Romantisch in Maastricht: zo geniet je een heel weekend

We zijn bijna altijd met z’n vieren onderweg. En dat is heerlijk. Maar af en toe is het tijd om aan de basis te werken. De kern die ons gezin door de avonturen loodst. En dat zijn wij als ouders. Dus trokken we er een weekend samen opuit. Heel even niet de afleiding van de kinderen, maar de focus op onszelf. En op de culinaire en culturele hoogtepunten van Maastricht natuurlijk. Ik som ze even op.

Romantisch logeren in een oud klooster

Als je dan eens eropuit trekt met z’n tweeën, dan mag de locatie wat romantiek uitstralen, toch? We kiezen dus voor Hotel Monastère in Maastricht. Een voormalig klooster waarin nu een boetiekhotel gevestigd is, tussen het stadscentrum en het Sphinxkwartier. De ideale ligging om zowel te struinen langs gezellige pleinen en kleine straten als hier en daar een gezellig terras mee te pikken. Want ja, die zijn er in overvloed. Ons verblijf is op basis van halfpension. ‘s Middags gezellig lunchen en ‘s avonds lekker dineren in het restaurant van het hotel. Glaasje erbij en genieten maar.


Ontdek nog meer romantische hotels op rijafstand


Lunchen in stijl: onze 2 favorieten

Le Fernand

Le Fernand is een gezellig café tussen het Jekerkwartier en de Binnenstad. Het Franse thema overweldigt je met al z’n charme. De Franse muziek op de achtergrond, net luid genoeg, is de ideale sfeermaker. In de zomer zou ik zeker een plek proberen te bemachtigen op het terras, maar bij minder goed weer is het ook binnen gezellig zitten. Uiteraard is ook de kaart geïnspireerd op Frankrijk. Oester bij het aperitief? Ah oui bien sûr!

De Brandweerkantine

De Brandweerkantine ligt in het hippe Sphinxkwartier en is gevestigd in -je raadt het al- een voormalige brandweerkazerne. Hier moet je zijn voor een no-nonsense lunch in een no-nonsense setting. Goede bediening, losse sfeer, heerlijk eten.

Nog meer culinair plezier in Maastricht

Soms lijkt het alsof we niets anders doen dan genieten van de gastronomische kant van de stad. Heerlijk toch om van terras naar koffiebar te wandelen en tijd te nemen voor lange gesprekken die soms over alles, maar vaak ook nergens over gaan. Zo brengen we (te?) veel tijd door bij Joost en Maartje met een capuccino en een heerlijk stuk vlaai. Omdat we die vlaai zo lekker vinden, gaan we niet veel later langs bij de Bisschopsmolen. Een authentieke bakkerij (tegenover Le Fernand) die z’n meel nog zelf maalt met een oude molen. Hier verkopen ze de beste Limburgse vlaaien van de stad.

Maar toch niet alleen maar gegeten en gedronken?

Natuurlijk niet! De binnenstad van Maastricht heeft zoveel leuks te bieden. Dit zijn onze lievelingsplekjes:

1. Het bekende Vrijthof met de protestantse Sint-Janskerk aan de ene kant en de Katholieke Sint-Servaasbasiliek aan de andere, broederlijk naast elkaar. Volgens sommigen het mooiste plein van Nederland, al moeten we dat nog zelf onderzoeken.

2. De Helpoort en de stadsomwalling zijn rechtstreekse overblijfselen van de middeleeuwen. De Helpoort is een indrukwekkende middeleeuwse poort en vanaf de stadsomwalling heb je een goed uitzicht op de omgeving net buiten het centrum. De  straten dragen bij aan de gezelligheid.

3. In het Jekerkwartier wandel je heerlijk rond, weg van de drukte van het centrum. Achter de stadsmuren, door de rustige buurten van Maastricht.

4. De Dominicanen is misschien wel de meest iconische boekhandel waar we ooit zijn geweest. Heel bekend in Maastricht en zeker een bezoekje waard. De boekhandel ligt in een oude kerk en is fantastisch ingericht. Net een boek gekocht? In De Dominicanen lees je de eerste bladzijden van je nieuwe aanwinst met een koffie erbij.

5. De gezellige Sphinxpassage ligt in het gelijknamige Sphinxkwartier. De geschiedenis van de Maastrichtse keramiek leeft helemaal op. De oude fabrieksgebouwen vertellen met prachtige foto’s het indrukwekkende verhaal van de keramiekindustrie.


Nog meer tips nodig? Lees hier wat te doen in Maastricht


We kunnen alleen maar zeggen: heb je behoefte aan wat tijd voor jullie twee als stel, even weg van de verantwoordelijkheid van je gezinsleven? De basis nog wat verstevigen en gewoon helemaal genieten van en met elkaar? Je hoeft echt niet ver weg te gaan voor een heerlijk weekendje weg. Maastricht wacht.

Lees meer over: Actie!   Europa   Maastricht   Nederland   Samen weg  
Gerelateerde verhalen