Bijzonder overnachten in eigen land: onze vier tips

Helaas zit een reisje naar het buitenland er nog even niet in. Eropuit in coronatijd, iedereen is daar wel aan toe. Wat dacht je van een bijzondere overnachting in een voormalige gevangenis? Of een romantische chateau? Er zijn genoeg bijzondere adresjes in Nederland te ontdekken. Om het je makkelijker te maken hebben we vier bijzondere overnachtingsplekken voor je op een rijtje gezet. Waar ga jij het liefst slapen?

1. Overnachten in een voormalige gevangenis in Almelo

In het centrum van Almelo ervaar je in het Huis van Bewaring hoe het is om in een voormalige gevangenis te overnachten. Gelukkig kom je de criminelen niet meer tegen, de tralies en gevangenisdeuren vind je er wel terug. Waar de boeven vroeger in een smalle cel sliepen, zijn er nu meerdere cellen samengevoegd tot één kamer. Wel zo fijn. Je vindt de romantisch ingerichte kamer achter de originele celdeur. Even naar buiten kijken? Dat kan. Maar dat doe je natuurlijk wel door de tralies, net als een echte gevangene. In de ochtend staat er een uitgebreid ontbijt voor je klaar in de gezamenlijke keuken. De locatie is ideaal, wantje wandelt zo het centrum van Almelo in. Wil je de omgeving ontdekken? Rij dan naar Natuurgebied Het Lutterzand. Hier wandel je door het uitgestrekte dennenbos. Sluit je wandeling af met een welverdiende kop koffie bij Paviljoen Lutterzand.

2. Een sprookjesachtig verblijf

In Château St. Gerlach waan je je in een Zuid-Limburgs sprookje. De kamers zijn ingericht naar de sfeer van het chateau. Sla de gordijnen open en neem het landschap in je op. Het is zeker de moeite waard om een wandeling over het landgoed te maken. Loop door de verschillende tuinen, een rozen-, groente- en kruidentuin. Oh ja, en niet vergeten: de wijngaard. Een heerlijke start van de dag. Limburg is erg veelzijdig. Je rijdt in 15 minuten het centrum van Maastricht in, waar veel winkels en terrasjes op je staan te wachten. Bezoek natuurlijk de prachtige grotten van Valkenburg of maak een klim naar de top van de Cauberg. Wil je na een dag de omgeving verkennen heerlijk ontspannen? Dat kan. De eeuwenoude kelders van het chateau zijn omgetoverd tot een wellness. De ideale plek om helemaal tot rust te komen. Ga je voor de sauna, trek je baantjes in het Romeinse zwembad of boek je een heerlijke massage? Bij mooi weer kunnen de schuifpuien van de wellness open waardoor je ook nog eens van de natuur geniet. Sluit je dag af met een diner in Bistrot de Liège. In Château St. Gerlach kom je echt tot rust.

3. Overnachten achter de tralies in Alkmaar

Naast de voormalige gevangenis in Twente kun je ook kiezen voor Alkmaar. Hier is oud-gevangenisgebouw de Schutterswei omgebouwd tot The Fallon Hotel Alkmaar. Treed in de voetstappen van voormalig criminelen. Dwaal door de gangen en aanschouw de vele details die van de oude gevangenis bewaard zijn gebleven. Tegenwoordig vind je hier gelukkig veel meer luxe dan vroeger. De houten bankjes in de cellen hebben plaats gemaakt voor comfortabele bedden en met faciliteiten als Chromecast, een Nespressomachine en een heerlijke douche ontwaak je met nieuwe energie. Open die celdeur, voel je vogelvrij en trek eropuit! Met een korte wandeling sta je in het stadscentrum van de stad. En waar staat Alkmaar zo bekend om? Juist… Kaas. In dé kaasstad van Noord-Holland mag dan een bezoek aan het Waagplein dus niet aan je lijstje ontbreken. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de bereiding van kaas vroeger en nu, kom je in het Hollands Kaasmuseum achter de geheimen. Even de natuur in? De Noord-Hollandse kust is perfect voor een stevige wandeltocht over het strand of een actieve fietstocht door de duinen.

4. Ontdek je adellijke roots

Op een prachtige plek in Baarlo vind je Pillows Charme Hotel De Raay. Zodra je de oprijlaan van dit Limburgse landgoed inslaat, waan je je in een andere wereld. In het kasteel uit 1236 is woonden eeuwenlang adellijke families. In 1999 is het omgebouwd tot hotel. Gelukkig zijn veel details bewaard gebleven. Prachtig om te zien. Wat hier zeker op je to-dolijst moet staan, is de kastelenwandeling. Baarlo heeft maar liefst vier kastelen en wordt daarom ook wel het kastelendorp genoemd. Dus trek je wandelschoenen aan en ga op ontdekkingstocht. De wandeling gaat langs kasteel de Berckt, Huis Oyen, kasteel d’Erp en.. raad je het al? Kasteel de Raay. Het kasteel waar jij de komende dagen verblijft. Rond Baarlo ga je er ook heerlijk opuit. Wat dacht je van een heerlijke fiets- of wandeltocht door het Maasdal, Nationaal Park de Maasduinen of landgoed de Hamert. Het landschap is in het noorden van Limburg redelijk vlak, de tochten hoeven daardoor niet zwaar te zijn. Ben je toe aan wat meer uitdaging? Zoek dan het Zuid-Limburgse heuvellandschap op.

Welke bijzondere overnachting kies jij? Ontdek al het moois wat Nederland je te bieden heeft.

Lees meer over: Autovakanties   Europa   Hoteltips   Nederland  
Gerelateerde verhalen