje

Een vakantie Spanje bevat alle ingrediënten voor een geslaagde zonvakantie. Kilometerslange zandstranden, gezellige pueblos blancos en metropolen waar je naar hartenlust cultuur proeft en shopt. Niet voor niks trekken vele Nederlanders jaarlijks naar Spanje om te werken aan hun zomerse kleurtje. De stranden van de Costa del Sol zouden in de zomermaanden een kolonie van Nederland kunnen zijn. Verblijf je in een duurzaam en luxe RIU hotel dan ligt het privé strand in je achtertuin, werken aan je kleurtje zonder drukte dus. Liefhebbers van natuur voelen zich tijdens een wandeling in Parc Nacional d’Aigüestortes in Catalonië even helemaal alleen op de wereld. Picknicken op een weide tussen de bergen, dé plek om te ontsnappen aan de drukte in bijvoorbeeld Barcelona.

3. Italië

Op plek 3 in de top 10, het land van pizza, pasta en la dolce vita. Wij Nederlanders weten wel wat genieten is en dat lukt uitstekend tijdens een vakantie Italië. Om die reden trekken jaarlijks vele olandese richting de laars van Zuid-Europa voor een welverdiende zonvakantie. De campings aan het Gardameer zijn als een rode lap voor een Nederlandse stier. Ideaal als je van die gezellige Hollandse drukte houdt, maar voor je rust hoef je er niet naartoe. TUI Small & Friendly biedt dan uitkomst. In deze rustige en kleinschalige accommodaties kom je heerlijk tot rust onder de Italiaanse sole. Huur bijvoorbeeld een fiets of Vespa en ontdek op je eigen ritme slaperige stadjes en zoef door de heuvels van Toscane. Heerlijk, even weg van de drukte, dat is het echte la dolce vita.

4. Duitsland

Ook onze oosterburen zijn geliefd als vakantieland. Niet alleen vanwege de bratwurst mit pommes, maar ook zeker vanwege de gastvrijheid en de natuur. Een voordeel van een vakantie Duitsland is dat niet iedere Hollander zich op dezelfde plek huisvest. Dankzij de vele natuurgebieden, dorpen en steden is de kans ineens een stuk kleiner dat je hordes mede-landgenoten tegen het lijf loopt. Verblijf je in de zuidelijke deelstaat Beieren dan brengt een bezoek aan de Zugspitze je letterlijk naar het dak van Duitsland. Eenmaal op de top aangekomen waan je je helemaal alleen. Geen toeterende auto’s of ronkende motoren, maar complete rust. Iets dichterbij huis is de Moezel een geliefde plek voor een vakantie of midweek Duitsland. Middeleeuwse vakwerkhuizen en kastelen pronken langs de waterkant. Tijdens een boottocht geniet je in alle rust van deze historische pracht en praal.


Lees ook roadtrip Europa: 7x de mooiste stops.


5. Griekenland

De Griekse eilanden zijn een populaire vakantiebestemming. Prachtige natuur, azuurblauw water en aangename temperaturen zorgen voor een tropische vakantiecocktail. Gelukkig verspreidt de drukte zich over de diverse eilanden: het aantal Nederlanders dus ook. Een TIME TO SMILE appartement op Zakynthos betekent luxe genieten in rust. En bezoek aan een olijfoliefabriek levert je een unieke ervaring op. Hier leer je alles over de beroemde olijfolie en de productie daarvan. Bijkomend voordeel: weinig andere toeristen. Een minder bekend, maar daarom zeker niet minder mooi eiland is Karpathos. Verblijf in een Small & Friendly hotel en wandel door de grotten in de vallei achter Karpathos-stad. Terwijl je ondergronds duikt is het muisstil om je heen.

6. Turkije

Een vakantie Turkije is al jarenlang favoriet onder Nederlanders. Vooral vanwege de All Inclusive resorts. Luieren onder de zon en de hele dag door eten en drinken: dat is een relax vakantie met hoofdletter R. All Inclusive genieten betekent niet per definitie dat je met hordes mensen in een balzaal eet. Bij TUI BLUE For Two aan de Lycische Kust geniet je in alle rust op basis van All Inclusive. Ondertussen wachten azuurblauwe lagunes met verborgen stranden en heuvels vol pijnbomen om ontdekt te worden. Ook aan de populaire Turkse Rivièra kun je aan de drukte ontsnappen. Een verblijf in TUI BLUE staat in het teken van lichaam en geest. Breng na een uurtje mediteren een bezoek aan de Köprülü Canyon en ga in een diepe kloof raften op de rivier.

