Samariakloof en Imbroskloof: Kreta voor echte avonturiers

We nemen je mee op avontuur naar Kreta waar de Samariakloof en Imbroskloof op je wachten. Twee uitdagende wandeltochten tegen het ruige decor van het binnenland van Kreta. Voordat je deze twee spectaculaire wandelingen afvinkt van je bucketlist, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Een wandeling door de Samariakloof en Imbroskloof is namelijk niet iets dat je zomaar even doet. Om je op weg te helpen hebben we alle informatie en praktische tips voor je op een rij gezet. Dan zit het met die voorbereiding wel goed, dus pak je wandelschoenen maar in.

Samariakloof Kreta: de feiten

Past dat wel? De Samariakloof is de smalste kloof ter wereld en de bekendste kloof op Kreta, het grootste eiland van Griekenland. Op het smalste punt is de kloof slechts 4 meter breed en de wanden rijzen tot zo’n 500 meter. Net voorbij het dorp Omalos vind je de ingang van de Samariakloof, genaamd Xyloskalo. Xyloskalo ligt op 1227 meter hoogte en vanaf hier loop je de 16 kilometer bergafwaarts naar de kustplaats Agia Roumeli. In het voor- en najaar loop je kans op natte voeten; in de zomermaanden staat het riviertje dat door de kloof loopt helemaal droog. Gelukkig zijn er hier en daar bruggetjes en loopplanken geplaatst om je sokken zoveel mogelijk droog te houden.

Imbroskloof: Kreta’s kortere alternatief

De Imbroskloof vind je net als de Samariakloof in het westen van Kreta. Het is een mooi korter alternatief als je de Samariakloof te lang vindt. De afstand van de wandeling is de helft: 8 kilometer. Kenmerkend voor de Imbroskloof zijn de wilde Kri-Kri geiten, grote kans dat je die onderweg tegenkomt. De kloof begint ten zuiden van het dorp Imbros op 800 meter hoogte en eindigt bij de kustplaats Chora Sfakion.

Tips om de kloof te bedwingen

Onderschat ‘m niet: de wandeltocht van 16 kilometer door de Samariakloof op Kreta is op z’n zachtst gezegd best pittig. Ook al verkeer je in prima conditie, 4 uur doe je er zeker over en vaak meer. Twijfel je over de afstand, kies dan voor de Imbroskloof. Die is met 8 kilometer qua afstand wat toegankelijker en je staat in zo’n 2,5 uur weer beneden. Of je nou voor de Samariakloof of de Imbroskloof kiest, deze praktische tips helpen je goed op weg. Met stip op één: start je wandeling vroeg. Zo ontloop je de verzengende Kretenzer hitte, zeker in juli en augustus. Dat betekent dus vroeg opstaan. Hoe vroeg is afhankelijk van waar op het eiland je verblijft. De rit vanuit de omgeving van Chersonissos naar zowel de Imbroskloof als de Samariakloof is ruim 3 uur. Vanuit Rethymnon ben je 2 uur onderweg en vanuit Chania is het 1 uur rijden. Tip twee: kies je outfit met zorg. Goede wandelschoenen: check. Pet of hoed tegen de zon: check. Rugzak met voldoende water en eten: check. Liters water meeslepen hoeft niet; onderweg kom je een aantal waterbronnen tegen waar je je waterfles gemakkelijk bijvult. En gelukkig is er altijd nog de escape per ezel. Wat? Ja echt. Kun je om wat voor reden dan ook je wandeltocht niet afmaken, dan mag je op de rug van een ezel naar het eindpunt.


Lees ook: 10x hierom wil je op vakantie naar het Griekse eiland Thassos


Toptip: boek een excursie naar de Samariakloof of Imbroskloof

Voor welke kloof op Kreta je ook kiest, de vraag is altijd: hoe kom ik weer terug bij het beginpunt? Na zo’n pittige wandeling het hele stuk weer terug lopen naar je huurauto is niet echt een optie. De Samariakloof eindigt in Agia Roumeli, aan de zuidkust van Kreta. Bijzonder aan Agia Roumeli is dat het alleen te voet of per boot bereikbaar is. Heb je een georganiseerde excursie geboekt dan is de boottocht vanaf Agia Roumeli naar Chora Sfakion inclusief. Daar staat de touringcar weer op je te wachten. Zeker voor de Samariakloof is een georganiseerde excursie daarom altijd aan te raden. Ook voor de Imbroskloof is een vooraf geboekte excursie een verstandige keuze. Opstappen kan in Chania, Rethymnon en Heraklion. Hoe fijn is het dat je na deze lichamelijke uitdaging kan neerploffen op comfortabele stoelen van de touringcar en de Griekse buschauffeur je weer naar je accommodatie brengt? En mocht je onverhoopt geblesseerd raken tijdens de wandeltocht, dan zorgt de gids ervoor dat je hulp krijgt en veilig naar het eindpunt wordt gebracht.


Leestip: 7 redenen om verliefd te worden op de Griekse eilanden


Uitgerust aan de start

We vertelden je al dat vroeg opstaan een must is als je de Samariakloof of Imbroskloof gaat lopen. Goed uitgerust aan de wandeling beginnen is belangrijk en na de wandeling terugkomen in een hotel dat voelt als thuis is al helemaal fijn. Daarom hebben we wat overnachtingstips voor je. Wordt dit een echte wandelvakantie en is het lopen van de Samariakloof en Imbroskloof het doel, kies dan voor een verblijf aan de westkant van Kreta. Perfect voor het hele gezin is TUI SUNEO Althea Village. In dit verzorgde laagbouwcomplex verblijf je op basis van All Inclusive en ontbreekt het je aan niets. Lekker met z’n tweeën genieten zonder kinderen om je heen? Kies dan voor de rust en ruimte van Atlantica Kalliston Resort. Hier geniet je van lokale gerechten, bijvoorbeeld tijdens een romantisch diner in de sfeervolle wijnkelder. Liever een kleinschalig appartement in authentieke Griekse stijl? Dan zijn appartementen Chrissida je beste keuze; klein maar bijzonder fijn. Je vindt dit vriendelijk geprijsde complex op slechts een kwartier rijden ten westen van Chania. Huur een auto en ontdek het westen van Kreta vanuit dit tropische paradijs.

Lees meer over: Europa   Griekenland   Hotspots   Kreta   Zonvakanties  
Gerelateerde verhalen