Uitsloven hoeft niet: sporten op vakantie doe je zo [onderzoek]

We werken niet te veel, we laden te weinig op, kopte het NRC eind vorig jaar. En dat vakantie hét moment is om op te laden, daar zijn we het vast over eens. Maar toch negeren we vaak de vraag: wat gééft energie? Sporten hoort daar ook bij, zeggen ze. Maar toegegeven, op vakantie ben ik zelf geen groot sportfanaat. Ik ben 34 en m’n gevoel begint toch een beetje te knagen. Of te vreten, vul zelf maar in. Zo’n stemmetje in m’n hoofd die me zegt ook weer eens wat aan sport te gaan doen. Hoe laden we ons op tijdens de vakantie en wat zijn de trends? Compenseren we op vakantie de Spaanse tapas en Griekse gyros tegenwoordig echt met drie dagen bootcamp? TUI deed onderzoek onder 600 Nederlanders – en Belgen – over vitaliteit en ontstressen op vakantie.

Ontdekken met excursies en activiteiten

Ontdekken zit in het Nederlandse DNA. Zeker op vakantie. Zestig procent van de ondervraagden geeft aan dat vitaliteit op vakantie het doen van excursies en activiteiten betekent. En de manier waarop? Wandelen en hiken staat daarbij met 78 procent op plek één. Grote kans dat je het zelf ook wel herkent: het kasteel boven het dorp in Italië of Spanje? Na zo’n actieve klim naar boven kom je vaak de andere Nederlanders tegen. Handig: TUI heeft een speciale website waar je niet alleen kunt bekijken welke excursies er bij je vakantieadres worden aangeboden. Je kunt ze ook al vooraf boeken en vastleggen. Wil je dat liever op vakantie pas bepalen? Dan kan dat natuurlijk ook.

Ontstressen op vakantie: hoe doe je dat?

Is ontstressen op vakantie voor jou ook een levensbehoefte? Heel logisch hoor, want er wordt steeds meer van je verwacht. Meer verantwoordelijkheid op je werk én thuis. En dat moet ook allemaal maar te combineren zijn. Als er één behoefte uit het onderzoek komt, dan is het wel rust. Gelukkig is dat ook heel gezond voor je. Want goed slapen en gezond eten is de basis, ook op vakantie. Ben je op zoek naar luxe hotels waar een biologische keuken, wellness én genoeg te doen in de omgeving centraal staan? Kijk dan eens naar de speciaal geselecteerde TUI BLUE hotels.

Je sportieve vakantie: stay in shape, fit & fun

Ook de fitness doet het goed in het onderzoek. Niet zo verrassend misschien, want iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die minimaal een keer in de week in de gym staat. Opvallend is dat vooral gezinnen met kinderen hoog scoren op het bezoek aan de fitness op vakantie. Ik vraag me dan wel af hoe dat gaat. Sneaken pap en mam ’s ochtends vroeg de kamer uit voor hun workout terwijl de kinderen nog slapen? Ook typisch vakantie: zwemmen. En mooi meegenomen; met een duik in het zwembad of zee blijf je ook prima in shape en smaakt dat biertje aan het einde van de dag ineens een stuk lekkerder.

Moet mijn roer om?

Dat sporten op vakantie, bewegen en gezond eten goed is voor je, dat weten we wel. En dat vakantie het uitgelezen moment is om extra te bewegen of er juist mee te beginnen: best logisch eigenlijk. Ik kijk al uit naar de Griekse salades en stoofpotjes. Gezond genoeg toch? Om daarna lekker te ontdekken. Op naar het ‘Kastro’ bovenop de berg en afsluiten bij een taverna met gezonde mezzes. Of ik ook de fitness in ga? Daar denk ik nog even over na. Ik start de dag dan liever met baantjes trekken in het zwembad. Kan ik me daarna druk maken over het feit dat m’n teen in de schaduw van de parasol ligt.

Ben jij ook in voor extra beweging op vakantie? Bij TUI Magic Life zijn niet alleen de ijsjes, de drankjes en de parasol op het strand inclusief, maar ook vele sportieve activiteiten. Zelfs de zon is inbegrepen…

Lees meer over: Achter de schermen   Onderzoek  
Gerelateerde verhalen