Waarom een rondreis met kinderen een geweldig idee is (en hoe je dit aanpakt)

Ben je altijd al een avonturier geweest en zie je het liefst zo veel mogelijk van de wereld? Ook met een kleintje erbij houdt het leven zeker niet op. Zelfs met kleine kinderen kun je die fantastische rondreis door Amerika gewoon maken of ze het paradijselijk Thailand of Indonesië laten zien. Kijk deze keer eens verder dan de beren op de weg. Want er zijn mogelijkheden genoeg. Samen met je baby, kleuter of tiener de wereld ontdekken is toch onvergetelijk.

Natuurlijk roept het maken van verre reizen met kinderen vragen op. Zoals: ‘is het wel slim om met de kinderen zo ver te reizen’, ‘is het wel veilig voor ze’, ‘hoe zit het met inentingen’? In dit artikel nemen we zoveel mogelijk zorgen bij je weg en zie je na het lezen misschien wel in dat rondreizen met het hele gezin best een aantrekkelijk idee is. Het zal je verbazen hoe flexibel die kleintjes op reis vaak zijn. Wij zeggen rugzakken pakken en gaan!

Dit is waarom een rondreis met kinderen zo leuk is

Eerlijk is eerlijk, er komt natuurlijk best veel kijken bij het maken van verre rondreizen met kinderen. En dan hebben familie en vrienden er vaak ook nog een mening over. Gelukkig zijn er talloze redenen te bedenken waarom je de kids gewoon mee op reis moet nemen. Na het lezen van de volgende 4 redenen, kun je prima naar jezelf en naar anderen verantwoorden waarom je vooral een droomreis moet gaan maken, mét je kinderen. Dit jaar geen boerencamping om de hoek. Maar… Amerika, Canada, Noorwegen of Bali ‘here we come’!

Eindelijk eens echt quality time

Als jonge ouder voel je je soms net die hamster in een tredmolen. Je holt van boodschappen doen naar de opvang en van de opvang naar je werk. Je leven is druk en alles gaat in een hoog tempo. Op vakantie neem je eindelijk weer eens afstand van de overvolle agenda waardoor je eerder met je volledige aandacht bij je kinderen bent. Als je samen een nieuwe wereld gaat verkennen, levert dit nóg meer quality time op. Of course is het geen optie om met kinderen op reis, bomvolle dagprogramma’s aan te houden. Waardoor je als het ware gedwongen wordt tot ‘slow travel’. En echt bewust van al het moois om je heen kunt genieten.

Nu is juíst het moment

Natuurlijk kun je wachten met het maken van verre reizen tot de kinderen de deur uit zijn. Eens zien, dat is dan over zo’n…vijftien tot twintig jaar? Zonde toch! Deel je passie met de kinderen en wie weet worden ze net zo gek op reizen als jij.

Reizen is leren

Het is vast geen verrassing dat reizen ontzettend leerzaam is. De kids beleven veel en doen bijzondere indrukken op tijdens een verre rondreis. Ze ervaren andere culturen, proeven nieuwe gerechten en komen in aanmerking met de lokale bevolking. Hun wereld wordt letterlijk groter en hun vragen veranderen. Helemaal leuk, die blonde koppies trekken vaak veel aandacht en leveren diverse aai-over-de-bols op.

Onbetaalbare herinneringen

Zeker, voor een verre reis maken moet je sparen als je de kinderen meeneemt. Maar de herinneringen zijn onbetaalbaar. Bijzondere gebeurtenissen, beleef je vaak heel bewust. Hierdoor ontstaan blijvende herinneringen waar je een heel leven aan terug denkt. Voor kinderen geldt dit misschien zelfs wel nog meer.

Rondreizen met jonge kinderen

Het is een wereld van verschil of je nu met een tiener gaat reizen of met baby of peuter. Tieners kunnen al heel goed voor zichzelf zorgen en weten vaak precies wat ze willen zien tijdens een reis. Zo durf je met tieners vast eerder Vietnam, Zuid-Afrika of Cuba te doorkruizen dan met een kind van 0-4 jaar. Het grote voordeel van rondreizen of backpacken met jonge kids is dat ze het–vrijwel- overal naar hun zin hebben en weinig eisen stellen aan de daginvulling. Zo kun je precies je eigen reiswensen vervullen. Natuurlijk wel in een minder snel tempo maar daar is niets mis mee. Het grote verschil van reizen met een baby, kleuter of peuter zit ‘em in de voorbereiding. En niet te vergeten, de bestemming naar keuze is ook van belang.

