Tips jetlag voorkomen: 5x zo ben je ‘m de baas

Het is zover; de vakantie staat voor de deur. Maar eer dat je in horizontale positie op dat strandbedje ligt, zijn er tijdens je lange afstandsvlucht al aardig wat uren voorbij gevlogen. Je reist door verschillende tijdzones en eenmaal op plaats van bestemming komt de man met de hamer op bezoek. Hallo vakantie, hallo jetlag.

Tips van een pro

Inmiddels ben ik een ervaren jetlagger en weet ik hier goed mee om te gaan. Want een jetlag voorkomen, dat zit er niet in. Maar de jetlag symptomen verminderen, daar kan ik wel wat mee. Met deze gouden tips ben je een jetlag snel de baas, en haal je alles uit je vakantie.

Tip 1: Blijf in beweging tijdens de vlucht

Een goed begin is het halve werk: zorg er tijdens die lange-afstandsvlucht voor dat je fit en actief blijft. Dus strek je benen, loop een rondje en maak een praatje met de stewardess.

Tip 2: Drink voldoende water

Een jetlag is eigenlijk een soort vliegkater. En hoofdpijn en vermoeidheid kan je het best de kop indrukken door aan boord voldoende water te drinken. Wellicht moet je wat vaker naar het toilet, maar door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je fitter aankomt op bestemming.

Tip 3: Ga mee in het lokale ritme

In het vliegtuig informeren we je na de landing over de lokale tijd op je vakantiebestemming. Dit is hét moment om je klokje te verzetten en de tijd in Nederland te vergeten.

Wist je dat er aan boord al rekening wordt gehouden met de lokale tijd op bestemming? Hier denken we aan met het uitserveren van de maaltijden. Ook kunnen we jouw biologische klok beïnvloeden door de ramen te verduisteren terwijl het buiten licht is.

Je wilt wellicht meteen in dat heerlijke hotelbed kruipen maar wacht daar toch nog maar even mee. Ga mee in het lokale ritme en probeer je aan te passen aan de tijd op vakantie. Eet en drink wat, blijf actief (lees: doe een dansje) en probeer je slaap uit te stellen.

Tip 4: Trek er op uit

De wekker van je biologische klok zal je (als je naar het westen reist) wellicht veel te vroeg wakker maken. Probeer die wekker te laten snoozen tot een redelijker tijdstip om te ontwaken. Klaarwakker? Gebruik die extra tijd op je eerste vakantiedag en wek je innerlijke Columbus ook meteen om alvast wat hotspots te ontdekken. Wellicht ben je vroeg genoeg wakker om te genieten van een mooie zonsopkomst.

Tip 5: Ga sporten

Sporten helpt ook om de jetlag te verminderen. Als je dan toch vroeg op bent, trek dan meteen de stoute hardloopschoenen aan en ontdek de omgeving. Je kan de dag ook beginnen met wat oefeningen in de hotelgym om vervolgens bij het ontbijt aan te schuiven. Met wat fruit scoor je voldoende vitamine C en daarna is het tijd voor die welverdiende vitamine Zee.

Hallo vakantie, doei jetlag!

Luchtkusje,

Miss van Os

Lees meer over: Goed voorbereid   Samen weg  
Gerelateerde verhalen