Roadtrip Noorwegen: hit the road en ontdek spectaculair Noorwegen

Natuur in overtreffende trap vind je in Noorwegen. Fjorden, meren, bergen en hoogvlaktes – tijdens deze roadtrip Noorwegen vink je ze moeiteloos af. En naast al dat natuurgeweld ontdek je hippe historische steden. Natuurlijk hoofdstad Oslo, maar vergeet Bergen en Stavanger niet. Dus pak de auto en ga. Op naar het hoge noorden. Op naar Scandinavië. Deze roadtrip Noorwegen wordt een ontdekkingsreis die je altijd zal bijblijven.

Oslo: hip, happening & Vikingen

Begin je roadtrip Noorwegen in hoofdstad Oslo. Laat je niet misleiden als je door Oslo rijdt over de doorgaande snelweg – sommigen zeggen dat de stad dan wat grauw aandoet. Deze doorgaande snelweg gaat namelijk in zijn geheel ónder het oude centrum door. Laat je auto dus vooral staan en je ervaart een bruisende en kleurrijke stad. Het Vigelandpark is in ieder geval een must see in Oslo. In dit beroemde park vind je ruim 200 stenen en bronzen beelden van kunstenaar Gustav Vigeland. Bezoek op het schiereiland Bygdøy zeker museum Vikingskipshuset met daarin maar liefst drie zeer goed bewaarde Vikingschepen. Dat de Noren vroeger echte zeevaarders waren (en nog steeds zijn) bewijzen de drie andere musea op Bygdøy: het Frammuseet met daarin het eerste schip dat in de 19e eeuw de Noordpool bereikte, het Kon-Tiki Museet gewijd aan de expedities van antropoloog Thor Heyerdahl en het Norsk Maritimt Museum waar je alles leert over het Noorse maritieme erfgoed. En wil je na Oslo goed voorbereid outdoor Noorwegen ontdekken? Ga dan een dag naar het Skimore Oslo Sommerpark, een van de grootste klimparken van Scandinavië.

Op naar de fjorden aan de westkust

Verlaat Oslo en maak je op voor natuur in overvloed. Weinig is zo kenmerkend voor Noorwegen als de fjordenkust, die de gehele westelijke kust van het land beslaat. In de verschillende ijstijden zijn gedurende pak ‘m beet 2,5 miljoen jaar de fjorden ontstaan door stuwingen van ijs onder de zeespiegel. Reis vanaf Oslo via de zuidkust van Noorwegen naar Stavanger. Vlak bij Stavanger vind je een letterlijk hoogtepunt: Preikestolen. De Preikestolen (of: Preekstoel) is een steile klif die ruim 600 meter boven het Lysefjord uittorent. Durf jij op de rand te gaan zitten? Voor een fenomenaal uitzicht hoef je niet per se je leven te wagen en kun je ook prima veilig in het midden van het plateau blijven staan. Vergeet niet om eenmaal terug in Stavanger een bezoek te brengen aan Gamla Stavanger (het oude centrum) en het Norsk Oljemuseum.

Alternatieve route naar het westen

Vanuit Oslo kan je ook dwars door het binnenland naar de fjorden in de omgeving van Bergen rijden. Deze rit van een kleine 500 kilometer deel je in tweeën door onderweg te overnachten in de regio Østlandet. In de winter is Østlandet een populair skigebied, in de zomer is het een paradijs voor wandelaars. Verblijf in het Norefjell Ski & Spa voor een flinke dosis outdoor in de altijd goede combinatie met wellness in Noresund, of kies voor Geilo en verblijf in het luxueuze Vestlia Resort. Aangekomen in de pittoreske stad Bergen staat het meest gefotografeerde stukje van de stad bovenaan je to-do list: de gekleurde handelshuizen in de haven van de wijk Bryggen. Sla ook de 16e-eeuwse vestingtoren Rosenkrantztårnet niet over. Voor de lunch is een bezoek aan Fisketorget een aanrader. Op deze vismarkt vind je naast vis ook bijzondere Noorse gerechten zoals een hotdog van rendiervlees (ja, echt).