1. Gezondheid en hygiëne staan voorop

Bij het kiezen van een bestemming voor je verre reis, laat je je na de geboorte van je kinderen waarschijnlijk leiden door andere dingen dan je bucketlist. Malariapillen en allerlei bijzondere reisvaccinaties staan waarschijnlijk niet bovenaan je lijst met dingen waar je zin in hebt. Om de proef op de som te nemen is het soms een idee om eerst een mooie rondreis door Europa te maken. Net wat dichterbij huis en hier heb je geen last van malaria. Van Noorwegen, de Azoren, Schotland tot de Canarische Eilanden, ook Europa heeft nog veel moois voor je in petto. Mag de rondreis een ‘wat verder van je bed show’ zijn? Denk dan eens aan een roadtrip met de kleintjes door Canada of Amerika. Voor beide landen zijn geen vaccinaties verplicht of aanbevolen. Veilig in de kinderstoeltjes van de huurauto of camper toer je van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Maar er zijn ook veel landen waar malaria alleen in bepaalde kleine gebieden van het betreffende land voorkomt. Zo kun je grote delen van Mexico, China, Suriname, Indonesië en bijvoorbeeld Zuid-Afrika aandoen waar geen malaria heerst. Verder wordt in bepaalde deelgebieden alleen insectenwerende middelen zoals DEET aanbevolen. Let wel even op dat je bij kinderen jonger dan 2 jaar DEET-producten met een maximale concentratie van 30 procent gebruikt. En breng dit dan maximaal één keer per dag aan. Het beste kun je de kleintjes ook goed aankleden zodat de huid zoveel mogelijk is bedekt. Bij een huisarts kun je je laten adviseren of bij Reisprik of je vaccinaties nodig hebt.

2. Reisschema 2.0

Plannen en voorbereiden is key, als je met een kleintje een bestemming gaat ontdekken. Probeer van te voren al veel te regelen zoals je eerste onderkomen en de rit vanaf het vliegveld ernaartoe. Zo verloopt alles lekker soepel en kan de kleine snel uitrusten van de vliegreis. Waar vroeger het woord ‘bonnefooi’ nog maximaal van toepassing was, giet je je actieve vakantie nu misschien liever in een schema. Dit om te voorkomen dat je iedere dag uren in de auto of bus zit met je kleintje die onrustiger aan het worden is. Het afleggen van gelimiteerde dagelijkse afstanden -maximaal 4 uur per dag- is een handige leidraad. Maak zeker een lijstje welke plekken je wilt bezoeken en welke bezienswaardigheden je moet zien. Plan ze slim in, zodat je meerdere must sees vanaf één en dezelfde locatie kunt bezoeken. Maak je een rondreis met wat oudere kinderen, denk er dan zeker eens aan om van A naar B te gaan met lokaal openbaar vervoer. Bijvoorbeeld tijdens een lange treinreis door Java of Sri Lanka. Zo begeef je je als gezin samen onder de lokale bevolking en krijg je in vogelvlucht een goed beeld van het land.

3. Kindvriendelijk verblijven

Ben je op een reis zonder kids altijd gewend geweest om te overnachten in goedkopere hostels? In Thailand, Vietnam en Indonesië barst het van de hostels. Maar met kinderen is iets meer luxe wel zo fijn. Houd er bij het boeken van een accommodatie ook zeker rekening mee dat er voldoende ruimte is voor een extra bedje voor de kleine. En een ruim balkon of een kamer op de begane grond is ook geen overbodige luxe. Als de kids een dutje doen drink je op je gemakje een cocktail in de zon. Check ook meteen even of er airco is en een waterkoker. Zo kun je zelf de flesjes voor je baby klaarmaken.

Lees meer over: Amerika   Azië   Goed voorbereid   Met de kinderen  
Gerelateerde verhalen