Roadtrip Europa: 7x de mooiste stops in Oost-Europa

Vrijheid, avontuur, afwijken van de gebaande paden… natuurlijk hebben we het over het maken van een roadtrip. Uit onderzoek van Sunny Cars, onder duizenden Nederlanders, blijkt dat het allemaal best wat avontuurlijker mag. Veel landgenoten houden op z’n tijd wel van een avontuurlijke roadtrip. Het is handig om van te voren een globaal idee te hebben van waar de reis naartoe gaat, want voorpret is het halve werk. Ook hoeft het echt niet meteen een reis door Amerika of Azië te zijn. Wedden dat je heel veel mooie plekken in Europa nog niet hebt gezien? Dit zijn de mooiste stops tijdens een roadtrip Oost-Europa.

Berlijn

Om Duitsland kun je natuurlijk niet heen tijdens het maken van een roadtrip door Oost-Europa. En waarom dan niet een stop maken in de bruisende hoofdstad Berlijn? Straten vol graffitikunst, bijzondere winkels en gezellige straatmuzikanten. Vergeet ook de flinke dosis historie niet. Als er één stad ‘Insta-worthy’ is, dan is het Berlijn. In de stad heerst een relaxte vibe en er is altijd wel ergens een foodtruckmarkt te vinden. En wist je dat Berlijn by far een van de groenste steden van Europa is? In Lustgarten en Tiergarten kom je helemaal tot rust. Vergeet niet om eerst een kiekje te schieten van de Berlijnse Muur, Brandenburger Tor en het Reichstag. Een roadtrip in combinatie met luxe? Dat kan! Geniet tijdens je stop in Berlijn van de vertrouwde RIU-service. De heerlijke zachte bedden, ruime en luxe kamer en uitgebreid ontbijtbuffet van Riu Plaza Berlin zorgen ervoor dat jij helemaal opgeladen de stad ontdekt. En smaakt deze Duitse stad naar meer? Pak dan onderweg naar Praag nog even Dresden of Leipzig mee.

Praag

Vervolg na een paar dagen je roadtrip door Oost-Europa richting het zuidoosten en steek de grens van Tsjechië over. Na een tocht van ongeveer vier uur vanaf Berlijn sta je al in een andere wereldstad: Praag. Hier geen broodjes Bratwurst op het menu, maar zoete Trdelnik. Yum! Ondanks de vele toeristen is de Karelsbrug over de Moldau de must-see van Praag. 500 meter lang, met schitterend uitzicht over de oude stad. Of zet voet op het historische stadsplein van Praag, genaamd Staroměstské náměstí. Yes… een mond vol. Wat je hier ziet? Een mengelmoes van locals en toeristen, imposante gebouwen, kleurrijke gevels en niet onbelangrijk… kramen met Trdelnik. Wil je ook meteen verblijven in het hart van deze Gouden Stad? Dat kan in het Atlantic Prague hotel! Alle bekende attracties liggen op loopafstand. Leg ook meteen een beroemdheid op camera vast; de astronomische klok van Praag. Lees ook onze Praag tips en hotspots. En wil je deze roadtrip niet als een echte toerist overkomen? Drink bier! Iets waar een echte Tsjech heel goed in is. ‘Na zdraví’ (proost)!


Lees ook: Europa, de 5 meest verrassende plekken met blauwer dan blauw water


Balatonmeer

Punt van aandacht: drink met mate als je de volgende dag weer in de auto stapt om je roadtrip door Oost-Europa te vervolgen. So off we go… en ditmaal naar Hongarije waar het blauwe Balatonmeer op je wacht. Om er vanaf Praag te komen leg je zo’n 670 kilometer af naar het zuidoosten. Circa zes uur rijden dus. Geen probleem; je hebt geen haast, toch? Dat is het grote voordeel aan een roadtrip. Alle vrijheid van de wereld. Kies voor een camping direct aan het Balatonmeer. Lekker plonzen en ontspannen. En je bepaalt zelf hoe lang je wilt blijven. Wist je dat je vanuit hier ook een dag Boedapest kunt doen? Deze Hongaarse hoofdstad ligt op slechts anderhalf uur rijden. Wanneer je nog iets langer wilt genieten van deze geweldige stad, kan je ervoor kiezen om een nachtje te verblijven in het Arcadia Hotel. Dit monumentaal pand uit de 20e eeuw is zeker de moeite waard. En als je je rondreis een beetje goed inplant, sluit je een bezoek aan Hongarije af met het Sziget Festival als feestelijk hoogtepunt!