Lees ook: De mooiste Noorse fjorden, dit zijn ze en zo ontdek je ze


Spectaculaire treinrit en een geheimzinnige houten kerk

Verlaat Bergen en zet koers naar de omgeving van Flåm. Vanuit Flåm vertrekt de spectaculairste spoorlijn van Noorwegen: de Flåmsbana. Het traject van Flåm naar Myrdal is slechts 20 kilometer, maar je bent zeker een klein uur onderweg. Het is dan ook een van de steilste trajecten per trein ter wereld. En tijdens de rit wisselen watervallen, diepe ravijnen, rivieren en groene bergen elkaar af. Je snapt, de Flåmsbana is een niet te missen hoogtepunt tijdens je roadtrip Noorwegen. Door naar het volgende hoogtepunt: een typisch Noorse staafkerk in Borgund. Deze unieke houten kerk stamt uit de 12e eeuw. Van de naar schatting duizend staafkerken die Noorwegen heeft geteld, zijn er nu nog maar 28 over. De staafkerk van Borgund is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en is een van de meest karakteristieke staafkerken in Noorwegen. Om vanuit Flåm in Borgund te komen rij je door de langste autotunnel ter wereld, de Lærdalstunnel van maar liefst 24,5 kilometer.

Trollstigen en Atlanterhavsveien: de twee mooiste autoroutes van Noorwegen

Deze roadtrip Noorwegen is nu al een aaneenschakeling van de meest prachtige wegen van Noorwegen. Maak je op voor twee ultieme hoogtepunten: de autoroutes Trollstigen en Atlanterhavsveien. Rij je vanuit de regio Flåm noordwaarts richting Ålesund en Trondheim, dan is de eerste autoroute die je tegenkomt Trollstigen. Voordat het zover is bezoek je onderweg het Jostedalsbreen Nasjonalpark – maar liefst de helft van de oppervlakte van dit park beslaat de gletsjer Jostedalsbreen. Het is dan ook de grootste gletsjer op het vasteland van Europa en je bezoekt ‘m het makkelijkst vanuit de plaats Fjærland. Daarna toer je verder noordwaarts langs het Geirangerfjord tot aan de spectaculaire Trollstigen. Deze autoroute is 106 kilometer lang en telt 11 haarspeldbochten. De bergen rondom hebben vorstelijke namen als Kongen (de Koning) en Dronningen (de Koningin). Sta je bovenaan bij het uitzichtpunt van Trollstigen dan voel je je nietig met de overdonderende natuur aan je voeten.

Vanuit de bergen naar de Atlantische Oceaan

Denk je nu dat niets dit hoogtepunt nog kan overtreffen? Think again, want de autoroute Atlanterhavsveien doet een goede poging. Na Trollstigen volg je vanaf de plaats Åndalsnes de 64 richting Kristiansund (niet te verwarren met Kristiansand aan de zuidkust van Noorwegen). In 2005 werd de Atlanterhavsveien, of Atlantic Road, uitgeroepen tot ‘technische prestatie van de eeuw’. De weg verbindt het vasteland met verschillende kleine eilanden en je rijdt hier letterlijk op de rand van de Atlantische Oceaan. Neem vooral je tijd voor deze autoroute van slechts een kleine 10 kilometer. Stop op de aangewezen plaatsen en geniet van steeds weer een ander uitzicht.

Terug naar Oslo

Inmiddels is het hoog tijd om weer zuidwaarts te keren richting Oslo en dat is nog een beste rit van bijna 600 kilometer. Rij via Dovrefjell-Sunndalsfjella Nasjonalpark voor een ontmoeting met de mythische muskusos. Overnachten doe je in het Hafjell hotel. En reis je met kids, dan maak je ze blij met een bezoek aan het Hunderfossen Familiepark waar ze alles over Noorse sprookjes leren. Via de Olympische pistes van Lillehammer kom je weer aan in Oslo en is je roadtrip Noorwegen een prachtige herinnering geworden.

Voor de die hard roadtrippers: Noord-Noorwegen

In dit blog houden we het bij de zuidelijke helft van Noorwegen. Want wil je alles zien wat we hierin beschrijven, dan zijn je drie weken zomervakantie zo gevuld. Heb je meer tijd, dan is de ultieme roadtrip Noorwegen toch echt naar de Noordkaap en weer terug. Vanaf Trondheim is het nog eens 1700 kilometer naar de Noordkaap, enkele reis welteverstaan. Onderweg zijn eilandengroep Lofoten en Vesterålen een must see, evenals Børgefjell Nasjonalpark.

