10 tips voor het vermijden van lange wachtrijen en drukte op Schiphol

De zomervakantie is daar! En voor velen van jullie begint die vakantie op Schiphol. Een wachtrijenwirwar? Dat hoeft niet zo te zijn en dit is hoe jij kunt meehelpen aan een snelle doorstroming. Des te eerder ben je zelf ook op je vakantiebestemming.

De tien tips die TUI en Schiphol je geven waardoor je minder tijd aan wachtrijen kwijt bent:

1. Thuis al online inchecken. Dit kan bij TUI voor bijna alle bestemmingen. Dan hoef je op Schiphol alleen nog maar je bagage af te geven.

2. Ga niet in de langste rij staan; heb je thuis ingecheckt, ga dan alleen in de rij staan voor de Self Service Bagage Check In apparaten. En vind je het toch een beetje spannend om helemaal zelf je koffer in te checken, roep dan gewoon de hulp in van de daar aanwezige TUI airport assistants. Ze helpen je graag.

3. Parkeer je je auto op P3 (lang parkeren), dan kun je voor je reis met een TUI, Transavia of KLM vlucht ook daar gewoon al inchecken en je koffers afgeven. Een kortere rij en lekker zonder koffers in de bus naar de vertrekhal, topidee.

4. En voordat je je koffer inlevert: check even of je oude bagagelabel er af is en alle barcodestickers verwijderd zijn. Je wilt de scanapparaten niet in verwarring brengen en je koffer ongewild naar Timboektoe sturen, toch.


Je koffer inpakken? Houd onze handige vakantie-inpaklijst bij de hand.


5. Kom op tijd. En dat betekent ook dat je niet te vroeg moet komen. Geeft alleen maar extra drukte op de luchthaven namelijk. Houd dit aan: 2 uur voor Europese vluchten en 3 uur voor intercontinentale vluchten.

6. Om sneller door security controle te gaan, doe je beter niet te veel laagjes kleding aan en schoenen met grote dikke zolen of laarsjes. Die moet je allemaal uitdoen, in de bak leggen en dat duurt te lang.

7. Extra tip van ervaringsdeskundigen; doe geen dik tijdschrift in je handbagage of haal dat eruit als je je spullen in de bak legt. Dat dikke tijdschrift blokkeert het zicht en zorgt ervoor dat je handbagage naar links geswipet wordt en met de hand extra gecontroleerd wordt. Je laptop en telefoon hoeven niet meer uit je tas gehaald te worden op Schiphol.


Lees hier alle regels voor je handbagage en ruimbagage


8. Boek een gratis tijdslot voor de security controle. Dat kan al drie dagen voor vertrek. Het reserveren van een tijdslot kan ook met de Schiphol-app.

9. Reis je met een minderjarig kind, houd dan rekening met de regels en controles van de Koninklijke Marechaussee. Zorg dat je de benodigde paperassen bij je hebt.

10. Lijkt logisch, maar niet overbodig deze tip: check de geldigheid van je paspoort. Als je 14 jaar of ouder bent, kun je ook gebruik maken van de selfservice paspoortcontrole.

Lees meer over: Achter de schermen   Travel hacks   Vliegen  
Gerelateerde verhalen