Kroatië

Nature is calling! Wat niet kan ontbreken deze roadtrip door Oost-Europa is een stuk natuur en wat meer actie. Gooi de auto weer vol om af te zakken naar Kroatië. Voor een verblijf te midden van het paradepaardje van Moeder Natuur: de Plitvice Meren. Google eens naar wat afbeeldingen. Volgens iedereen die er ooit geweest is, is het net zo overweldigend mooi als op de foto’s. Maar liefst 16 super blauwe meren met daartussen 90 watervallen maken van dit Nationaal Park een paradijs. Hemel op aarde dus! Helemaal leuk, wissel je lange wandelroute af met een boottocht en treinrit. Lekker avontuurlijk door de natuur. En aan het eind van de dag overnacht je middenin de natuur in een huisje aan het meer op het Plitvice Holiday Resort in Rakovica. Een paar dagen ‘back to basic’ is echt een verademing deze rondreis.

Slovenië

Vanaf Kroatië gaan we niet verder door richting het oosten, maar is het tijd rechtsomkeert te maken. En dan reis je door het nog vrij onbekende Slovenië. Hoog tijd voor een kennismaking. Steeds meer reizigers zien in dat dit land ontzettend veel te bieden heeft. Stop na een verblijf in Kroatië de wandelschoenen niet te diep onderin de koffer. Ook de Sloveense natuur heeft veel moois voor je in petto. Na een autorit van ongeveer drieënhalf uur arriveer je bijvoorbeeld al bij het beroemde meer van Bled. Een duik in het smaragdgroene water is zo gemaakt. Enkele kilometers verderop schittert het natuurwonder de Vintgar Kloof. Oogverblindend! Je wandelt hier via houten bruggen over een kolkende rivier langs steile rotswanden. Best avontuurlijk, toch? Verblijf tijdens deze stop op in één van de appartementen of hotelkamers van Terme Olimia. De kinderen zullen zich prima vermaken in het zwemparadijs, terwijl jij even tot rust komt van alle indrukken van deze roadtrip. Nog zo’n natuurlijke highlight van Slovenië, waar je zeker een stop moet maken, is het Triglav National Park. Gaat dat zien!

Oostenrijk

Geen idee hoeveel dagen je in Slovenië wilt blijven deze roadtrip. Hoe dan ook: slechts 200 kilometer verderop wacht een andere mooie stop. Passeer de grens van Oostenrijk richting het vakantiegebied van de Alpen: Steiermark. Ondanks de hoge bergtoppen is het landschap van Oostenrijk toch net weer even anders dan dat van Slovenië. En wat zie je zoal in Steiermark, beter bekend als Stiermarken? Weelderige bronnen, kuuroorden, wijngaarden, bergweiden en heel veel bos. Samengevat: ontspanning in het groen dus. Kies deze keer voor luxe en overnacht in een houten chalet aan de voet van de Kreischberg met privé-spa. Kun je even uitpuffen van deze roadtrip door het oosten van Europa.

Beierse Woud

Eenmaal weer ‘on the road’ richting Nederland? Pak het Beierse Woud nog even mee. Het is de laatste stop voordat je na een wat langere tocht weer over Nederlands asfalt rijdt. Leuk om te weten: dit Duitse woud ligt op zo’n 300 kilometer rijden van het Oostenrijkse Steiermark. Het Beierse Woud is een echt oerbos waar de natuur volop zijn gang heeft kunnen gaan. Je kunt hier urenlang wandelen, mountainbiken of bergbeklimmen zonder een mens tegen te komen. Kom tot adem midden in de wildernis van Zuid-Duitsland. Verblijf in het gemoedelijke Riedlhütte en stort je ’s avonds op de flinke schnitzel die voor je klaarstaat. Wieshof Hotel en Appartementen zorgt ervoor dat je ook na je wandeling nog kunt genieten van het Beierse Woud door het adembenemede uitzicht.

Roadtrip Oost-Europa in 3 weken

De duur van je reis bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Hoe lang je de tijd hebt, bepaalt wel de route die je neemt. Een roadtrip door Europa van 3 weken geeft je de kans om alle mooie stops aan te doen en op iedere bestemming de tijd te nemen om je onder te dompelen in de cultuur, bezienswaardigheden en het lekkere eten. Heb je minder tijd? Zorg dan dat je de lat voor het aantal bestemmingen niet te hoog legt. Kies in dat geval bijvoorbeeld voor een roadtrip door alleen het noorden van Italië of het zuiden van Duitsland. Kilometervreten is niet het doel van je reis; plan zorgvuldig en hou genoeg tijd over om te genieten van het moois dat je tegenkomt onderweg.

Plan je een roadtrip met je kinderen? Lees dan ook even onze tips: hoe overleef je een autovakantie met kinderen

Ontspannen op vakantie

Met TUI ga je met een gerust hart op vakantie. Heb je al geboekt en verandert er voor vertrek iets in je eigen situatie of op bestemming? Dan maak je zonder problemen gebruik van de omruilgarantie.

Lees meer over: Actie!   Berlijn   Duitsland   Europa   Hongarije   Kroatië   Oostenrijk   Samen weg   Slovenië  
Gerelateerde verhalen