Roadtrip Noorwegen praktisch: hoe kom je er?

Denk je nu: op naar Noorwegen? Lees dan verder voor wat praktische tips. Bijvoorbeeld: hoe kom je er? Veruit de snelste manier is met het vliegtuig. Meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen dagelijks vanuit Nederland en omstreken op Oslo, Bergen, Haugesund, Trondheim en Tromsø. Ter plaatse regel je gemakkelijk een huurauto.

Met de auto en de boot

Liever met je eigen auto? Ook dan zijn de mogelijkheden legio. Al moet je voor de snelste route via Duitsland en/of Denemarken wel gebruikmaken van een overtocht per ferry. De populairste overtocht is een heuse minicruise. Deze 20 uur durende overtocht met Color Line van Kiel in Duitsland naar Oslo in Noorwegen breng je door op een schip met zo veel faciliteiten dat je tijd tekort komt. Een andere optie is rijden naar Hirtshals in Denemarken en vanaf daar de ferry nemen naar de Noorse steden Larvik, Langesund, Kristiansand, Stavanger of Bergen. Is Oslo en het oostelijk deel van Noorwegen je reisdoel, dan kies je voor Larvik met Color Line of Langesund met Fjord Line. Zijn het vooral de fjorden die je wil zien, kies dan voor Kristiansand aan de zuidkust van Noorwegen met Color- of Fjord Line. Of vaar direct met Fjord Line naar Stavanger of Bergen in het westen.

Over land naar Noorwegen

Wil je niet vliegen en ook niet varen, maak dan van deze roadtrip Noorwegen een roadtrip Scandinavië en rij via Duitsland, Denemarken én Zweden naar Noorwegen. Het is wél even een stuk toeren; Oslo ligt namelijk op zo’n 1500 kilometer vanaf Utrecht. Maar, hoe gaaf… Je vakantie begint als je thuis in de auto stapt en al kilometer vretend rij je via Hamburg en Kopenhagen de beroemde brug over naar Malmö in Zweden. In Zweden zet je koers noordwaarts. Eerst naar Göteborg en vanaf daar steek je twee uur later de Noorse grens over via de Svinesundbrug.

Bompenger: tolwegen tijdens je roadtrip Noorwegen

Om wegen, bruggen en tunnels te kunnen financieren is het tijdelijk betalen van tol aan de orde van de dag tijdens je roadtrip Noorwegen. Tijdelijk? Ja, want zodra de bouwkosten verrekend zijn voor een bepaald stuk weg, wordt de tol weer opgeheven. Om de tol te betalen zijn er drie mogelijkheden. De eerste is gewoon doorrijden. Via automatische kentekenherkenning krijg je binnen vier tot zes maanden een factuur thuisgestuurd. Nadeel: je betaalt het hoogste toltarief. Beschik je bijvoorbeeld over een elektrische auto dan zijn mogelijkheid twee en drie voordeliger. Mogelijkheid nummer twee is registratie vooraf. Maak voor de auto waarmee je deze roadtrip maakt een EPC-account aan. De derde mogelijkheid is een tolkastje van EasyGo of AutoPass. Plaats deze aan de binnenkant van je voorruit. Handig: hiermee kun je niet alleen gemakkelijk betalen voor tol en veergeld in Noorwegen, maar ook in Zweden en Denemarken.

Is deze roadtrip Noorwegen je iets te avontuurlijk en hou je ervan als alles vooraf is geregeld? Kies dan voor een individuele- of groepsrondreis Noorwegen. Of ontdek de Noorse fjorden vanaf het water en kies voor de luxe van een cruise.

Ben je juist aangestoken door het roadtrip-virus en wil je naast een roadtrip Scandinavië meer roadtrip-inspiratie? Kijk dan ook eens naar onze roadtrips in Italië, Frankrijk, Duitsland en Oost-Europa.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Noorwegen   Rondreizen  
Gerelateerde verhalen