Roadtrip Spanje: authentieke Spaanse steden, lekkere tapas en vooral vamos a la playa

Wat je tijdens je roadtrip Spanje beleeft? De titel verraadt het al. En bedenk je … dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. Of beter gezegd: het prikkertje van je overheerlijke pintxos. We nemen je mee van het hippe noorden van Spanje tot aan het zonnige Andalusië in het zuiden. Een vakantie Spanje, maar dan anders.

Bilbao: hip and happening tijdens je roadtrip Spanje

“Bilbao, is dat niet waar het Guggenheim Museum is?” Ja. En zo veel meer. Het is een Baskische stad van uitersten met verschillende gezichten. En daarom een perfecte start van je roadtrip Spanje. In het middeleeuwse centrum – Casco Viejo – kronkelen de eeuwenoude straten: Las Siete Calles. Deze zeven straten vormden ooit de oude stad Bilbao. Op de hoek van de straat plof je neer op een van de gezellige terrassen en smul je samen van iets lekkers. Geen Spaanse tapas, maar Baskische pintxos. De lekkerste pintxos van Bilbao? Die vind je aan het grootste plein van het oude centrum: Plaza Nueva.

Van het oude centrum naar de futuristische kunst in het Guggenheim Museum. Vergeet vooral niet om een rondje om het museum te wandelen. Dan zie je pas goed hoe bijzonder het gebouw is. En je vindt er ook de beroemde 10 meter hoge reuzenspin en de bloemenpuppy van Jeff Koons. Ook fijn: wist je dat je met de metro in slechts 20 minuten op het strand bent? Rol je handdoek uit, zet je zonnebril op en ontdek het buena vida in Spanje.

Ook in het noorden van Spanje: de Pyreneeën

Na zo veel stad is het tijd voor de natuur. Ben je toch in het noorden van Spanje, pak dan ook de Spaanse Pyreneeën mee tijdens je roadtrip Baskenland. Overnacht in Sallent de Gállego en trek je bergschoenen aan. De wandelroute wacht op je. Maak je klaar voor een schilderij van een uitzicht: bergen en een prachtig meer.


Lees tijdens je roadtrip boeken die zich in Spanje afspelen


Catalonië: veel bruggen, trappen en historische gebouwen

We gaan verder naar het oosten van Spanje: Catalonië. Allereerst bezoek je het middeleeuwse Besalú. Wil je het dorp bezoeken, dan moet je eerst over de 12e-eeuwse Romaanse brug. Je voelt en beeldt je direct in hoe de mensen hier vroeger rondliepen. En in Vic – het hart van Catalonië – wandel je gewoon verder over eeuwenoude stenen. De Romeinse tempel daar is wel tweeduizend jaar oud. Sla ook het Plaza Mayor niet over. Iedere dinsdag en zaterdag struin je hier over een van de gezelligste markten. Onze tip: in een van de stegen vind je tapasbar Barmutet. Ze hebben zelfs een Michelinster.

Op naar een grotere historische stad: Girona. Vamos, de brug over en langs de gekleurde vrolijke huizen. Zie het als de toegangspoort tot de oude Romeinse stad, waar de muren vandaag de dag nog steeds zichtbaar zijn. Indrukwekkend … Ook hoef je je tijdens je roadtrip Spanje niet druk te maken over beweging. In Girona loop je over ontelbaar veel treden. De meest iconische trap? De Game of Thrones-trap bij de Catedral de Girona.

Ontdek het onbekende Spanje tijdens je roadtrip

Ontdek naast de bekendere steden en gebieden ook het onbekendere Spanje. Wandel door historisch Valladolid en vind rust in de vele kerken. Onze tip: op het plein Plaza de San Pablo spot je het koninklijk paleis van Valladolid. Hier zijn twee Spaanse koningen gedoopt. Nog een geweldig historisch centrum? In Segovia adem je de geschiedenis in. Met zonsondergang sta je samen voor het enorme Romeinse aquaduct van Segovia. “Wauw … ik heb nog nooit zoiets moois gezien”, zeg je tegen elkaar. En in kasteel Alcázar de Segovia beleef je een Spaans sprookje.

En daarna op naar een gezellige Spaanse studentenstad die in 2002 de titel ‘Culturele hoofdstad van Europa’ kreeg: Salamanca. Struin je door Salamanca, dan krijg je het gevoel alsof je door een klein intiem dorp loopt. Houd je camera gereed … Hier vind je mucho gebouwen in gotische, romaanse en renaissancestijl.


Nog meer ontdekken tijdens een rondreis? Dan is een roadtrip Europa iets voor jou


Siësta en zandkastelen tijdens je roadtrip Andalusië

In de auto speelt het nummer Bailando van Enrique Iglésias. En dansen … dat gaat vanzelf tijdens je roadtrip door Zuid-Spanje. Naast languit luieren op de mooiste stranden van Spanje, beweeg je hier ook veel. Uno, dos, tres … dans samen de Flamenco op het gezellige Plaza de la Corredera in Córdoba. De volgende dag is Juderia – de Joodse Wijk van Córdoba – aan de beurt. Al die kleurrijke bloemen, pittoreske straten en gewoon de sfeer. Hier kan je uren rondlopen. De volgende stop is Grenada. Hier bezoek je het Moorse fort, paleis Alhambra en dwaal je door de oude Arabische wijk El Albacín. Iets verderop vind je Sacromonte. Dit is een 15e-eeuwse zigeunerwijk waar je grotwoningen aan de steile straten vindt. Dan opeens spot je een regenboog aan doeken, tassen en aardewerk: welkom op de Alcaicería markt. Je kan nooit genoeg souvenirs hebben … toch?

Je laatste stop is in zicht: Sevilla. Hier is een fiets geen overbodige luxe, want er staat veel op je bucketlist. Van de authentieke wijk Triana fiets je zo de oever over naar de oude Joodse wijk Barrio de Santa Cruz. Je pakt direct het paleis Alcázar en de Kathedraal van Sevilla mee. De Metropol Parasol op de foto? Check. Wandel door het groen bij de Murillo Gardens om vervolgens je laatste vakantiekiekje te maken bij Plaza de España.

Bevalt een siësta tijdens je vakantie wel? Ontdek dan een vakantie op de Spaanse eilanden. En ruil je de tapas liever in voor pizza en pasta? Dan is een roadtrip door Italië molto bene voor jou. Kinderen mee op avontuur en klinkt het vanaf de achterbank “we zijn er bijna, we zijn er bijna”? Een roadtrip Duitsland betekent een ideale mix tussen natuur en cultuur.

Lees meer over: Europa   Hotspots   Rondreizen   Spanje  
Gerelateerde verhalen