5x waarom de Kempen de ideale vakantiebestemming is voor jou en je gezin

Soms duurt het even om een idee te veranderen. Wij zijn gewoontedieren en kiezen er vaak voor om in de zomervakantie in de auto te springen naar het zuiden. Maar de afgelopen periode heeft ons verplicht om de schoonheid dicht bij huis te ontdekken. En wat was dat een verrassing! Een vakantie in België blijkt veelzijdiger dan ooit en de vakantieplekken talrijker dan we durfden vermoeden. Dit keer gingen we op pad in de Kempen. We delen 5 redenen waarom dit een geslaagde vakantie was voor ons en de kinderen.

1. De omgeving verkennen per fiets en lunchen aan het water

Eén van de grootste aantrekkingskrachten van onze prachtige Kempen is de overvloed aan natuurpracht. In Mol vind je bijvoorbeeld veel meren en kanalen waarlangs je heerlijk fietst. Een goed uitgewerkt knooppuntensysteem zorgt ervoor dat je makkelijk op voorhand je route uitstippelt en dus alleen maar de bordjes hoeft te volgen. De fietsroute plannen we simpel met deze tool. En nu we toch met de fiets onderweg zijn, kunnen we lekker picknicken in de natuur. In de omgeving van het Zilvermeer kan je lunchen op een idyllische plek, vlakbij de fietsknooppunten.


Ga je op autovakantie met de kids? Lees dan mijn tips voor onderweg


2. Op avontuur op het Totterpad

In de Kempen vind je veel leuke wandelingen voor het hele gezin. Maar onze absolute favoriet is het Totterpad in Meerhout. Deze knotsgekke wandeling is niet erg lang (nog geen 2 kilometer) en staat vol hindernissen voor jong en minder jong. Bernard Bever neemt ons hier mee door zijn moeras. Je kan wel raden dat een paar stevige laarzen een aanrader is als het geregend heeft. Het plezier wordt alleen maar groter als je door de modder kunnen ploeteren en in plassen kan springen zonder de gevolgen van natte en verkleumde voeten. Lopen, klauteren, zwieren en over boomstammen springen, het hoort er allemaal bij. En de kers op de taart is ongetwijfeld de speeltuin aan het eind van het pad met bijhorend terras. De ideale plek voor een namiddag familieplezier.

3. De boot in!

Met al dat water in de buurt kan het niet anders dan dat je zin krijgt om de streek ook vanuit die hoek te verkennen. Niet zo ver van het Zilvermeer huren we ons eigen bootje om over het meer en langs de kanalen te varen. Zo’n sloep mag je zonder vaarbewijs besturen en de kinderen vinden het een groots avontuur. Pas op voor voorbijrazende waterskiërs, want de boten die die mee trekken, maken wel hele grote golven. Kan de kapitein van onze sloep die wilde baren trotseren en ons veilig en wel door de kanalen loodsen? Het antwoord is: ja, sowieso! Om er zeker van te zijn dat we de weg terugvinden, krijgen we een kaart van de omgeving mee. Zo weten we precies waar we kunnen varen en hoe we terug bij de jachthaven komen. Spoiler: het is niet zo moeilijk, maar dat hoeven de kinderen en hun drang naar spannende avonturen niet te weten.


Lees ook: Vakantie EuroParcs Hooge Veluwe: hoe gaat dat nu?


4. Vakantiegevoel aan het Zilvermeer

Is het mooi weer, dan doen de Kempen niet onder als zonneklopvakantie. Het Zilvermeer heeft namelijk zilverwitte stranden waar je je handdoek even makkelijk neerploft als op het strand van Oostende. Beter zelfs! Door de waterspeeltoestellen in het meer en de speeltuinen rondom het strand hebben de kinderen de tijd van hun leven en kunnen ze zich lekker uitleven. Klimmen, zwemmen, glijden… Het kan allemaal.

5. Een vakantiepark dat aan alle wensen van het gezin voldoet

Allemaal goed en wel, zo’n vakantie in de Kempen. Maar hoe vind je nu de meest geschikte accommodatie? Wij verblijven in EuroParcs Resort Zilverstrand. Onze favoriet is Pavilion 6, een cottage aan de rand van het water waar je ‘s ochtends wakker wordt terwijl je de eenden door je tuin ziet scharrelen en je ’s avonds, als de kinderen in bed liggen, nog nageniet van de rust die het water met zich meebrengt. Het moment waarop alle kinderen van het park hun bedden opzoeken en de ouders op de terrassen een flesje wijn opentrekken, ook dat is vakantie. Het vakantiepark heeft een restaurant met terras, maar je kan ook de gezelligheid van je cottage opzoeken en zelf koken. Qua activiteiten is er voor de kinderen een uitgebreid animatie-aanbod (met spelletjes, dansen en knutselen) en je kan zelfs fietsen huren om de omgeving te verkennen of je aan een partij minigolf wagen. Benieuwd naar meer? Kijk zelf maar eens!

Dus klinkt zo’n vakantie in de Kempen je goed in de oren? Test gerust bovenstaande tips eens uit, want ze geven je gegarandeerd dat echte vakantiegevoel. Zoek je een vakantie dicht bij zee? Dit wil je doen met de kinderen op Terschelling.

Lees meer over: Autovakanties   België   Europa   Familie   Hotspots  
Gerelateerde verhalen