Achter de schermen: de TUI Care Foundation
In dit blog nemen we je mee in de wereld van de TUI Care Foundation. Door wereldwijde projecten in onze vakantielanden zetten we ons in voor natuurbehoud, ondersteuning van lokale bedrijven en educatie en ontwikkeling van kinderen en jongvolwassenen. Zo profiteren de lokale bewoners van het toerisme en blijft de natuur behouden. De projecten omvatten heel veel: van het beschermen van zeeschildpadden tot lespakketten voor leerlingen in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark. Of het ondersteunen van traditionele druiven- en olijfteelt in Griekenland en Spanje. Dat doen we, als het even kan, in samenwerking met lokale stichtingen en bedrijven.
Wat is de TUI Care Foundation?
De TUI Care Foundation ondersteunt wereldwijd projecten die bijdragen aan de duurzaamheid van vakantiebestemmingen. Dat doen we in drie thema’s: Jonge generatie & educatie, Natuur & milieu, en Lokale economie & werkgelegenheid. Op die manier dragen we bij aan mooie projecten op vakantiebestemmingen. We maken lesstof in natuurbehoud mogelijk voor leerlingen in Zuid-Afrika bijvoorbeeld. We ondersteunen wijnboeren in Griekenland en Spanje. En we stimuleren plastic recycling op Zanzibar. De TUI Care Foundation werkt internationaal, maar handelt lokaal. Dat betekent dat als we kunnen, we samenwerken met lokale stichtingen en bedrijven.
Zuid-Afrika: natuurbehoud als lesstof in de klas
Denk je aan een vakantie in Zuid-Afrika, dan staat een safari in het Krugerpark waarschijnlijk hoog op je bucketlist staat. Hier spot je natuurlijk de Big Five. Maar veel kinderen uit de dorpen in de buurt hebben nog nooit een neushoorn, luipaard, olifant, buffel of leeuw gezien. Met hulp van de TUI Care Foundation en het Sefapane Community Development Fund krijgen 1550 schoolkinderen in de buurt daarom les in natuurbehoud en de instandhouding van het dierenleven. Zo leren ze hoe belangrijk dat is. Want de kinderen van nu zijn de volwassenen, en misschien zelfs Park Rangers, van morgen. Vierhonderd leerlingen mogen onder leiding van Park Rangers mee het park in om oog in oog met de dieren over ze leren.
Proef Kreta: ondersteuning van lokale wijn- en olijfbouw
Wat is er nu lekkerder dan tijdens je vakantie in Griekenland te proeven van lokale wijn en olijfolie. En als het gesmaakt heeft, neem je natuurlijk een fles mee voor thuis. Toch is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want veel traditionele boeren krijgen het steeds moeilijker. Het zijn vaak kleine bedrijven met weinige reserves. En steeds vaker moeten zij de poorten sluiten. Samen met Futouris zet de TUI Care Foundation zich in voor deze groep boeren. Bijvoorbeeld op Kreta. Met het project Proef Kreta maken de boeren de overstap naar duurzamere druiven- en olijventeelt. Lokaal, bijvoorbeeld met druivensoorten die alleen daar voorkomen. Daarna koppelen we de producten aan de lokale toeristenindustrie, zodat we een afzetmarkt voor deze boeren creëren. Denk daarbij aan lokale hotels en restaurants die olijfolie gebruiken in de keuken, of souvenirwinkels die de wijn en olijfolie verkopen. Zo blijven vakantiegangers op een verantwoorde manier genieten van de Griekse keuken en ondersteunen we lokale ondernemers en boeren.
Adopteer en bescherm de zeeschildpad
Misschien ken je de onechte karetschildpad als de dikkopschildpad of onder zijn wetenschappelijke naam Caretta Caretta. Het is de enige zeeschildpadsoort die nog in Europa voorkomt. Zes van de zeven variaties van deze vriendelijke zeerotten worden met uitsterven bedreigd. Sinds 2018 helpt de TUI Care Foundation onder het Turtle Aid programma wereldwijd de zeeschildpadden. In 2019 zetten we aan de westkust van Turkije schildpad Tuba terug in zee. En op het Kaapverdische eiland Sal ondersteunen we het Project Biodiversity, waarbij je een zeeschildpad kunt adopteren. De geadopteerde zeeschildpadjes worden na hun geboorte tussen juni en september uitgezet in zee. Zo hopen we dat deze indrukwekkende zeedieren zo snel mogelijk van de rode lijst afgehaald kunnen worden.
Benieuwd waar de TUI Care Foundation zich nog meer voor inzet? Neem dan een kijkje op de website en lees meer over onze projecten.
Tips voor een duurzamere vakantie
Vakantie is de fijnste tijd van het jaar. En je wil vast ook in de toekomst nog genieten van al het moois dat de natuur en cultuur van je vakantiebestemming te bieden heeft. Met een paar duurzamere keuzes doe je al heel veel goeds. Kies bijvoorbeeld voor verantwoord vermaak door eens de fiets te nemen in plaats van de huurauto. Pas op voor foute souvenirs, gemaakt van bedreigde hout- en plantensoorten of dieren. Twijfel je? Koop het dan niet. Een fout souvenir kan je zelfs een flinke boete opleveren. En koop niets van kinderen, hoe zielig dat ook lijkt. Door te kopen van kinderen hou je kinderarbeid in stand en kunnen ze niet naar school.
Wil je nog meer te weten komen over duurzamer op vakantie gaan? Lees dan onze duurzamere vakantietips op onze pagina verantwoord reizen.