7. Oostenrijk

Jodelahitiiiii. Je bent in Oostenrijk, het land van de Sound of Music en de kaiserschmarrn en nummer 7 in onze top 10. Een vakantie Oostenrijk is er één voor de natuurliefhebbers. Ondanks dat de zon er vaak genoeg schijnt, ga je er niet naartoe om een week lang te bakken op een ligbedje. De Oostenrijkse bergen zijn een oase van rust, hier voel je je dan ook alleen op de wereld. Naja, bijna dan.. tijdens een wandeling naar de Krimmler Wasserfälle in Tirol kom je ongetwijfeld een paar andere natuurliefhebbers tegen. Ook de Oostenrijkse steden lopen niet over van de toeristen. Zo is een stedentrip Salzburg een aanrader. Bewonder het historische centrum dat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en bezoek filmlocaties van de beroemde Sound of Music.

8. Groot-Brittannië

Een vakantie naar Groot-Brittannië staat vaak in het teken van een stedentrip Londen of een stedentrip Newcastle. De drukte ontvluchten in deze metropolen lijkt haast een onmogelijke opgave. Maar in beide steden zijn er genoeg plekken te vinden waar je niet één van de vele honderden toeristen bent. The Sky Garden in Londen is zo’n plek. Vlakbij de drukbezochte London Bridge vind je deze, nog onontdekte, public garden. Hier geniet je van een wijds uitzicht over heel Londen, en het mooie is: de toegang is gratis! Daar houden wij Nederlanders wel van. Ook St. Katharine Docks biedt een uitweg van de drukte in de Londen streets. Deze voormalige jachthaven ligt verscholen nabij de Tower Bridge en veel toeristen lopen er aan voorbij. Schuif hier aan in een gezellig restaurantje voor een pie of bezoek in de maanden mei tot aan de herfst op vrijdag de markt op de docks.

9. Portugal

Bem vindo in Portugal. Ja, wij Nederlanders houden van de grillige kustlijn met verborgen baaien, een goed glas port en ’s avonds dagverse vis op ons bord. Dat is een vakantie Portugal bij uitstek. Het mooiste plekje van de Algarve? Ponta de Piedade. Grillige rotsen torenen uit het helderblauwe water. Kom je hier aan het einde van de dag, dan kleurt de zon ze oranje-geel. Onze tip: wandel over de smalle rotspaden naar boven, zoek een rustig plekje op, ga zitten en geniet. Of bezoek de grotten met een bootje vanaf het water. Het mooiste strand vind je ook in de Algarve: Praia da Marinha. Ook hier weer bijzondere rotsen, kliffen en grotten. Maar het strand is nét even wat mooier dan alle andere in de omgeving. Genoten van het uitzicht? De trap naar beneden wijst je de weg naar dit plaatje van een strand. En ben je er toch, breng dan zeker een bezoek aan de toegangspoort van de Algarve: Faro. De charme van het oude centrum, smalle straatjes – ver weg van de drukte – en restaurants om je vingers bij af te likken zorgen dat je je hier geen moment verveelt. Een ander gezicht van Portugal vind je op de Azoren. Rust en natuur voeren hier de boventoon. Huur een auto en trek er op uit. Bijvoorbeeld naar Sete Cidades op Sao Miguel. Het beste uitzicht op deze kratermeren heb je vanaf één van de miradores in de omgeving.

10. Kroatië

Dat wij Nederlanders een reisgraag volk zijn, staat buiten kijf. We pakken dan ook graag de auto – of het vliegtuig – voor een vakantie Kroatië, de nummer tien van de populairste bestemmingen in Europa. Reis je met je gezin naar het bekendste schiereiland Istrië, dan verblijf je comfortabel bij TUI BLUE For Family. Met z’n tweeën? Dan is TUI Blue for Two een echte aanrader. Zeg je Istrië, dan zeg je Plitvice meren. Nee, je bent hier zeker niet de enige. Maar voor zoveel natuurschoon maken we graag een uitzondering. Hoewel, tijdens een nacht in het park of in een blokhut midden in de natuur er vlakbij voel je je wel even alleen op de wereld.  Het minder bekende – en daarom ook minder druk bezochte – Krka nationaal park in Noord-Dalmatië is zeker zo indrukwekkend. Je wandelt hier langs talloze watervallen, stroomversnellingen en mangroves. En vanuit het charmante stadje Sibenik ben je er zo. We sluiten af met Dubrovnik: parel van de Adriatische zee met een historisch centrum waar je U tegen zegt. En wij Nederlanders zouden onszelf niet zijn als we niet per fiets de omgeving verkennen. Wat denk je van een fietstocht naar de top van Srdj? Doen!

Lees meer over: Europa   Uit onderzoek blijkt…   Vakantienieuws  
Gerelateerde verhalen