5 tips voor een culinair weekend weg in eigen land

Op en top gastronomisch genot in eigen land. Hoe beleef je dat nou beter dan met een culinair weekend weg in Nederland? Dineren in een Michelinster restaurant en slapen in een luxe hotel: van Rotterdam tot Maastricht en van de bossen van Twente tot de duinen bij Santpoort. Er zijn er mogelijkheden genoeg. En wie denkt dat het heel duur is, kan rekenen op een meevaller. Zeker als je bedenkt wat je er allemaal voor krijgt. Wij zochten de 5 meest bijzondere, en smaakvolle, spots voor een culinair weekend weg.

Kaatje bij de Sluis: een amusefestijn met Michelinster

Kaatje bij de Sluis in de voormalige havenstad Blokzijl is al 42 jaar bekroond met een Michelinster. Tijdens het Michelinsterarrangement in Kaatje bij de Sluis neemt chef-kok Peter Postma je mee op een culinaire ontdekkingstocht. Op het menu: maar liefst negen amusegerechten op topniveau. Eten in hartje Blokzijl, aan het water, is al een beleving op zich. En dan is ook nog een overnachting in Kaatjes Résidence aan de overkant van het water inbegrepen. Buiten de poorten liggen de beroemde kanalen van Giethoorn op slechts een kwartier rijden. En trek je je wandelschoenen aan? Dan geldt hetzelfde voor Nationaal Park de Weerribben, dat trouwens ook prima met een punter te verkennen is.

Inntel Hotels Rotterdam: haute cuisine anno nu

Dat modern en culinair prima samen gaan bewijzen ze bij Inntel Hotels Rotterdam Centre. Tijdens je arrangement dineer je met twee Michelinsterren in restaurant Parkheuvel. Chef-kok Erik van Loo zwaait de scepter in de keuken. En extra leuk: ook zoon Juliën helpt mee als Creative Chef. Samen maken ze gerechten tot ware kunstwerken. Want zoals ze zelf zeggen: alleen het allerbeste is goed genoeg. Na een culinaire ontdekkingstocht wacht terug in het Inntel de wellness met sauna, hamam en spa.

De Bloemenbeek: Twente op zijn mooist en smakelijkst

Verscholen in de Twentse bossen bij de Lutte ligt landhuishotel De Bloemenbeek. Al meer dan 50 jaar een begrip in de regio en ver daarbuiten. De Bloemenbeek is je luxe standplaats om al het moois dat Twente te bieden heeft te ontdekken. Van het 17e-eeuwse kunstenaarsstadje Ootmarsum tot een wandeling of fietstocht langs landgoed Singraven bij Denekamp. Of naar de top van de Tankenberg, voor het uitzicht over het coulisselandschap en de heuvels. De Bloemenbeek is ook de plek voor culinair genot. Fine dining met seizoensgebonden en lokale gerechten. Wat te denken van wild uit de Twentse bossen en andere typische streekgerechten? Chef de cuisine Michel van Riswijk tovert al sinds 1988 met persoonlijke aandacht en passie iedere keer weer een feestmaal op tafel.


Op zoek naar meer tips in eigen land? Eerder schreven we over 5 plekken om bijzonder te overnachten in Nederland.


Dineren op topniveau in bourgondisch Maastricht

Limburgs trotse hoofdstad mag natuurlijk niet ontbreken in deze top 5. Want bourgondisch genieten, daar weten ze in Maastricht wel raad mee. Aan het Onze-Lieve-Vrouweplein in hartje centrum vind je Michelinster restaurant Tout à Fait. Totaal betekent het, en dat is precies de beleving die chef-kok Bart Ausems voor je in petto heeft. Die beleving begint in het aperitiefgedeelte van het restaurant, om vanuit daar aan te schuiven. Een klassieke insteek, met pure smaken zonder poespas, dat is de passie van Bart. Maar ook: de lat hoog leggen en overal het beste uit willen halen. En dat proef je. Combineer je gerecht met een van de 200 wijnen op advies van de sommelier. Of andersom, want bij elke wijn is ook een gerecht te adviseren. Maak je niet druk over wie er terug rijdt. Want met het Michelinster arrangement Maastricht overnacht je in hotel Crowne Plaza, aan de andere kant van de St.-Servaasbrug.

Vorstelijk dineren in Duin & Kruidberg

30.000 gulden. Dat betaalde stadhouder Willem III in 1682 voor landgoed Kruidberg in Santpoort. En waren het vroeger prinsen en edelen die hier aan tafel zaten, tegenwoordig is die plek voor jou gereserveerd. Genieten van culinaire hoogstanden met zicht op de Engelse tuin met waterpartijen. Naast gastronomie draait het op Kruidberg ook om wellness en de omgeving. Want vanuit hier sta je in no time in de duinen van Bloemendaal of Zandvoort, aan de voet van de St.-Bavo in Haarlem of aan de grachten van Amsterdam. Bijkomen na een dag vol indrukken doe je in je comfortabele hotelkamer.

Wat vond je van onze tips? Wanneer je honger hebt gekregen naar meer, bekijk dan onze pagina met het complete aanbod culinaire arrangementen.

Lees meer over: Eten & drinken   Nederland   Stedentrips  
Gerelateerde verhalen